A 180 centi magas, 300 kilós Rikkancs című szobor avatásán zenével és tortával köszöntette Rogán Antal V. kerületi polgármester és Papp Gábor, a Blikk lapigazgatója a júniusban 100. életévét betöltő Szőke Lajos szobrászművészt. A micisapkás, rövid nadrágos, rongyos bakancsos fiú alakját a szobrász elmondása szerint az a fiú ihlette, aki a húszas években a Kálvin téren árult újságot. „Én mondtam, hogy az újságírók egész biztosan meg fogják kérdezni, hogy miért Blikk van rajta, amikor a Blikknek semmi köze nincs a rikkancshoz. Hát akkor nem volt Blikk. Akkor Pesti Hírlap volt, Az Est volt, Friss Újság volt, meg Pester Lloyd volt. Kérdezze meg a Rogánt, hogy miért így döntött!” – mondja a száz évesen is szellemileg és fizikailag is friss Szőke Lajos, aki belvárosi otthonában elmesélte, hogy a szoborral egy négy évvel ezelőtti kerületi pályázaton indult, ahová zsánerszobrokat vártak.

Rogán közpénzből reklámozza a Blikket - Index.hu

Nagyon nem szeretem azt, amit ma bulvárnak hívnak, nincs ezen mit szépíteni, káros, romboló, rossz. Épp ezért a lehető legkevesebbet érintkezem vele. Mivel tévém nincs, ezért rengeteg dologból kimaradok, nem ömlik rám, amit nem akarok. Az újságoknak meg elolvasom a címlapját, ez bőven elég ahhoz, hogy tudjam, kit rág éppen a bulvárfogazat - vagy éppen kit köptek ki elénk. Tudatosan távol tartom magam ettől a világtól, és szomorú vagyok, amikor azt látom, hogy a legtöbb ember gondolkodását, világképét a Blikk, a Fókusz, a Story meg a többi hasonló sajtótermék tematizálja.

Persze pletykákra, hírekre szükség van, azt sem mondom, hogy régen minden jobb volt. Valóban, a múlt század első évtizedeiben a rikkancs kezében Az Est című lap volt, tele könnyed és/vagy pletykaszagú hírekkel, botrányokkal. De azért én úgy gondolom, Krúdy halála a címlapon jobb, mint VV Zsizsi szájfeltöltése, vagy a médiumon keresztül visszakiáltó hajdanvolt popsztár.


Fotó: Huszti István/Index

Mindegy, rossz érzés ide, értéktelenség oda, abbahagyom a siránkozást, úgy sem ér semmit, egyszerűen igény van rá (igény van rá?), tőke van mögötte, profit származik belőle. Együtt tudok élni vele. Nem is ez a bajom. Az én bajom az, amikor egy egyébként érdekes szoborra, ami egy mára már eltűnt foglalkozást űző embert ábrázol, a szobrász akarata ellenére a kor legolvasottabb bulvárújsága kerül. Felháborító az egész történet.
Tudom, Rogán Antalnak nem olyan a kapcsolata a bulvársajtóval, mint nekem. Az egyébként tehetséges politikus tudatosan építette fel magát (sokszor pártbéli elenszélben is), és ebben, talán a jobboldalon talán először, a bulvársajtót is ügyesen használta. Kellenek egymásnak, szavazatra átváltható kis színes írások a családról, gyerekről, kutyáról, kell az a kis jelent a "Jóban, rosszban"-ban. De egy száz éves szobrász munkájába még sem kellene belehamisítani azt a Blikk feliratot. Nem elegáns, durva, hamis. Nem beszélve arról, hogy már jönnek a válaszreakciók.

Lehet itt magyarázni nagy ötleteket, elképzeléseket kontinuitásról, jelen és jövő összekötéséről, de ez nem az. Ez szimplán ingyenreklám, bronzba öntve elrebegett köszönöm. Nem akarta a szobrász, nem tetszett a szakembereknek, de a polgármesteri hivatal megoldotta. Meg is lett az eredménye.
Nem arról beszél a sajtó, hogy új szobor van a belvárosban. Nem arról beszélnek az emberek, hogy mit is jelentett száz éve az újság, milyenek volt az, amikor a híreket vadászó polgárok nem rákattintottak a hírpoltár linkjére, hanem odamenteknk a Kálvin téri sráchoz, meghallgatták, mi a címlap, majd vettek tőle egy újságot. Nem. A címlapon a Blikk volt. Mármint a fókuszban. Azaz mindenki erről a szegmensől beszél - én is. Pedig az idős szobrászmester többet érdemel. Maga a szobor többet érdemel ennél.
Itt van még egy dolog, ez a félelmetes mondat: "De akkor azt mondták nekem, hogy ha a Rogán fizeti a szobrot, és ha a Rogán azt mondja, hogy ezt kell ráírni, akkor ezt kell ráírni." Ez a legrosszabb. A gazdag megrendelő nyomulása, a hamis mecénás diktálása. Én fizetem a szobor átszállítását, hát Dávid kezében ne parittya legyen, hanem géppuska. A piéta meg szomorú, cseréljük le Jézust egy villanyvonattal játszó kisgyerekre. Javaslom, hogy a szobrászművész másik belvárosi alkotását, ami egy pocakos csendőrt ábrázol, cseréljük le egy teljes harci díszben álló TEK-esre, mégiscsak az a mai, nem? Nem jó ez így, nagyon nem. Rossz az üzenete.

Remélem a Blikk javít majd az összképen. Na nem Rogán Antallal, hanem Krúdyval kapcsolatban. ... Csak vicceltem, egyébként is ki az a Krúdy, amikor Zámbó Jimmy fia énekel az X-faktorban, BB Fifi pedig nővé operáltatja magát...

Ja igen, megnéztem, egy éves Blikk előfizetés 39 ezer forint. Ebből kb. tizenöt Krúdy Gyula könyvet vehetünk. Inkább ezt javaslom. A szobornak pedig azt kívánom, hogy egyszer a szobrász által elképzelt módon álljon ott, ne a megrendelő vízióját mutassa.

 

Hozzászólások