Évtizedek óta szedi össze a borotválkozással kapcsolatos tárgyakat Marosi József, akinek néhány éve az Iparművészeti Múzeumban is kiállították a kollekcióját. A hetvennégy éves férfi pengék és kések mellett levelezőlapokat is gyűjt a bikaviadal és Esztergom szakágban.

A borotvás ember - index.hu

Bélyeg, szalvéta, teafilter, pénzérme, papírtáska, baba, könyv, óra, megannyi tárgy, amit gyűjteni lehet. Bogarat, növényeket is gyűjthetsz. A kínálat bőséges, csak kitartás kell hozzá, no és hely a tároláshoz. Sokan hozzáfognak gyermeki hévvel, majd abbamarad. Elfogy a kedv, más kezdi érdekelni, ráun… Tulajdonképpen ki az igazi, jobban mondva tökéletes és ideális gyűjtő?

Legyen kitartó, ritkaságokkal is bíró, a gyűjteményét ismerő és renden tartó ember. Olyan valaki, aki keresi a lehetőséget, és él az adódó helyzetekkel. Aki minden képességét és kapcsolatát a gyűjtésre fordítja. Értéket kezel, büszkélkedik, módjával van benne a birtoklási vágy.

Meddig gyűjtsön az igazi gyűjtő? Holtáig? De legalább néhány évtizedig, s ha lehet, sok-sok évtizedig? Úgy, ahogy a hetvennégy éves Marosi József borotválkozási tárgyakat gyűjt. Egy letűnt kor kellékei ezek: nagyapámhoz borbély járt, aki megfente kését, rutinos mozdulatokkal szappanozott, és gondos előkészületénél már csak az összecsomagolása volt gondosabb; apámhoz soha nem járt borbély, napról-napra elvégzi ő maga a borotválkozást; a férjem vasárnap reggelenként viccesen bejelenti, hogy faragott képet csinál, Ő sem pamacsoltat. Marosi József gyűjteményével kapcsolatban két dolog ragadott meg: története van és kiállítása volt. Azaz a gyűjtés szorosan összefügg az életútjával, kapcsolatai segítik a gyűjtést, a gyűjtés befolyásolta a kapcsolatokat. Ennek vonulatában állt össze a sztorija Japántól Amerikáig, borbélytáskáktól kiállító teremig. Közszemlére téve gyűjteménye színe-javát, megosztotta, amije van.

Gondnok, főjegyző, esperes… megannyi tisztség, amit gyűjteni lehet. Tisztség, amivel Istent lehet szolgálni, és az embereket elérni. Tisztség, amivel a közjavára lehet cselekedni. Mi kell az igazi, jobban mondva ideális tisztségviseléshez? Kitartás, kiemelkedő képességek, a közösség ismerése és jó renden való megtartása. A lehetőségek keresése, az adódó helyzetekkel való bölcs élés. Képességek és kapcsolatok pozitív felhasználása a vezetett közösség érdekében. Felelősségteljes értékkezelés, jó érzésű büszkélkedés, és kordában tartott birtoklási vágy. Természetesen még több kitétel és vágyott tulajdonság felsorolható. De ne álltassuk magunkat, emberek vagyunk. Nincs senki jó, csak egy, az Isten (Lk 18,19).

Holnap egyházmegyei jelölő közgyűléseket tartunk. Kerestük, és most jelöljük az általunk alkalmasnak, számunkra előnyösnek vélt, gyülekezeteinknek hasznosnak tartott személyeket a különböző tisztségekre. Szavazunk, számolunk, százalékot nézünk… Mi lenne, ha sorsot vetnénk? Mint az ősegyház idején? Felállítunk jelölteket, IMÁDKOZUNK, majd a sors útján megmutatja Isten, hogy ki lássa el a feladatot. Ó, mi pedig elfogadjuk fellebbezési jogunkról lemondva.