Mekkora bírság indokolt, ha az ember kiejt a zsebéből egy papírzsebkendőt? Tízezer? Húszezer? Vagy semekkora? Ezt csak az gondolhatja, akit nem büntetnek a rendőrök nyakra-főre csipcsup ügyekért. Segítsen kiválasztani a legotrombább szabálysértési ügyet!

Leesett a zsebkendője? Ötvenezer! - index.hu

A mai nap nekünk, dunántúli reformátusoknak a REND kezdete. Múlt időben lehet róla igazat szólni, és mivel inkább a kapkodás részéből jut nekem a mai napon (énekkari kották rendezése, jelmezek összepakolása, kézművesvásár portékáinak csomagolása), így egy másik rendről szeretnék elgondolkodni. A jogszabályok, jogkövetők, jogalkalmazók, jogosultak és jogtalanok által alkotott rendről. Ez tulajdonképpen egy rendszer, amelynek rendet kellene eredményeznie. Ez a rendszer szó gyökere is: rend. De milyen renddel bír az a rendszer, amelyik csak egyeseknek szab határokat és csak egyeseket kíván helyes irányba terelni?

Mi a helyzet a kettesekkel? Ők kivételezett helyzetben vannak a jogbetartás szempontjából. Nekik több mindent elnéznek: kerékpárról hiányzó csengőt és lámpát... Amúgy sem jó velük ujjat húzni. Nagy ott az erő, és fizikából megtanulták a rend őrei is, hogy a kisebb ellenállás irányába működik minden. Ezért éri el a szabály betartatás aktív jelenléte az egyeseket! Nem gondolom, hogy bőrszín alapján büntetnek a rendőrök, inkább a helyzet adja. A ruházaton túl az eszköztár és a helyzet maga megmutatja, hogy ki az egyes és ki a kettes.

Amikor kötelezővé tették a láthatósági mellényt, a kerékpár lovagjait sorra büntették a rendőrök. A mérő-hetesi betonlapokból lerakott töredezett sztrádán a nyomorból bicikliznek ki és vissza emberek. Magyar és cigány ember egyaránt! Tízezer forint nekik hatalmas összeg. Mivel másnap sem volt rajtuk mellény, újra megbírságolták őket. Főként ezen a ponton kell(ett volna) elgondolkodni: valószínűleg jelenleg nincs pénze a láthatósági mellényre, de el kell jutnia sürgősen a faluba. Négy kerék fölül könnyen dörgöljük valakinek az orra alá, hogy menjen gyalog,  vagy maradjon otthon. Visszatérve az esethez: nem tudták kifizetni a bírságokat, hát volt aki ledolgozta, és volt aki leücsörögte. De még mindig nem volt láthatósági mellény! Hogy a büntetések sora véget érjen, E-adományként kaptak a pusztaiak mellényeket. Nem árulok zsákbamacskát, bizony sok falusi irigyelte a párszáz forintos segítséget. Jóllehet, inkább hálát adhatott volna, hogy ő nem szorul rá. Végül is, vajon mit választana: ingyen láthatósági mellény a nyomorhoz, vagy élhető körülmények mellény nélkül? Nem is kérdés!

Tulajdonképpen Á-nak is megérte volna mellényeket osztani, hiszen olcsóbb, mint etetni és melegen tartani a börtönbe jutó fizetésképtelen embereket. Ám a nincstelenek ügyét Isten nem felejti el, és felhasználja E-t. Az az igazi rend, amikor nemcsak az van rögzítve, hogy ki ki felett áll a rendszerben, hanem, hogy ki kit segít. Legyinthetnek sokan, hogy ez utópia, ilyen nem volt, nincs és nem lesz. Erre azt mondom: MUSTÁRMAG. Kicsiben kezdd el! Nem tudsz mindenhova zebrát festeni, de ahol hatással lehetsz, ott legalább tegyél javaslatot Á adott szerve felé egy gyalogátkelőre. :)