Két és fél évre javítóintézetbe küldött a bíróság rablás miatt egy 14 éves oroszlányi fiút, aki erőszakkal vitt el egy pár száz forintos csokoládét egy élelmiszerboltból - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Két és fél év javító csokirablásért egy 14 éves fiúnak - Kisalföld.hu

Hunvald György MSZP-s volt polgármester a belebegtetett 10-15 év helyett másfél év börtönbüntetést kapott.
Mivel 2,5 évet töltött előzetesben, így a büntetését már leülte, sőt a másodfok után valószínűleg a magyar államnak, vagyis az adófizetőknek kell fizetnie Hunvaldnak a jogtalanul előzetesben eltöltött 1 évért.

Hunvaldot kiköpte a Nagy Elszámoltatás - Vastagbőr

Nem vagyok jogász, nem is akarom azt játszani, hogy az vagyok. Politikus sem vagyok, törvények kitalálója és alkotója. Egy nagyon szomorú és elkeseredett ember vagyok, aki itt él ebben az országban, és híreket olvas.

Mert a fenti két hír elkeserítő és szomorú egymás mellett. Dühít az aránytalanság, az arcátlanság, az abszurd és érthetetlen összkép. Ízlelgessük csak még egy kicsit: hosszabb elzárást jelent, ha egy gyerek ellop egy csokit a boltból, mintha egy választott és felesküdött politikus benne van a köz vagyonának eltulajdonításában, átjátszásában.
Még valami?

Nem védem azt a tizennégy éves oroszlányi fiút. Ami tett, rossz, bűn, főleg, hogy ellökte az eladót, aki könnyebben megsérült. Kiderült, elkapták, és jó lenne, ha kellő mértékben meg is büntetnék azért, amit tett, hogy később ilyent ne tegyen, kétszer is gondolja meg, hogy bármit eltulajdonítson, ami a másé. Ez a cél, ennyi, nem több. 
Nincsenek illúzióim. Két és fél év intézetben (egy gyerekbörtönben), az minden lesz, csak segítség nem. Megtörik és szétszedik, vagy erős lesz és alkalmazkodik a közösséghez, és mire kikerül, előttünk áll az újabb bűnöző. Erre volna szükségünk? Valóban nincs más eszközünk? 
Segíteni kellene neki, éreztetve tette súlyát, helytelenségét, megadva a lehetőséget, hogy meg tudjon változni. Szociális munkások kezére bízni, kísérni tovább, figyelni rá. De ha már büntetés, jó, legyen, mondjuk kötelezze a törvény, hogy fél évig minden héten egyszer menjen el abba a boltba, ahonnan lopott, takarítani (tudom, ilyen csak az angolszász országokban lehetséges, mi másféle jogi utakat járunk be). Nem rajta kellene megmutatni a rendszernek, hogy működik, nem vele kellene példát statuálni. Egy csoki miatt.

 

fotó: vastagbor.hu

Jó lenne, ha egyszer valaki kiszámolná, hogy az Erzsébetvárosban eltűnt százmilliókon hány csokit lehetne vásárolni. Persze tudom, más ez, nem löktek fel senkit, csupán a köz vagyonát herdálták el, azon gazdagodtak meg. Hunvald Gyögy pedig csak segített ezzel-azzal. Ugye, hogy arcátlanság, erre nincs megfelelő érv!
Sokan nem tudják, de a ma már megkopott, meghaladott "szemet szemért, fogat fogért" elvet annak idején az igazságosság miatt vezették be. Egy kivert fog miatt nem kell megölni a bűnöst, legyen arányos a büntetés, adja ő is a fogát, és így tovább. Az arány a lényeg. Az oroszlányi csokitolvaj fiú és a közvagyon ellopásában segédkező expolgármester ügyénél csak aránytalanságot látok, és mindazt, ami ezzel jár: igazságtalanságot, impotenciát és egy megroppant társadalmat. 
Stohl András ügyét is idehozhatjuk. Drogokkal tele balesetet okozott, sérültek maradtak utána, nem adott segítséget. Kapott tíz hónapot és a színházi szakma plusz a bulvárközönség sajnálatát. Lehet, hogy az a baj, hogy nem ismerjük a fiú nevét? Hogy nem vezet műsort valamelyik tévében, nincs mögötte valamelyik párt? Hogy nem tartozik a kivételezettek közé?
Valentin napon történt, hogy két adóellenőr, egy férfi és egy nő megjátszották, hogy ők egy szerelmespár, és miután a nekik játszó zenekar nem adott számlát, megbüntették őket. A rádió másnap reggel úgyhozta a hírt, hogy micsoda kreativitás ez, ötletesség ez. Nem, ez szánalmas, majd ha a NAGYOKAT, az értinthetetleneket is elkapják, jöhetnek a zenészek, árusok és a többiek. Trükkökkel vagy azok nélkül.

Nagy a gond, és a baj az, hogy ezzel a rendszer tényleg nem ér el semmit. Mi nem érezzük biztonságban magunkat, a fiú egyenes úton van afelé, hogy tényleg bűnöző legyen, viszont van egy réteg, aki nagyon is jól érezheti magát, mert úgy látszik, mindent megtehet. 
Azért titkon remélem, hogy Hunvaldot elkapják majd egy boltban, hogy épp elrak a zsebébe egy tábla drága svájci csokit, talán úgy megkapja azt a büntetést, amit már most megérdemelt volna. Csokiért jár már, nem?

 

Hozzászólások