A víz kategóriában a Tűzcsapból ivócsap nevet viselő projekt nyert, amely a Budapesten található tűzcsapokat alakítaná át a mindennapokban is használható ivókutakká, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója sem sérülne.

Ivókutak lehetnek a városi tűzcsapokból - index.hu

Víz, víz, tiszta víz. Ha nem tiszta, vidd vissza, ott a szamár, megissza! – kántáltuk gyerekkorunkban játék közben. Abban az időben, amikor nem értettünk semmit a kommunizmus, vasfüggöny, besúgó stb. fogalmakból, és nekünk városlakó kölyköknek a legnagyobb boldogság volt falun nyaralni. Tágra nyílt szemekkel bámultuk a kapun betérő teheneket, kora hajnalban felkeltünk, hogy elmehessünk a kanásszal legeltetni, az számított legokosabbnak, aki a legtöbb mezei növényt felismerte, és versengtünk, hogy ki húzza haza a vizes kordélyt a közkúttól. A dabronyi házban volt ugyan vezetékes víz, de nem lehetett meginni. Semmi nehézséget nem láttam ebben tízéves fejjel. Sőt, boldogan szedtük össze a kannákat, zörögtünk el vele a hepe-hupán, és a vízmerítés után sikongatva locsoltuk le egymást.

Telt-múlt az idő... Ebben az időben, amikor már valamit értünk a kommunizmus, vasfüggöny, besúgó stb. fogalmakból, és városlakó kölykökből falun élő felnőttekké váltunk, már nem bandukolnak haza a tehenek, kanász sincs, és a közkutak is megszűntek.

Két hete a hatalmas kánikula idején autóval furikáztam hosszabb távon. Rettentően szomjas voltam, de szorított az idő, ezért nem akartam boltba vagy kocsmába beugrani egy üveg ásványvízért. De rászorultam végül egy kasszagéppel jóváhagyott palackra, mert már a sokadik falun zötyögtem át, és nem találtam egy kutat sem az út mellett. Úgy vélem, nem az én szemem siklott át rajta, hiszen jellegzetes kékjét megismertem volna. Míg szaladtak alattam a kerekek, azon tűnődtem, milyen kár, hogy a kék kutak pirosra festett barátaiból nem lehet inni.

S íme, van már egy csapat, akik ezt megtervezték. Nem is butaság ez kérem, csupán ismét pénz kérdése. Nem láttam a terveket, nem ismerem a technikai hátteret, a kivitelezési elgondolásokat és a várható látványt sem. Ám a két legfontosabb információ kiderült: lehet inni belőle + eredeti funkciója is megmarad. Ez a legfontosabb, mert az A és B tűzoltó tömlőket valahova csatlakoztatni kell tűzesetnél.

A helyzetfelismerés megtörtént, az ötlet megvan, a terv elkészült, a megvalósításon dolgozhatnak, de hogy mikor kortyolhatnak Budapesten a „piros-kék” kutakból, azt még nem tudni, s eleddig úgy tűnik, vidéken ne is álmodjunk róla.

Saját vizekre evezve: hasonló kort élünk meg. Helyzetfelismerés megtörtént, ötletek vannak, tervek folyamatosan készülnek, a megvalósításon egyes csapatok már dolgoznak, de hogy mikor lesznek újra tele a padsorok, azt nem tudni. Lehet, hogy nem is vonzók a padsorok a plázafotelhez szokott derekaknak? No, erre írjunk ki pályázatot!