Nem volt hosszú életű a rovásírásos személyik élete, ma már senki nem írhatja alá így az újonnan kiadott igazolványt.

Betiltották a rovásírásos személyi igazolványt - szoljon.hu

Az énlakai templomnak több különlegessége van, mégis hírnevét egy rovásírásos mennyezeti kazettának köszönheti. Többször ellátogattunk már oda családtagokkal és barátokkal is. Meghitt hely, az erődtemplom jellegű épületet körülvevő temető is elcsendesedésre készteti az embert. Jól emlékszem, amikor először voltam ott, a "tárlatvezetést" végző bácsi hosszasan beszélt múltbeli eseményekről, restaurálási érdekességekről, testvértelepülési kapcsolatokról, a régi szokások eltűnéséről, ajánlotta a képeslapokat, és csak mellesleg mutatott az orgona timpanonja felé, mondván: ezért jönnek a legtöbben. Bevallom, én is ezt a rovásírásos kazettát kerestem a szememmel, amíg hallgattam a templombemutatást. Meg is jegyeztem, hogy azt képzeltem, központibb helyen lesz egy ilyen fontos fakazetta. Mire a bácsi hűvösen annyit fűzött hozzá: ekörül csak manapság fontoskodnak.

Valóban, ma már gyakrabban találkozunk rovásírással. Fesztiválok és kézműves vásárok portékái között, tetoválásokon, településeket jelző táblákon, és utcanév táblákon is felbukkannak. Megjegyzem, még jó, hogy előtte ott van a településnév latin betűs változata, mert a legtöbben aligha tudnák, hol járnak. Talán éppen ez a legnagyobb gond a rovásírásos aláírással is: a többség nem tudja értelmezni a jeleket. Az igazoltató rendőr, a hitelkérelem elbíráló, a szociális osztályvezető, a jegyző, a tervezőmérnök... Ebből ered a legtöbb feszültség. A latinbetűs folyóírásból sem könnyű megállapítani, hogy egy kéztől ered-e, hát még a rovás esetén! Egyik fontos íráskép jellemző, a betűkapcsolás például teljesen hiányzik.

Nem ellenző, de nem is pártoló vagyok. Sokkal inkább logikusan próbálok gondolkodni. Kutasiné Molnár Boglárkább leszek én attól, hogy a nevemet rovással biggyesztem az irataimra? A himnuszt hangosabban éneklem ünnepnapokon, gyakrabban főzök gulyást, nagyobb kokárdát teszek a szívem fölé? Tisztábbnak hallod a himnusz dallamát, jobb kedvvel eszed a gulyást, bátrabb lesz a szíved a kokárda alatt? Tovább tágítva a kört: összetartóbb lesz a magyar a rovásírástól, jobban megy a gazdasági szekér, alábbhagy a korrupció?

A történet különböző elemein, szereplőin, fogalmain tovább kutakodva különböző álláspontokat ismerhetünk meg, de az is kiviláglik, hogy erre nem volt a jogalkotó felkészülve (a jogalkotó - mellesleg ilyen egyszemélyes bűnbak valójában nincs is, mivel a törvények javarészt adott helyzetekre reflektálva jönnek létre). Egyébként is, amit a törvény nem tilt, azt szabad. Elgondolkodtató a KEK KH álláspontja, ami nemzetiségekre hivatkozva, illetve kisebbségi helyzetre asszociálva kezeli az ügyet. Ezek szerint a rovásírás nem a múltunk része, hanem egy másik nép jelene?

Hozzászólások