A meddőség lassan népbetegség: hazánkban minden ötödik pár meddő, azaz természetes úton egy éven belül nem fogan meg a hőn áhított kisbaba. A gyermekáldásra hiába várók bármit megtennének a sikerért, ám egy kézenfekvő, vizsgálatokkal alátámasztott, mellékhatás-mentes módszer sokaknak mégsem jut az eszébe.

Gyógyvízzel gyógyítható a meddőség? - csaladhalo.hu

Házasság hete, karácsonyi ajándékozás, anyák napja, gyermeknap, családos tábor... sokáig folytathatnánk, hogy mi mindennel kapcsolatban jut eszembe, vagy inkább úgy mondom: jut szívembe-lelkembe-eszembe a NINCS. Nálunk nincs rendetlenség a gyerekszobában, mert nincs gyerekszoba; nincs esti mese, mert nincs, ki hallgassa, nincs farsangi jelmezkészítés, mert nincs, aki felvegye. Ebben az igazi nincstelen világban nem vigasztal, hogy nemcsak nekünk nincs. Mert ez a mi házasságunknak története, a mi házasságunknak szomorú valósága. Statisztikailag csupán egy szám - mi vagyunk a minden ötödik... -, egy adatsor, egy parányi pont, de a hétköznapi és főleg ünnepi világban fájdalmas teher. Ám mielőtt azt gondolnánk, hogy ezzel a bloggal szeretném nyilvánosan kisírdogálni magamból a fájdalmat, nézzük a cikket! Amúgy sem gondolom, hogy jelen eset(em)ben hasznos lenne Karinthy azon ötlete, hogy "nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek"...

Ha beírjuk a keresőbe a cikk címét, legalább hét oldalt hoz elő, ahol megtalálható ez az írás a gyógyvíz meddőség elleni remek hatásáról. Nem kétlem, hogy segítő szándék (is) áll mögötte, de egy biztos, nagyon jól jön a reklám a harkányi fürdőnek is. Amolyan pontatlanságokkal átszőtt hír ez. Azt sugallja, hogy minden meddőséget orvosló megoldás van a birtokukban, pedig a gyermekáldás elmaradásának oka sokféle, nem ott kezdődik, hogy beágyazódás. Költőien vagy közhelyszerűen azt állítja, hogy a meddő párok bármit megtennének, pedig ez nem így van. Sok mindent, de nem bármit tennénk meg. Mi például sokféle szűrővizsgálaton, gyógykezelésen, különböző terápiákon vagyunk túl, de nem fogadnánk el más férfi vagy nő „alkatrészét” és nem fogadnánk béranyát. Nem állítom, hogy mélypontokon gondolatban nem játszik el az ember ezekkel a dolgokkal, de tettekhez nem vezet a gondolati sík.

Nem csupán hiszem, hogy Isten csodálatosan megalkotta ezt a világot, hanem tapasztalom is. Elhelyezett benne az ember számára sok hasznos dolgot. Ilyenek az ásványi anyagok, ilyen a karbon-szulfid, a kén és a szén-dioxid is. Ha Erdélyben járunk nyaranta, annak legkeletibb részébe, Kovásznára is elmegyünk. Egy jelentéktelennek tűnő ház udvarán lévő mofettában mofettázunk, azaz szén-dioxid fürdőzünk. Kis kúra az ereknek : ). A gyógyfüveket is előnybe részesítem a gyógyszerekkel szemben, mert igazán jó hatással bírnak.

Én tehát nem elképzelhetetlennek tartom a harkányi fürdő jó hatását, és nem arra kívánok kilyukadni, hogy soha nem élnék vele, hanem arra kívántam rámutatni, hogy a meddőség bizony a reklám és biznisz-világ részévé kezd válni. Nagyra értékelem azt az orvost, aki egy klinikán a leleteink végigbogarászása után a következőt mondta: nézzék, a vizsgálati eredmények alapján sok esélyt nem látok egy eredményes lombikprogramra, nem hitegetem magukat azért, hogy minél több pénzt költsenek el nálunk; ebben a dologban nem minden tényező emberi, nagyon jól tudják, Istené a végszó. Hiába tudtam ezt, akkor továbbsiklottam felette, görcsösen ragaszkodtam a lombikprogramhoz: nehogy tíz-húsz év múlva azt mondjuk egymást hibáztatva, ha végig csináltuk volna, lehetett volna gyermekünk.

Gyakran erőt adnak a bibliai asszonyok, akiknek az életében Istené volt a végszó. Balneoterápia és lombikprogram nélkül, Isten akaratából jött gyermekáldás Ábrahám és Sára, Elkána és Anna, Zakariás és Erzsébet életébe.

U.i.: Házasság hetében a legszebb ajándékot az előbb kaptam a férjemtől. Töprengtem, hogyan kérjem beleegyezését a mai reposzthoz, ami éppúgy érinti őt, mint engem. Amikor még csak a címet és az első bekezdést írtam le, idehívtam, hogy olvassa el, és mondja meg, írhatom-e tovább? Miközben olvasta, mellém guggolt és átölelt. Lesznek ketten egy testté, szívvé, lélekké…