Az internethasználatnak is megvan a saját etikája, amelynek figyelmen kívül hagyása a közösség retorzióit, sőt, kiközösítését vonhatja maga után. Hartmann Ábel tatai gimnazista a tízparancsolatot alkalmazta internetes környezetre Netika című munkájában. Pozitívumként említette, hogy az új kommunikációs eszközökkel a keresztény tartalmakat – igehirdetéseket, bibliafordításokat, értelmezéseket, keresztény dalokat – is könnyebben elérjük. Mindez persze nem szabad, hogy helyettesítse az istentiszteletet, az a jó, ha csak a túlórára marad.

Eddig és ne tovább - Parókia.hu

Két mondatot nagyon nem szeretek hallani, és életem egyik fő feladata, hogy ezeket soha ne is mondjam ki komolykodva, kegyeskedve, modorosan komolyan: "Bezzeg az én időmben..." és "Ezek a mai fiatalok!". A "régen minden jobb volt" kísértése, a kortól idegenedők illúziója. Dehogy volt jobb, csak más volt, az újhoz meg nincs eszközünk, képtelenség megszokni, általában ez a baj. Az, hogy milyenek a gyerekek, a fiatalok, legnagyobb részben attól függ, mit kapnak az előttük járó generációtól. Önbecsapás, hamis ringatózás ez valamiféle sosemvolt aranykor felé kacsingatva, közben mutogatunk az újakra, hogy romlik a helyzet.

Na de nem busongani akarok, ezzel kapcsolatban már évekkel ezelőtt megírtam a magamét, elolvashatja, aki akarja. Most inkább örülök, hogy az egyik mondatnak van pozitív hangsúlya is: "Ezek a mai fiatalok!" - értsd: meglepett felkiáltás, felismerve a kreativitást, a nem várt tisztánlátást! Ezt éreztem a cikket olvasva.

Kép: Parókia.hu

Tetszik a dolog. Aktív, mai fiatalok, diákújságírók. Nem a "mindenképp a médiába' akarok elhelyezkedni" fajtából, hanem úgy tűnik olyanok, akik alakítani akarnak azzal, amit előállítanak. Formálni a kortársaikat.

Kicsit ijesztő, ahogy látják maguk körül a veszélyeket, koravén véleménynek tűnik első olvasatra, de aztán megnyugszom. El is mondják, mi a probléma és az ő szájukból nem károgásnak hat mindez, mint az idősebbektől, azoktól, akik bottal böködik csupán az entert a billentyűzeten. Tetszik a dolog, az a plusz, amit hozzátesznek a helyzetelemzéshez.

A következő lépés a kreativitás. Felnőttek, olvassuk csak végig ezeket az ötleteket! Az előttük járók, a nagyok még azon vitatkoznak, történt-e bármi érvényes keresztyén szempontból a XX. században, ők pedig már sorolják is azt, ami a XXI. században lehetőség lehet - például, hogy okos telefonra mindennel, ami jó, mert bárhol elérhető az értékes tartalom. Figyelmeztetés ez a javából. 

Ezek a mai fiatalok, és figyelni kellene őket. Bízni kellene bennük, segíteni őket. Hogy ők is bízzanak bennünk, felnőttekben, idősebbekben, akkor, amikor nekünk kell szólni, amikor nekünk van mondanivalónk. Használni kellene ezt a frissességet és erőt, teret adni, segítséget. Mert a kortársaiknak ők a hitelesek, ők a legjobb üzenetvivők. Ehhez tőlünk is nyíltság kell, ugyanilyen őszinteség, nem szemlesütött álszemérmesség, kánaáninak ható mellébeszélés. Kíméletlen szembesülés, jó példa: nem merünk beszélni rendesen a szexualitásról velük, de ők már a pornóból való szabadulást segítő amerikai keresztyén honlapot is ismerik. Értjük ugye, mi itt a probléma?

Én drukkolok nekik. Hogy ne törjenek bele, ne fogyjon el a tűz, ne fagyjon meg a szent kreativitás. És drukkolok magunknak, hogy ne lefékezzük az utánunk jövőket, hanem kísérjük és inspiráljuk őket. Ezek a mai fiatalok - sem nem jobbak, sem nem rosszabbak, mint mi. És pont úgy értik a saját világukat, mint mi annak idején.

Hozzászólások