14 óra 10 perckor Napraforgoblog: "Kinek a zsoldosa Ángyán József?" címmel adott ki egy hírt az MTI. A Kettős Mérce kereste a hivatkozott blogot, de nem találta. Nem találta, mert a Google sem ismerte még a blogot, aminek egyetlen bejegyzése ma délelőtt született, a bejegyzés szerzője, napraforgo966 pedig korábban se kommentet, se posztot nem írt a blog.hura. Ezt követően az MTI 16 óra 31 perckor a blog url-jével frissítve újra kiadta korábbi hírét.

  A zöldmezős napraforgoblog Kinek a zsoldosa Ángyán József? című posztja szédületes karriert futott be, nem minden nap lesz MTI-hír abból, ha valami megjelenik egy blogon. A Mandiner blog (és előzményei, az UFi- és a Reakció-blog) esetében például 6-7 év alatt egyetlen ilyen esetet, a 2008-as Sólyom-interjúnkat tudok felidézni. Mivel még a kereső sem találta meg a hírben szereplő, Ángyán Józsefet befeketítő írást, az MTI sem akadhatott rá véletlenül – alighanem emailben kaphatták meg a linkjét.

Napraforgoblog, az MTI-hírforrás – Ilyen ország pedig nincs CCCXXXII. - Mandiner.hu

A Reposzt egy blog. Igaz, még fiatal oldal, de elindulása óta minden nap új poszttal jelentkezett eddig, hét plusz egy szerző folyamatos munkájának az eredménye.
A Mandiner is egy blog, a Kettős Mérce is, a Vastagbőr is. Sokak által olvasott oldalak, rengeteg bejegyzéssel az elmúlt évekből, sok energiával a sorok között.

A Napraforgoblog (így leírva) nem blog. Egy fércmű, egy külön célra összegányolt valami (Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkárát megvádolandó), ami messze van az előbb említett oldalaktól. Az MTI, mint hírértékkel bíró oldalt említi mégis, ki tudja miért? Ángyán József ügyével, megszólalásaival ebben a bejegyzésben nem foglalkoznék, a Napraforgoblog megjelenése az MTI-nél viszont kifejezetten pikáns témát adott (ahogy az említett "valódi" blogoknak is: itt, itt és itt.)
Az következőkben egy kísérlet következik, hogy vajon mennyi időbe is telik egy új fiktív e-mail-cím létrehozása után egy ugyanilyen blog és rajta egy poszt kreálása.

16:21 - 16:23: Megalkotok egy új e-mail-fiókot Béla Páter néven, ez a belapater2012. (2 és fél perc.)

16:26 - 16:31: Ezek után irány a blog.hu. Regisztráció az új e-mail címemmel, Béla Páter néven, a Papramorgó blog létrehozása, majd az első és egyetlen poszt (ami az első Reposzton megjelent írásom átemelése és némi magyarázat a végén).

Az eredmény (úgy tíz perc munkával) - összehasonlítva az említett Napraforgobloggal:

Napraforgoblog

Papramorgó blog

Egy kis időt vett el csupán az életemből az, hogy egy pontosan ugyanolyan oldalt készítsek a semmiből, mint amit az MTI átvett, majd hírként közölt. Az MTI, ami a közmédia része, a legfontosabb hírszolgáltató. Függetlenül a Napraforgoblog egyetlen posztjának igazságtartalmától, csupán a kínzó kérdések maradnak a számunkra. Már nem kel félni a névtelen bloggerektől? Egy hirtelen összegányolt oldal is jó a legnagyobb magyar hírügynökségnek, de vajon miért? Hova vezet ez? Honnan tudtak a Napraforgoblogról? Ki döntött? A sas, ha jó oka van rá, mégis kapkod legyek után?

Mint egy valódi blog szerzője, kikérem magamnak, hogy ezt az oldalt egy lapon említsék velünk. Ez csupán egy digitális röpcédula, névtelen gyalázkodás. Szomorú, hogy erre hírt lehet ma Magyarországon alapozni.

 

 

 

Hozzászólások