Alig másfél hónapja indult el a rukkola.hu ingyenes könyvcserélő oldal, de már szervert kellett cserélni, annyira túlterhelt lett az oldal. A háromtagú baráti társaság által hobbiból üzemeltetett közösségi szájton nincsenek hirdetések, és önkéntesek kategorizálják a mára 47 ezer példányra duzzadt kínálatot.

Így happolj könyvet ingyen! - Index

Be kell, hogy valljam, egy csomó ma divatos zöldséggel egyszerűen nem tudok mit kezdeni, még csak a nevüket sem tudom megjegyezni. A cukkini már-már bevésődött, felismerem (néhány ételben szeretem is), a padlizsán is megy (köszönet a vinetának), de ott a rebarbara, a madársaláta, kínai kel és még sorolhatnám hosszan. Ígérem, fogok fejődni, de nehéz, nekem a XXI. század egyik legkomolyabb fejleménye az egzotikus zöldségdömping (úgy, hogy sokszor nincs jellegzetes íz, sem forma - kapaszkodónak).

Na ilyen zöldség a rukkola is. Utánakérdeztem, állítólag már ettem, de nem tett rám maradandó benyomást. Viszont mostantól megmarad a neve, egy honlap miatt, aminek semmi köze a gasztronómiához, mivel könyvek csere-beréjéről szól, távol a profitszerzéstől, alulról építkezve, közösségi alapon. 

A Rukkola.hu az egyik legszimpatikusabb kezdeményezés, amivel mostanában találkoztam. Mint olvasni szerető ember, mindig örülök a könyveket segítő akcióknak, na ez a honlap is ilyen. Az ötlet borzasztó egyszerű: regisztrálok az oldalra, majd összegyűjtöm azokat a könyveimet (ötöt), amiket már nem olvasok, vagy nem érdekelnek egyáltalán; ezeket felteszem, majd várom, hogy felkeltse valakinek az érdeklődését; ha ez megtörtént, mondjuk egyet "elhappolnának" tőlem, akkor nekem is lesz egy lehetőségem mástól "happolni"; innentől nincs már más dolog, csak megszevezni az átadást. Pofonegyszerű és még pénzbe sem kerül - ami a mostani könyvárak mellett kifejezetten jól jön.

Tényleg jó ötlet. Én magam csak a legutóbbi költözésemkor két doboznyi könyvet raktam félre. Voltak dupla példányok, tévedések, rosszul megválasztott ajándékok, örökség stb. Könyvet nem dobok ki, néhányat elajándékoztam, de így is van mindig szabad példány valamiből. Végre hasznot húzhatok belőlük, mindezt lelkiismeretfurdalás nélkül és legálisan!

„Van olyan fiú, aki bevallotta, hogy ő csajozásra használja a Rukkolát, hiszen soha olyan könnyen nem kapott telefonszámot egy csajtól, mint most. És már az előválogatás is megvan, hiszen, ha az illető szereti a könyveket, méghozzá olyan könyveket, amiket ő is szívesen elolvasna, akkor rossz ember nem lehet” – mondja Gabi. Ahogy mondja, a felhasználók érdeklődő, lelkes, jóindulatú emberek, akik értik, hogy itt az olvasás szeretetén túl szükség van arra a tulajdonságra is, hogy ne csak kapni szeress ingyen, hanem adni is, „örömöt okozni egy vadidegennek”.  - olvasom a cikkben, és ebben is van valami pozitív! Egy olyan online felület a Rukkola, aminek van kapcsolódása az offline világgal - a papírkönyveket nem tudom bitekre szakítanom, kénytelen vagyok továbbadni akár úgy, hogy találkozom azzal, aki átveszi. Persze érdekel is, ki az, aki pont az én könyvemre kíváncsi / ki az, aki továbbadná azt a könyvet, amire én áhítozom. Izgalmas történet ez, egy hálózat, ahol a kapcsolódási pontokat a Guttemberg galaxis adja.

Szóval, engem meggyőzött, regisztrálni fogok, rukkolok, remélem happolok is. Most jut eszembe, a poszt elején tévedtem. Mégiscsak van kapcsolódási pont a gasztronómiával, ott vannak a szakácskönyvek. Van is egy olyan, amiben csak zöldséges ételek receptjei találhatók, hátha műveltebb leszek ezen a téren, ha megszerzem. Utána is nézek a Rukkolán...

Hozzászólások