A Történelmi Animációs Egyesület a nándorfehérvári ostrom évfordulóján, július 22-én publikálta legújabb animációs filmjét, amely bemutatja, miként zajlott az ostrom. A videót narráció és zene kíséri végig, és amennyire egy ismeretterjesztő rövidfilm engedte, a drámaiságra is adtak a készítők.

Élje át a nándorfehérvári diadalt! - index.hu

Nálunk nincsen déli harangszó. Eleinte hiányzott, de mára hozzászoktam, hogy csak az átellenben lévő harangok kongatnak delet. Nincs, mert ezt örököltem. Magyarázatként az öreg gondnok annyit mondott, hogy a pápa parancsa a reformátusokra nem vonatkozik. Hasonló logikájú anekdota jut erről eszembe: Pál apostolnak is jó volt a Károli Biblia… Néha összekeverednek idők, korok, korszakok.

Egy-egy helyettesítő tanárral eltöltött töri órának azért örültem diákként, mert néztünk egy epizódot a Mondák a magyar történelemből című sorozatból. Érthető, és ami a legfontosabb, látható volt a történelem! Modern számítógépes programokkal elevenít meg régi csatákat a Történelmi Animációs Társaság, melynek egyik tagja, Baltavári Tamás a Károli Gáspár Református Egyetem tanára. Nagyon jó ötlet, és a kivitelezés korszerűsége a fiatalokat is leköti. Milyen jó így értesülni egy történelmi eseményről.

Továbblendül a fantáziám, és létrehívom a Bibliai Animációs Társaságot. Elképzelem, mennyi mindenre lehetne használni a megelevenített bibliai történeteket. Nemcsak csatákat, hanem próféciákat, csodákat, példázatokat. Bár vannak, akik nem helyeslik a hittan órai DVD nézést, pedagógiai érveket is tudnak sorakoztatni, nekem mégis jó tapasztalataim vannak az animációk és filmrészletek használatával kapcsolatban. Nyilván az igeolvasást még a szószerinti Vizuális Biblia Máté evangéliuma sem helyettesíti, valamint a hit hallásból és nem látásból van, de miért ne használhatnánk fűszerezésre? A nehézséget az jelenti, hogy kevés a fűszerünk. Csak só, bors, őrölt paprika. Hiányzik a boróka, ami vaddisznópörköltnél elengedhetetlen, kapor sincs, ami nélkül a tökfőzelék élvezhetetlen, és a kakukkfű is hiánycikk. Mivel sok animáció tele van felesleges, téves és félrevezető részletekkel, képekkel, állításokkal, így azokat nem lehet használni. Többet kell magyarázni, hogy mi nem úgy van, mint amennyit helyben hagyhatunk. Bárcsak lennének 5-10-15 perces bibliahű animációink. Talán vannak egyháztagok, akik érdeklődésikörükből, képességük adta lehetőségükből és tehetségükből eredően megbírkózhatnának ezzel a feladattal...