Egy-egy Csontváry- és Nemes Lampérth-kép tűnt el a debreceni Modem művészeti központból összesen több mint százmillió forint értékben. A központot ipari kamerákkal, illetve biztonsági szolgálattal is őrizték.

Százmilliós festményeket loptak Debrecenben - index.hu

Tény: Antal Péternek vannak öröklött festményei és újabb szerzeményei.
Tény: A tekintélyes Antal-Lusztig gyűjteményt Debrecen városára bízta.
Tény: A festmények a debreceni Modembe kerültek.
Tény: Kettő hiányzik: egy Csontváry és egy Nemes Lampérth.
Tény: Biztosítási érték: 100 millió forint.
Tény: A belső vizsgálat után sem kerültek elő a képek.

Tény, hogy ellopták? No, ez az, amit nem mondtak még ki.

Csúszik ide-oda a nyilatkozók fogalmazása, mert végül is kellemetlen kimondani, hogy valaki túljárt a rendszer eszén. Az is épp ilyen kellemetlen, ha azt kell elismerni, hogy a rendszer nem volt megfelelő. Sőt, ha kiderül, hogy a rendszert működtető személyek voltak becstelenek, az még kellemetlenebb.

Mire kell egy, pontosabban két lopott kép? A fekete műkincs-piacra. Bizony van, aki ott vásárol, különben nem működne a feketepiac. Ami pedig a becsületes embernek megdöbbentő, hogy az ott megszerzett és a falra akasztott lopott kép(ek)ben még örömét is leli a becstelen ember.

Eltűntek. A képek? Mifelénk a folt tűnik el az asztalterítőről fehérítés után, a bőrpír gyógyszeres krém hatására, a rosszkedv egy mosoly miatt… Ha nincs az udvaron a kutya, nem állítjuk, hogy eltűnt, hanem azt mondjuk, hogy elszökött. Ha nincs az irodában az asztalon hagyott dosszié, nem állítjuk, hogy eltűnt, hanem azt mondjuk, hogy valaki elvitte. Ha a garázsból hiányzik az autó, nem azt mondjuk, hogy eltűnt, hanem, hogy ellopták. Ha nincs a Modem raktárában a kép, és a katalógusban sincs feltűntetve, mint „kölcsönadott portéka”, akkor az nem eltűnt, hanem ellopták. Tévedésből nem szoktak a raktárból elvinni ilyen dolgokat. Nálunk egy alkalommal megesett, hogy a templompadból valaki elvitte a fényképezőgépünket, mert azt gondolta, hogy a rokonáé. Amikor tisztázódott, hogy nem a rokoné, akkor visszahozta. Naiv ember gondolja csak, hogy a Modemben is ez történt. Tévedésből nem visz el onnét senki semmit.

Eltűnt. Áldozócsütörtökig sokszor eszünkbe jut ez kifejezés. Kizárólag Jézus Krisztussal kapcsolatban igaz, ugyanis az élet Ura felülírhatja a fizikai törvényszerűségeket. Valóban eltűnik az emmausi tanítványok szeme elől, sőt megjelenik zárt ajtókon át a tizenegynek. A hit titka, Isten ereje azonban nem bűnügyek megoldása.