A nemrégiben még kilakoltatások ellen küzdő, milliókat utcára hívó spanyol mozgalom új célokat talált magának. Madrid egyik lepattant kerületében például részvételi élelmiszerbankot szerveztek. A hagyományos jótékonysági szervezetektől abban különbözik a kezdeményezés, hogy itt nem csupán kiosztják az élelmiszert, hanem részvételre is kérik azokat, akiken segítenek.

Egy bank, ami élelmiszert ad - index.hu

Leves és kanál.
Élet és halál.
Evilág és szegénység.
Nagypéntek és húsvét.

Virágvasárnaptól kezdődően nagyhéten estéről estére összejövünk gyülekezeti házunkban, illetve templomunkban. Csendességnek ideje ez. Elcsendesedésnek, elmélyülésnek, a lélek pőrétlenségének időszaka. A közösség megélésének alkalma az evangéliumi passiók felolvasása által. Megrázó volt egyik este mindaz, aminek nem csupán tanúi, hanem részesei is lettünk: rohammentőt kellett hívni egyikőnkhöz.

A lélek ugyan kész, de a test erőtlen - mondta Jézus az alvó tanítványokat látva a Gecsemáné-kertben. Nekünk pedig azzal kellett szembesülnünk, hogy sajnos a lélek totál kész, ezért a test erőtlen. Gazdag falunak mondják a miénket a környékbeliek, és legyintenek egyet, ha a nehézségekről szólnék. Gazdag falu jól öltözött szegényekkel. Jól öltözött éhezőkkel. Ruhájuk még van régről, de a 160-180 ezer forintos törlesztő részlet és közüzemi csekkek befizetése után akkor esznek, ha valamelyik nyugdíjas rokon bevásárol nekik. Pedig nem tétlenek, másodállásuk is van, mégsem elég.

Végül eljön az a pont, ahol fel kell adni az esélytelen harcot, és el kell adni a pénznyelővé vált házat. Ám ez nem könnyű. Akkor sem, ha a környezetedben sokan irigykedve nézik, hogy te milyen gyorsan találtál vevőt, és még egy évig benne lakhatsz az otthonodban. Még akkor sem, ha gyermeked megért, és nem vádolnak a szemei, amikor rád tekint. Sőt, akkor sem, ha hittel és imádsággal teszed meg mindezt.

A mi Urunk nem áltatott minket a szegényekkel kapcsolatban, kerek-perec megmondta, hogy mindig velünk lesznek. Bizony közöttünk is vannak. Nekünk kell felismernünk a segítségadás idejét, ami nem merül ki egy 104-es hívásban. El kell segítenünk őket Krisztus keresztjéhez, hogy megnyugvásra leljenek letéve lelki terheiket, amik alatt különben összeroppannának. Világítsunk!

Leves és kanál.
Élet és halál.
Evilág és szegénység.
Nagypéntek és húsvét.