A Balaton-parton se kérjen fél liter sört a korsóba, mert nem fér! „Sok éve kiment már a divatból a szocreál kocsmákból megszokott fél literes korsó, tudja minden vendég, hogy a korsó sör az négy decit jelent, miként a „feles” is csak négy cent”. Így reagált egy siófoki vendéglős az egyik hírportál friss balatonivendéglátás-elemzésére, melyben azt írják: az ár maradt, csak az adagok csökkentek, így például négy decisre „ment össze” a söröskorsó.

A fél liter már szocreál? A korsó a Balatonnál is négy deci - sonline.hu

Megszokott dolgaink változhatnak. Elavulnak, drágulnak, szükségtelenné válnak. Vagy csupán egyszerűen ciki lesz egy idő után. A sörözés szabálykeretei között a korsó, a pohár és a pikoló ugyanazt jelentette évtizedekig. Nem változott az űrmérték. Akárhonnét is jött az ötlet, hogy a korsó 5 decis legyen, megbírták inni az emberek a Balaton parton üldögélve. Magyar honpolgár és külföldi turista egyaránt kiitta. Most pedig csak kiinná. Meginná az ötödik decilitert is, de nincs. Nekem nem oszt, nem szoroz, hogy négy vagy öt deciliteres-e a korsó. Mindegyik túl sok. A pikoló pedig a legtöbb helyen eltűnt. Csak pohár van, ami már jóval több annak, aki csak az íze miatt kóstolgatja, és amúgy sem akar szaladgálni a mellékhelységbe az intenzív veseműködés miatt. Tényleg azért változott a korsó, mert szockós volt? Valóban hatással volt rá ideológia- és korszellemváltozás? Én nem hiszem.

Inkább az ár és nyereség ügyét sejtem mögötte. Az dominálhatott. Az emberek nem latolgatják politikai szemszögből annak hátterét, hogy miben mennyit iszunk. Főként több mint két és fél évtizeddel a R-változás után. Sőt ennek ellenkezőjét tapasztalom: a szockós retró dolgok trendje a nyerő. A napszemcsi fazonjától a fém bögréig. Miért pont a sörös korsó dolga menne ezzel szembe, és szakítana a megszokott 5 decivel? A nyereség miatt. Hűség, jókedv, beszélgetés, első kör, második kör. Régen egy liternél tartottak ezen a ponton. Érzik, hogy legördülne a torkukon még egy. Jólesne. Hát essen. Matematikailag is bizonyítható, hogy alig ittak, hiszen még csak nyolc decit gördítettek le, így az egy litert sem érték el. Jöhet a harmadik kör. Így ad el még plusz két decit a csapos. A másik nyereség az árak változatlanul maradása volt: a forintok nem igazodtak az űrmérték változásához. De erre az ösvényre már nem lépünk rá.

Inkább gondolkozzunk el, hogy mi bírhat valóban ilyen hatással? Mi érheti el, hogy a hétköznapot a megszokással és közgondolkodással szembefordítsa? Eszmerendszer és korszellem valóban ilyen hatással bír? Én azt tudom, hogy az evangéliumnak van ünnepnapokat és hétköznapokat megváltoztató ereje. Isten tud olyan hatást gyakorolni, amely a megszokott keretekből kiemel, vagy éppen a megszokásokkal szembefordít. Nem azért, mert nyereséges lesz neki a dolog, hanem mert az ember javát szolgálja. Kiderül például, hogy tud engedelmeskedni. Vegyünk egy példát!
Nem kell túl sokáig kotorászni az ötletért, hogy mi alapján válasszunk egyet. A naptárban ma Boglárka van, s jóllehet számomra nincs nagy jelentősége a névnapomnak, az sem zavar, ha nem köszöntget a külvilág, mégis vegyünk szemügyre egy névválasztást. Korunk Robertói és Luciái között ott vannak a Sárák és Áronok, valamint a Kendék és Kincsők. Sorozatok hősei, bibliai szereplők, magyar legendás hősök vannak hatással a szülőkre, vagy inkább a hangzás? Gyanítom, hogy nagyobb arányban ez utóbbi, hiszen sok szülő nem is tudja, mi a gyermek nevének jelentése. Inkább azt tudja, hogy neki tetszik, szépen hangzik, jól illik a vezetéknévhez. Édesanyám a gyermekkori babájának nevét adta nekem, a testvéremnek pedig apám kedvenc nagyanyjának a nevét. Ez is egy lehetőség. Tréfásan jelzem, hogy az én nevem magyarosnak tűnik, de számomra olyan, mint egy gyereksírás. A teljes leánykori nevem magánhangzókkal kimondva ennyi: OÁ-OÁ-A. De mit tesz az ember, ha Isten jelenti ki a nevet? Alkudozik vagy engedelmeskedik? Erzsébet a rokonok elvárása ellenére sem Zakariásnak, hanem Jánosnak nevezte el a gyermekét, mert Isten ezt a nevet mondta. Isten tehát olyan hatással bírt Erzsébetre, hogy szembe tudott fordulni megszokással. Sőt lemondott saját elképzeléséről is!

Nyereségvágy kontra engedelmesség! Melyik győz általunk a világban?

Hozzászólások