Milliárdos károkat okozhat Magyarországnak az oroszok által bevezetett élelmiszer embargó, ami a Kométát is érinti.

A Kométa sem ússza meg az orosz embargót? - kapos.hu

Az anyaölből kikerülve, gyerekközösségbe bekerülve egyszer csak mindenki szembetalálkozik az akaratérvényesítés kihívásával. Kérések, könyörgések, mosolyok, öklök, toporzékolások, kéznyújtások követik vagy váltogatják egymást. De mindezek fölé emelkednek a trükkök. És végül a rafináltság és fineszesség útvesztőjébe terelők kerekednek felül. Oroszország körül nem gyermekded a játék. Az akaratérvényesítést rafináltan olyan területet bevonva kezdte meg, amely nagyon sok országot érint. Ez pedig: A HÚS.

Nagyobb hírportálokon olvastam először ezt a hírt. Először legyintettem, mert oly távoli a nagymedve az én kis életemtől. Ám amikor a helyi netes felületen a szalagcím elém került, belém nyílalt: ez a mi kis életünk szintjére is hatással van! Ha kiesik egy piaci résztvevő, csökken a megrendelés, s ha ezt nem tudják pótolni, akkor ennek következtében munkahelyek szűnnek meg. Kaposváron és vonzáskörzetében élő családok életét rázza meg a „vegetáriánus nagymedve”.

Mi legyen erre a válasz? Elfogadással és behódolással hízelegjék vissza magukat a tiltólistás országok az orosz húspiacra? 10-20-30%-kokért (ezek milliók és milliárdok!!!) hunyjon szemet Európa és annak közepén Magyarország? Nyilván ez a cél. Gazdaságilag megszorongatva majd kalinka malinka ritmusra ugrálnak a népek? A hús áráért cserébe szemet hunynak civil áldozatok felett? Bárcsak karakán és sziklaszilárd NEMet írhatnék ide! De nem merek, mert a politika színterére került az asztalra való falat. Azon a színtéren pedig máshogy dőlnek el a dolgok. Ott a megrendelőnek már nem íz, állag, szavatosság, eljárás és előállítás számít, hanem saját akarata; az eladónak pedig egy ponton éppen saját akarata nem számít már. Vajon mikor fog találkozni e kettő?

A húspiac az ősegyház idején is nagy választó vonal volt. Gazdasági tényező, az olcsó hús forrása. A megtakarítás és sokak számára a húshoz jutás egyetlen lehetősége volt. Akkor is az akciós fogyott jobban: a leértékelt bálványáldozati maradék. Pál apostol nem tiltotta el onnét a keresztyéneket, de más szemszögből láttatta és értékeltette azt. Képesek vagyunk-e erre ma? Felismerjük-e a kiutat? Nem a nagypolitika területén, hanem a kis piaci tényezők szintjén? Csupán száz ember napi tíz dkg hazai hússal tíz nap alatt 100 kg változást okoz a hazai húspiacon...