A Bruxinfo emlékeztet rá, hogy az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős tagja még novemberben, az őszi gazdasági előrejelzés ismertetésekor azt mondta, hogy bár a magyar államháztartás várhatóan 2011-ben 3,6 százalékos többletet produkál (ez a magán-nyugdíjpénztári vagyon einstandolása miatt történhetett így), 2012-ben pedig 2,8 százalékos hiányt vetített előre a testület, de szerinte 2013-ban már ismét 3 százalék fölé (3,7 százalék) emelkedhet a költségvetési deficit. Olli Rehn ezért nem tartotta indokoltnak a 2004 nyara, gyakorlatilag uniós taggá válásunk óta folyó eljárás megszüntetését.

Deficiteljárás: Matolcsyék "szívesen fogadják" az EB "felvetéseit" - hvg.hu

A tanár odalép a fiadhoz, elkéri az ellenőrzőjét. A gyerek nem érti, aznap nem írtak dolgozatot, nem felelt, minden nyugodt volt és csendes, de nem is aggódik, nincs miért. Szeptemberben gyengébben ment a matek, beszedett egy egyest és egy kettest, de aztán elgondolkodott, több időt szánt rá, több gyakorlás került a napirendbe, ezért már régóta csak hármasokat hozott haza, sőt négyese is lett már a család legynagyobb örömére. Szóval nem aggódik. A tanár fogja a tollát, ír valamit, majd visszaadja az ellenőrzőt. A fiad kíváncsian nézi, és megdöbbenve veszi észre, hogy egy egyes lett beírva. "Ezt, most miért, tanár úr, de hát nem volt semmi, meg különben is, javítottam..." "Előre kapod, úgyis csak ennyit fogsz teljesíteni, úgy gondolom, a következő hónapokban."
Mit gondolnál a tanárról? Hát tanár az ilyen, valós teljesítményről nem hallott?! A vélekedéssel szemben ott vannak a számok. Miért kell hát a pofon? Előre, megelőlegezve? Igazságtalan és abszurd.

Főnököd behivat az irodájába, a következő délelőttre, mondja, mutass be mindent. Gondolatban összeszeded magad, viszed az épp futó projektek anyagát, a táblázatokat, prezentációkat, kimutatásokat. Ott vagy, elmondod, felvázolod, bemutatod. Kicsit izgulsz, mégiscsak a főnök, de alapjában véve nincs félnivalód, hiszen minden megfelelő, korrekt. A főnök végighallgat, figyel, majd amikor kész vagy, megszólal. "Jól látom, hogy nagyjából minden a tervnek megfelelő? Határidők tartva, teljesítés, tervezett eredmény jónak tűnik?" "Igen." Jó, akkor lemondhat a jutalmakról, és az elmaradt teljesítés és a határidők túllépése miatt tíz százalék bérmegvonás." Megzavarodsz. De hát minden rendben volt, akkor miért? "Ez miből következik? Eddig minden megfelelő, akkor miért? Nem értem." "Úgyis elront szerintem egy-két projeket, én csak előre 'beárazom'. Viszlát!"
Milyen főnök az ilyen? Túl azon, hogy mélységesen igazságtalan és könnyelmű ítéleletet mond, vélekedésre alapozva, még rosszul is teszi a dolgát. Így nem motivál, nem segít, aki jó, azt is elbizonytalanítja, könnyen önbeteljesítő jóslat lehet az előre megadott büntetésből.

Tegyük fel a példa kedvéért - csak hogy szemléletesebb legyen - nem református lelkész vagyok, hanem katolikus plébános. Jön gyónni egyik gyülekezeti tag, én figyelmesen hallgatom. Régóta kísérem az életét, a családjában lévő történéseket, tudom, gondban volt a felelségével, ivott is néha, egyszer még félre is lépett. Most úgy néz ki - kemény munkával, odaszánással, szakember segítségét is bevonva - együtt maradnak, kezd rendbe jönni a közös élet. Őszinte a hangja, nincs alkoholszaga, már régóta így van ez. Bűnként felsorol néhány kisebb vitát, egy kisebb hazugságot az anyósnak, semmi komoly, megkönnyebült a hangja. "És továbbra is imádkozzon értünk!" " Persze, magának pedig elmondom előre a kirótt penitenciát, az ivásba való visszaesésért, a felrúgott házasságért, a leendő szeretőkért, sőt, jobb, ha be sem teszi a lábát ide többet!" "De hát, nézzen rám, nincs gond, rendben vagyok, ööö rendben vagyunk, más is megmondhatja..." "Én úgy gondolom, ez nem lesz mindig így, jobb, ha előre felkészülünk!"
Egyenesen őrült lennék, nem lennék méltó arra, hogy lelkésznek nevezzenek, egy szeretetlen szörnyeteg volnék csupán, fényévekre a Názáretitől tanultaktól. Ki tudja, mennyit rontanék szerencsétlen ember életén.

 

Három példa. Nem analógiák akarnak lenni, nem a magyar gazdaságot akartam ezzel modellezni - persze, ha valami hasonlít, nem baj. Csak egy mozzanatra akartam rámutatni. Bár két éve rendben van az államháztartási hiány, az eljárást az Únió fenntartja, sőt szigorít, mert tudják, látják, hogy nem fog menni. Előre büntetnek. Pofon ez, előre.
Lehet, hogy próféták? Szelektív a jövőbelátásuk ott Brüsszelben, ez a válságosdi valahogy a "holtsávba" került, csak, hogy egy apró példát említsek. Lehet, hogy következetes szigorukat alkalmazzák csak? Ez is bukik, néhol elég nagy az engedékenység...
Persze, mi sem vagyunk egy pénzügyi mintaállam, vannak potenciális unortodox csapdák elhelyezve, amik nagyon rosszul is elsülhetnek. De akkor is, előre kiosztani a pofont? Igazságtalan, hazug, kontraproduktív. Mivel nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, idáig jutok, de ennyi pont elég is.
És kívánom Ollie Rehnnek, hogy ne kapjon előre pofont senkitől. Utólag, ha volt oka, még elmegy, az ember feláll belőle, de előre nagyon nem esik jól. Nem szép dolog előre ítéletet mondani, büntetni valami miatt, ami még meg sem történt. Nincs jó üzenete, sehogyan sem, akárhogy is nézzük.