Szegedi Csanádot, a Jobbik EP-képviselőjét beidézték a párt következő elnökségi ülésére. Nem kizárt, hogy felszólítják, váljon meg brüsszeli székétől a BAZ megyei pártelnökséget is betöltő politikus.
Kedden ugyanis Novák Előd, a párt alelnöke a Facebookon felvetette, hogy Szegedinek ott kellene hagynia az Európai Parlamentet. Az ok: azt mondta Szegedi, hogy nem tudta, hogy zsidó, pedig hangfelvétel van róla, hogy már 2010-ben is tudta. Vagyis Novák szerint Szegedi hazudott, és ennek következménye kell hogy legyen.

Az elnökség elé hívatták Szegedit - Index

Szegedi Csanád a Jobbik egyik üstököse volt eddig, sikeres ember, aki egészen Brüsszelig jutott. Ám a múlt közbeszólt, ugyanis kiderült, hogy a radikális párt politikusa felmenői között zsidók is vannak. Ez meg ugye arrafelé nem éppen a legjobb ajánlás, mert hát mégis, néhány kis MOSZAD-ügynök gén elég sokat mindent ronthat a szittya kiálláson.

Ami most Szegedi körül zajlik egyszerre abszurd, szánalmas és nevetséges. És rámutat arra, hogy milyen párt is a Jobbik.

Nem vagyok naiv, tudom hogy az ügy valójában egy párton belüli leszámolás, olyan, amilyent már a többi pártban is láthattunk. Karaktergyilkosság, eddig nem tudott ügyek megszellőztetése, hangfelvételek, az elnökség szembefordulása az "áldozattal" - ilyen a pártpolitika, amint látjuk, nincs különbség, a jobbodali radikálisok sem kivételek. Ám mindig érdekes, milyen ideológiával párnázzák ki - legfőképpen a szavazók miatt - a politikai vendetta vaskemény vázát. A jobbiknál zsidókérdés lett a dologból.
Pedig egy hónapja még egy reményt keltő mondat is elhangzott Szegedi Csanád szájából egy interjúban: „A magyarság mindig vállalást jelentett és nem valami faji felsőbbrendűséget”. De nem ebben az irányban gurult tovább az ügy, a Jobbik még fel is használhatta volna PR-ként a maga számára: "Mi lennénk antiszemiták? Hogyan? Hát az egyik brüsszeli képviselőnk maga is rendelkezik zsidó felmenőkkel!" Nem ez történt. Szegedi zsidó, Szegedi hazudott. Szegedi nem való oda. Az üstökösből hullócsillag lett.

Persze a helyzet még abszurdabb lett, ugyanis nem maga a zsidóság az indok, hogy le kellene mondani, hanem az, hogy már két éve tudott róla! Döbbenet! Ezt az egetrengető hazugságot, úgy járt a gyűlésekre, tárgyalásokra, hogy TUDTA, hogy anyai nagyapja és nagyanyja zsidó(!), a nagyapa munkaszolgálatos  volt, a nagymama Auschwitz-ból jött vissza(!!). Szegedi Csanád úgy szavazott, úgy szólalt fel nemzeti ügyekben, úgy járt el a párt fórumaira, hogy tudta és elhallgatta a dolgot. 

Az egész annyira gyerekes (még ha porhintés egy párton belüli leszámolással kapcsolatban). Ezzel együtt ijesztő. Hogy olyan emberek, akik eddig Szegedi Csanád mellett áltak szavazóként, politikustársként, csak azért mert a génállomány egy része a nem kívánatos néptől való, elfordulnak tőle, félnek, ellenségnek kiáltják ki. Szegedi Csanád zsidó - nem való közénk, bármit is tett le a nemzeti radikalizmus keményre faragott asztalára, nem számít innentől. Komolyan ennyi? Tudom, mindez beleillik abba a gondolkodásba, ami egy kalap alá vesz embereket csak azért, mert egy nemzethez tartoznak, de számomra nehezen megemészthető. 
Az az örökség, hogy kik a szüleim, kik voltak a nagyszüleim, persze hat rám, de én én vagyok. Megvan a szabadságom hogy más legyek. Nem is olyan rég volt Lázár János Schiffer Andrással kapcsolatos ügye amikor a politikai csatározásokban érvként használta Schiffer kommunista nagyapját. Enyhén szólva nem volt szép, ráadásul butaság is. Ha a nagyszülőm bűnöző, nekem nem kell annak lennem. Ha az apám hős, attól még lehetek szenny ember. Számomra az evangélium egyik legfontosabb üzenete volt, hogy Isten csak engem néz, az én életemet, függetlenül a családomtól, így kaptam lehetőséget és szabadságot a vele való életre. Ezek után nem tehetem meg keresztyénként, hogy máshogy tegyek.  

De térjünk vissza Szegedi Csanád ügyéhez, aki eltitkolta, hogy tudott arról két éve, hogy a nagyanyja holokausztot túlélő zsidó. Emiatt kell mennie - ez szánalmas, sőt, veszélyes is. Van egy párt, amely nem az emberi szavak, tettek alapján ítél, nem az alapján, amit leteszünk az asztalra, hanem származás alapján. Hogy szavazzak egy ilyen politikai közösségre? Kedves Jobbik-szimpatizáns olvasó, mi van, ha rólad derül ki ugyanez? Akkor te is háttérbe szorulnál, ha mondjuk a Jobbik kormányozna? Komolyan lehet ilyent a XXI. században?

Szegedi Csanád, a jobbik üstököse volt, az egyik legkomolyabb karrierrel. Ám a hangvétel, a gondolkodás, az ideológia most visszaüt rá. Félreértés ne essék, szerintem - bár nem is vagyok Jobbik-szavazó - Szegedi Csanád még mindig magyar. Sőt nagyanyja, nagyapja is magyarok voltak, magyar zsidók, akik szenvedtek, és győztek, mert túlélték a katasztrófát. Remélem az unoka is büszke lesz rájuk, mert megérdemlik. Egy olyan párt pedig, amelyik a zsidó származás narratíváját választja takarónak egy politikai kivégzésre, nem vállalható, egy cseppet sem. Nekem legalább is nem.

 

 

Hozzászólások