A Modern Magyarország Mozgalom alelnöke szerint már az is siker, hogy egy másfél éves párt elindult a választáson, és végigcsinálták a kampányt. Pusztai Erzsébet vasárnap este a MoMa budapesti eredményváró rendezvényén, az V. kerületi Corner rendezvényközpontban az MTI-nek elmondta, a részvételi arányok azt mutatják, hogy az előző önkormányzati választásokhoz képest kevesebben mentek el most szavazni.

Pusztai Erzsébet: Már az is siker, hogy elindultunk a választáson - origo.hu

Jeles alkalomhoz ért a Dunántúli Református Lelkészegyesület: 25 évért, negyedszázadért adhattunk hálát. S míg tegnap késő este egy torta körül gyülekeztünk, gyorsan belepillantottunk még az addig feldolgozott választási eredményekbe. Mindenki rákattintatott "parókiális uradalmaira", hogy lássa, ki lett/maradt a "földesúr". A térképen felbukkanó ablakok pedig sorra mutatták a rangsort %-ok szerint. Valljuk be: az a lényeg, hogy ki az első. Nem volt érdekes "az indultak még" kateória. Szemenszedett hazugság, önáltatás azt gondolni és mondani, hogy a részvétel a fontos.

Közhely és ámítás azt állítani, hogy egy megmérettetésben, netalán versenyben a lényeg a részvétel. Nem-nem, a győzelem a fontos. Ezért startolunk. Persze nem dől össze a világ a vesztesek számára sem, csak másként folytatódnak a dolgok. A vesztest nem szólítják polgármesternek, nem ír alá a falut képviselve, nem neki lesz anyagi haszna... Aki lemaradt, az kimarad a folytatásból. Szülők szokták a pityergő gyermeket azzal vígasztalni, hogy nem baj, a részvétel a fontos. Pedig nem ám! Édes fiam, szedd össze magad. Bizony győzni jöttünk, de nem sikerült. Sem kupát, sem érmet, sem oklevelet nem szereztünk. Nézd, hibáztunk és elrontottuk ezeket a dolgokat: nem az utolsó pillanatban kell eldönteni, hogy versenybe szállunk, nem kell a versenykiírást figyelmen kívül hagyni, nem ártana rendszeresen tréningezni, jó lenne fölényeskedés helyett alázatosabb céltudatosság... Tucatnyi ok, és mindet komolyan kell venni egytől egyig.

Elindulni egy választáson és győzelem nélkül hazatértni: nem siker. Felújítani a házat és belefulladni az adósságba: nem siker. Gyönyörű feleséget találni és megcsalni: nem siker. Jótékony alkalmon pózolni és közben zsugoriaskodni: nem siker. Műtétet vállalni, majd az azt követő kúrát feladni: nem siker. Vállalat élén állni és megvető módon kezelni az embereket: nem siker. A lehetetlenre vállalkozni és a lehetőségeket nem megragadni: nem siker. Folyamatosan reménykedni és a beteljesülést nem elhinni: nem siker. Tisztséget vállalni és a tisztséggel járó feladatokat nem teljesíteni: nem siker.

Ne tereljük tévútra senkit. Izmáel születése nem volt siker Ábrahám életében; az volt a siker, amikor Izsák megszületett, sőt amikor Isten szavának még a Mórijá hegyén is tudott engedelmeskedni. Jákóbnak nem volt siker az elsőszülöttségi jog és áldás megszerzése; Jákóbnak az volt siker, hogy évtizedek múlva hazamegy és szembenéz a csalással kijátszott Ézsauval. Mózesnek nem volt sikeres dolog fizikai erővel védeni egy rabszolgát az egyiptomi felügyelővel szemben; a dadogós Mózesnek az volt a siker, hogy visszament és Áronnal együtt kihozott egy egész népet Egyiptomból Isten akarata szerint. Semmi szükség összemosni a dolgokat, elterelni a figyelmet.

Tudomásunk van egy sokkal jelentősebb versenyről. Nem helyi, nem régiós, nem megyei, nem országos, nem EU-s megmérettetés az, hanem az örök életért való küzdelem. Evilágban vívjuk. Sajnálattal közlöm, bizony ebben aztán végképp nem a részvétel a fontos!!! Nem az öltöztetik fehér ruhába, nem annak nem árt a második halál, nem az kap fehér kövecskére írt új nevet, nem az marad benne az élet könyvében, és nem az lesz Isten templomának oszlopa, aki részt vesz, hanem AKI GYŐZ. Ha valami, hát ez nagy kihívás. Bizony elengedhetetlen hozzá egy bölcs felkészítő, egy önfeláldozó manager, és egy pártoló háttér. A bölcs, az önfeláldozó és a pártoló - egyszóval a Szentháromság Úr Isten, mert a mi emberi erőnkből győzelemre nem tellene.

Hozzászólások