A városligeti KRESZ-park az ősszel útjába került egy kábelfektetésnek. Hosszában kettévágták az egészet, aztán amikor befejezték a munkálatokat, csak sódert szórtak rá. Ezt azonban már rég kihordta az időjárás, és kitaposta a sok bringázás.

Elvágták a KRESz-parkot, aztán... - kerekagy.blog.hu

Tudom, tudom, hogy nem bombahírre találtam, de azért járjuk körbe egy kicsit. Már-már szokványosnak mondható, hogy rosszak a járdák és az utak. Lassan hozzászokunk, hogy mifelénk nem építik a kerékpárutakat, hanem festik. Jól lehet, elmémben tudtam, hogy Kaposváron a biciklisáv az autósokéból lett lekerítve, és az egyirányú utcákban szembejöhetnek, mégis az első időkben gyagya-mókus helyzetnek éreztem szembekerekezésüket, és a hirtelen felbukkanó biciklisnek kérdőn mutattam egy stikkes jelet. Aztán megszégyenülten bocsiztam az autóban, sajnos ő ezt már nem hallotta.

Gyerekkorunkban zuttyanni jártunk bringával. Az egész utca kölyke nekiiramodott és tekert a rozoga kocsiúton. Nagyot zuttyant az első, majd a hátsó kerék, főleg ez utóbbinál nyekkent az emberlánya jó nagyot. Természetesen nagyokat tanyáltunk is, ami kívül-belül is fájt: részint a seb, részint a ciki miatt. Nem volt kobakvédő, kar és térd védelmét szolgáló pihe-puha cucc… Engem tehát nem ejt kétségbe az a hiányzó aszfaltsáv e szempontból.

Az azonban bosszantó, hogy készült egy kresz-park temérdek pénzből, és nem óvták meg az állagát. Ez volt a kábelfektetők prémiumnyeresége? Ment a zsebbe gondolom. Sódert olcsóbb szórni, mint az eredeti állapotot visszaállítani. Jut is, marad is. Sok téren így gondolkodunk. Elterjedt ez a hozzáállás. Hosszútávon nem éri meg - közösségileg és nem egyénileg, de ki törődik ma azzal?

Számonkérés és ellenőrzés idején jönnek a kifogások és mentegetőzések. Például: Ideiglenes megoldás volt csupán, pont holnap mennek a fiúk megcsinálni – na, ja! Másik verzió: a kivitelező cég mára már megszűnt – ó, jaj!

Van, amiből jó a félkész, van, amiből nem. Valamikor hasznos egy fél mondat, valamikor be kell fejezni, mert félreértéshez vezet. Félkész ruhában nem megyünk bálba, de még boltba sem. Félkész rizsfelfújtat nem eszünk (tudom a húsimádók sehogy sem). Félkész házra nem adnak használatbavételi engedélyt. Félkész szakdolgozattal nem lehet záróvizsgázni. És mi van a félkész prédikációval? Az okoz igazán "lelki-zuttyanást" a hallgatóságnak. Ahogy egyik ismerősöm mondta: ma nagyon dolgozott a Szentlélek a ….i templomban, hogy egy morzsányi üzenetet kapjak.

Tegyük fel a kérdést saját munkaterületünkkel kapcsolatban: van félkész, vagy helyre nem hozott dolgom? De ne menekülj el a kérdés elől mondván, péntek lévén vége a munkának!

Bizonyára megmosolyogtad a nyuszis kép feliratát. A viccet félretéve nagyon komoly a válasz: Isten találta fel a munkát. Ő az ötletgazda, ő a projektfelelős, és majd számon is kér. Ha úgy dolgozna mindenki, hogy ezt nem felejti el, kerülne a sóder helyett aszfaltcsík, a konzerv vagy félkész preka helyett egész...