Kereszténydemokrata felszólalásra szokás szerint kereszténydemokrata kormánytag válaszolt. Rétvári Bence (igazságügyminisztérium) szerint sem kérdéses, hogy Magyarország keresztény állam. Ahogy az sem, hogy keresztényüldözés folyik, még ha nem is úgy, mint Rómában.

Keresztényüldözés folyik (Percről percre) - Index

Újabb plágiumbotrány készülődik a magyar közéletben - most éppen Semjén Zsolt írásait szedte elő a HVG.hu. Hogy igaz vagy nem, most számomra nem érdekes, ennek az írásnak nem tárgya, majd megharcolják a harcaikat az érintettek. Amire felkaptam a fejemet, az Pálffy István KDNP-s képviselő parlamenti felszólalása volt és Rétvári Bence államtitkár válasza. Pálffy képviselő úr ugyanis azt mondta, hogy itt keresztényüldözés folyik, Rétvári államtitkár úr pedig helyeselt, valóban az. Hát nem! Álljunk csak meg egy kicsit!

Mi is a keresztényüldözés? A Magyar Katolikus Lexikon így definiál: "tág értelemben a keresztényeket a hitük vállalásáért ért nyílt vagy burkolt támadások összessége; szoros értelemben a keresztényeket ért üldözések az első három évszázadban." Maradjunk a tág értelemnél. Ha valakit a hite miatt, keresztyénsége miatt bántanak, bebörtönöznek, kínoznak vagy megölnek, az keresztényüldözés. Ha valakit hátratétel ér hitvallása miatt, ha valakit meghurcolnak, az keresztényüldözés. Valakit megvádolnak, hogy nem megfelelően írta meg a doktoriját - hmmm, ez azért más kategória.

Persze, ha a vád alaptalan, ha hazugság, akkor ez is egy komoly dolog, amivel szemben fel kell lépni. Igen, lehet, hogy mocskolódás, karaktergyilkossági kísérlet. De akkor se mondjuk rá azt, hogy ez keresztényüldözés. Mondjuk azt, hogy sárdobálás, hogy aljas hazugság, politikai támadás, de ne mondjuk azt, hogy keresztényüldözés - legfeljebb kereszténydemokrata-üldözés.

Miért is bánt ez a dolog? Tényleg nem a szőrszálhasogatás miatt írok erről. A baj az, hogy ha alaptalanul kiáltunk keresztényüldözést ott, ahol nincs, akkor azoknak az esélyeit rontjuk, akik tényleg hitük miatt szenvednek valahol. Ne kiáltsunk farkast, pont azoknak ártunk, akiknek segíteni szeretnénk. Természetesen ez nem csak ránk igaz, úgy gondolom, hogy minden alaptalanul felmutatott cigányozás, zsidózás, rasszistázás stb. ugyanilyen károkat okoz - pont azoknak a segítését rontjuk, akiket cigányságuk, zsidóságuk miatt hátratétel, szenvedés ér. Vigyázni kellene a szavainkkal. Nekünk keresztényeknek is. Nekünk különösen.

Hogy mi a keresztényüldözés? Álljon itt egy példa innen:
"Paradox módon éppen vasárnap, az Úr napján történtek a rettenetes események Nigériában és Kenyában, megsértve nem pusztán az emberi méltóságot, hanem a keresztény közösség vallási érzületét is. A merényleteket úgy időzítették, hogy azok éppen a szentmisére igyekvő hívek életére törjenek. Nigéria északi részén, Kanóban fegyveresek csoportja indított támadást az egyetem épületében vallási szertartásra összegyűlt diákok ellen. Nairobiban kézigránátot dobtak egy templomba, az Isten csodáinak háza nevet viselő istentiszteleti helyre nem sokkal a szertartás megkezdése előtt. Nigériában valószínűleg az abujai központi kormány meggyengítése volt a cél, különös tekintettel Jonathan Goodluck elnökre, aki az ország déli részéről származik és keresztény vallású. Kenya esetében pedig minden bizonnyal a Shaabab terrorista csoporté a felelősség, akik azzal vádolják a kormányt, hogy megszállta csapataival Szomáliát és támogatja Mogadishu szövetségi kormányát. Mindkét esetben ismételten a vallást akarták eszközként felhasználni felforgatás, lázítás céljából.
Az afrikai merényleteket illetően Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő a következőket nyilatkozta: „A Nigériában és ma Kenyában is keresztény szertartások helyén végrehajtott újabb terrortámadások rettenetes és borzalmas tettek, amelyeket a leghatározottabban el kell ítélnünk. Közel kell állnunk az áldozatokhoz és a közösségekhez, amelyek szenvednek e gyűlöletes erőszaktól, amely éppen abban a pillanatban sújt le rájuk, amikor békésen ünneplik a mindenki számára szeretetet és békét hirdető hitüket. Továbbra is bátorítani kell az egész lakosságot, hogy a vallási különbözőségeken túl ne engedjen a kísértésnek és ne essen bele a gyilkos gyűlölet kiút nélküli csapdájába.”

 

Akit érdekel a téma, azoknak néhány oldal:
Open doors

Pro Christie

A Magyar Pünkösdi Egyház keresztényüldözéssel foglalkozó oldala

 

 

 

Hozzászólások