Először találkozott egymással a világ legmagasabb és legalacsonyabb embere. A 251 centiméteres török Sultan Kösen és az 54,6 centiméteres nepáli Csandra Bahadur Dangi.

Először találkozott a világ legnagyobb és legkisebb embere - origo.hu

Teve van egypúpú, van kétpúpú, van négy púpú, sőt több… Ismerős, nevettetésre szánt sláger részlet, amit most vegyünk komolyan. Miről is van szó? A Camelus dromedariusról, avagy a dromedárról, ami egy háziasított teveféle; aztán rokonáról a Közép-Ázsiából származó két huplis tevéről, azaz Camelus bactrianus, és végül valami kitalált vicces fazonokról sok púppal.

A párosujjú patás ma elterjedt tudományos és közismert elnevezése az ókor nagy népeit öleli magába: héberül gahmal, latinul camelus, arabul dzsamal, trafikban camel. K-val, azaz kamel-ként cigányul szeret, akar jelentéssel bír, ami komál formában használatos a magyarok között. (Gyönyörű szavunk a hóhányó, aminek semmi köze a hóhoz, de még a hányáshoz sem, és bármily magyarosnak tűnik, egyszerűen cigány jövevényszó a hohámnó, az ő helyesírásukkal írva xoxamno, és azt jelenti hazudós. Ezért használjuk ebben az értelemben ma is.)

Na, de nem a tevékről, vagy nyelvek egymásra gyakorolt hatásáról szeretnék értekezni, ezért pattanjunk le a púpokról, és bandukoljunk más felé. Szóval van az egypúpú és kétpúpú változat, ami Isten akaratából betölti feladatát házkörül vagy utazás során a különböző népeknél, és roppant hasznos a zsírral teli púp szárazság idején. A dalocskában szereplő négy púpú és több púpú teve kizárólag mutáció eredménye lehetne. Ahogy egy betegség, eltérés eredménye a két és fél méter magas, vagy éppen a fél méter magas férfi.

Találkozott a kicsi és a nagy, Dávid és Góliát. Nem csatároztak, hanem teáztak. Szemre vették ellentettjüket, miután szembesültek önmagukkal. Ez a legalapvetőbb dolog, amire mindig szükség van. Önmagunkkal, az óemberrel szembesülni. Csak ezután kezdődhet az új, a tiszta, a békességes és reményteli felöltése.

Gyakran cipeljük magunkkal az el nem fogadott tulajdonságainakt, habitusunkat, tetteket. Esetleg kiegyezünk velük, de nem békéltünk meg. Eljátsszuk, hogy minden rendben van, pedig indulatok forrnak a mélyben. Teáztál már önmagaddal? Ha igen, akkor hívj meg másokat is az irigyeltek táborából. Akkor, és ne előbb.