A France 2 televízió állítja, hogy az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) újra elvégzett tesztek alapján pozitívnak találta Lance Armstrong mintáit. A Stade 2 úgy tudja, hogy Armstrong exfelesége is a kerékpáros ellen vallott.

Armstrongot exfelesége, exbarátnője se védi - Sport Géza

A parlament első ülésnapján, hétfő éjszaka fogja tárgyalni azt a népi kezdeményezést, amely a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállássá tételére vonatkozik. Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője tette közzé Facebook-oldalán, hogy hiába kérte az időpont módosítását, abba Kövér László és a fideszes többség nem egyezett bele, mondván: ez nem olyan súlyú ügy, ami nagyobb figyelmet érdemel. Tehát Kövér László szerint sem 106 ezer ember aláírása (a magyar lakosság 1 százaléka), se maga a családon belüli erőszak nem olyan súlyú ügy, mint amelyet a tévéközvetítés alatt, nappal kéne tárgyalni.

Kövér László szerint 106 ezer ember aláírása nem érdemel figyelmet! - Kettős Mérce

A felnőtté válás egyik legkeserűbb mellékhatása az a sok csalódás, ami éri az embert. Jelszavak üresednek meg, ideológiák kopnak el, példaképek törnek össze. Sajnos, ha az embernek van bátorsága nem elmenkülni a valóság elől, ez törvényszerű, a kérdés, hogyan dolgozza át mindezt. 

Nekem ebben is nagy segítség volt a Prédikátor könyve, benne az életére visszatekintő szerző, az ő keserűnek ható sorozata mindarról, ami alap és kapaszkodó lehet, de múlik, változik, gyengül. Tényleg nem marad semmi más, csak Isten.

Én sem vagyok kivétel, jelszavak üresednek meg, ideológiák kopnak el, példaképek törnek össze. Egyre több a csalódás. Csak Krisztus marad. Minden más, mindenki más - magamat is beleértve - bizonytalan, megbízhatatlan, gyenge és változékony. Minden hiábavalóság.

•••

Egyetemistaként kezdtem el nézni a Tour de France versenyeket, pihentető és izgalmas élmény volt követni a kerékpárosokat, figyelni a tájat, közben hallgatni ifj. Knézy Jenő és a nemrégiben elhunyt Sipos János rendkívül jó közvetítését. Mindig voltak kiválasztott versenyzők, akiknek lehetett szurkolni, de magát a versenyt jó volt nézni - önmagáért. És ott volt Lance Armstrong, aki kimagaslott, a kerékpáros, aki legyőzhetetlen volt, szinte tökéletes. Egy hős, nem csak hét Tour-győzelme miatt, de jótékonysági akciói is említést érdemelnek. Nem beszélve a rák felett aratott győzelméről, ami után vissza tudott térni, nem is akárhogyan. 
Armstrong, egy tökéletes példakép, akit lehet követni, akitől lehet tanulni, aki jó példa lehet, akár egy igehirdetésben is.
Aztán kiderült, hogy őt sem kerülte el az országúti kerékpársportot átszövő földalatti verseny, a dopping. Ő sem kivétel, már tudjuk, az, hogy a vádak ellen nem küzd, indirekt beismerést jelent. Azóta egyre több minden derült ki, csapattársak, családtagok vallottak ellene.
Én túlélem, csupán egy rendkívüli sportember volt a számomra, de sportoló fiatalok tömegeinek valódi példakép. Marad a csalódás, a keserű valóságfröccs, a szomorú üzenet, hogy ezt nem lehet tisztán. Példaképek kerestetnek, lehet, hogy kisebb csúcsokon járók, olyanok, akik nem hazudnak. De persze nincs biztos  ember, olyan, aki nem bukhat el.

Minden hiábalóság... Csak Krisztus marad.

•••

Ahhoz, hogy egy népi kezdeményezést a parlament tárgyaljon, ötvenezer aláírás szükséges. Még márciusban kezdett el egy ilyen akciót az Élet-Érték Alapítvány, azzal kapcsolatban, hogy a családon belüli erőszakot önálló bűncselekményként szabályozzák - történt ez azután, hogy az új törvények tárgyalásakor a Fidesz, a KDNP és az MSZP ezt nem szavazta meg. Számomra ez a téma különösen fontos, én is aláírtam. Nem ötvenezer ember tette ugyanezt, hanem 106 ezer, ez az érvényességi korlát duplája. Ezt én fontos üzenetnek gondoltam, a demokrácia működik, vannak ügyek, melyekkel kapcsolatban az egyébként passzív, apolitikus emberek is megmozgathatók, pártszimpátiától függetlenül. 
Az üzenetet csak a parlamentben nem hallották meg. Persze, meg kell tárgyalni, hiszen érvényes, törvény van rá, de rejtsük el a tévénézők, az online kapcsolódók elől a dolgot, száműzzük a végére, késő éjjelre, esetleg hajnalra. Ennyi. Persze, úgyis leszavazzák (én sem vagyok naív), de legalább az aláírók és az ügyet fontosnak tartók előtt tegyék. De nem, az emberek az aláíró állampolgárok most nem fontosak.
Itt is az üzenet a fájdalmas. Hogy ennyi aláírás nem a demokrácia ünnepe, hogy le lehet tudni úgy is, hogy ne sok vizet zavarjon. És nem csak a kormányzó pártok üzenete ez, tulajdonképp most itt csak az LMP emelte fel a szavát és a JOBBIK volt még az ügy mellett (ugye, hogy lehet ezt így is?). Mert az ügy felette áll gazdasági érdekeken, politikai törésvonalakon, a liberális, a szocialista, a konzervatív és radikális jobboldali feleséget is megilleti, hogy a férje ne gyötörje otthon.
Egy illúzióval kevesebb - bár a magyar politikától már nem vártam sokat, mégis alul lehet mindig múlni, ami van.

Minden hiábavalóság... Tényleg csak Krisztus marad.

•••

De Krisztus elég is. Példaképnek is tökéletes a Názereti Jézus, ráadásul vele akár mi is azzá válhatunk, minden hibánk, tökéletlenségünk, gyengeségünk ellenére. És elég ahhoz is, hogy amit a politikai elit nem tesz meg, azt megtegyük mi, kicsiben. Például úgy, hogy nálunk otthon, a mi családunkban béke van, és a gyülekezetek is felemelik a szavukat a gyermekbántalmazás, a családon belüli erőszak ellen.
Csak Krisztus marad, az illúziókért pedig - később mindig ráébredünk - nem kár.

 

Hozzászólások