Celebeknek, sportolóknak de még a 2009-es Barbie kiadásnak is van jól látható helyen felvarrt tetoválása, több is. A gyakorisággal és növekvő érdeklődéssel párhuzamosan, a keresztények jogosan teszik fel a kérdést: Mit mond a Biblia a tetoválásokról?

Egy keresztény csináltathat tetoválást? - keresztenycsalad.blog.hu

Nem vagyok rutinos facebook használó, inkább a totyogósok táborához tartozom e téren. Az ifisek és gyülitagok gyors utolérése miatt kezdtem egyáltalán használni. Néha szánkázom rajta, és bizony sok meghökkentő, megdöbbentő vagy éppen elgondolkodtató dolgot látni és olvasni egy-egy profiloldalon. A hét elején L.Á. egy kérdést kiáltott a webes világ aurájába egy kép kapcsán: "erről mi a véleményetek?". Egy smiley-t is dobott hozzá, amivel talán hozzászólásra akart buzdítani, vagy jelezni kívánta, hogy általa elfogadott, sőt vágyott dolog a tetoválás, még ha nem is ez a konkrét tetoválás. Eddig 56 hozzászólás érkezett, ami nem rossz ahhoz képest, hogy az ilyen közzétett képekhez  nem szoktak sokan véleményt fűzni a klaviatúrán, inkább magukban döntenek, majd görgetnek tovább.

Most ne görgessünk tovább, hanem rágjuk még ezt a témát! A fenti képet tette ki az üzenő falára L.Á. Ha erre a konkrét képre keressük a választ, akkor kerek-perec azt mondom, ne csináltasd meg! Katolikusos. Bár hitvallásnak nem utolsó, de ezt aztán elrejteni nem lehet. És mi az, hogy egybeolvad veled Krisztus szenvedése? Az ábrázolás ötletes, a szeg helye döbbenetes.

A tetoválásokról való gondolkodást jelentősen megkönnyítené a hívő reformátusok számára, ha mondjuk a reformatus.hu oldalon olvasható lenne egy konkrét állásfoglalás erre nézve. Szabadságban tobzódunk e téren. Semmi előírás, inkább csak valami öröklött és vélt elvárás érezhető ebben a témában. Gondolom, vannak, akik feleslegesnek vélik az ilyen állásfoglalást. Tudom én is, hogy a lelkészi öltözet is meg van szabva rendeletileg, mégis szenteltek velem együtt egy miniszoknyás és narancssárga műkörmös hölgyet, de aki igazodni kíván, legalább kapna egy normát. Tetoválás kérdésében ez nincs így. Se tiltás, se engedés szava. Csak a csend. No, és sok meglepődött tekintet, ami persze botránkozást sejtet abban a helyzetben, amikor elmondod, hogy neked tetoválásod van. Neki meg mondjuk, szeretője. Azt pedig kőbe vésetve tiltotta meg Isten, a Hegyi Beszédben is kitért rá, mégis fittyet hánynak rá sokan. Szálka, gerenda, szálka, gerenda...

Van egy igehely, ami pro és contra álláspontokat motivál, ez pedig a 3Móz 19,28: Testeteket a holt emberért meg ne hasogassátok, se égetéssel magatokat meg ne bélyegezzétek. Az utolsó szót ma már az ÚFO és RÚF is tetoválásnak fordítja. De kortörténetileg nem a mai szalontetkókról van szó, sokkal inkább a pogány kultusz kellékéről. A környező pogány népektől látott, vágyott és netalán alkalmazott dologról. Az Újszövetség sem segít e témában, hiszen Jézus nem tett megjegyzést senki tetkójára. A wwjd karkötő sem sokat segít, hiszen a "mit tenne Jézus" kérdés sok esetben értelmetlen. Ki jelentheti ki, hogy Jézus ezt vagy azt megtenné, vagy nem tenné meg? Ő nem házasodott, akkor te sem fogsz? Ő nem járt wellness hotelben, akkor te sem mész el? Igen-igen, a mi testünk a Szentlélek temploma, de hát mi nem díszítjük az Isten házát sem, pedig sehol nem tiltotta meg az Úr, és nem kérte a dísztelenséget. A koptok egyébként a csuklójukon viselik a tetovált keresztet, ami az arab világban valóban hitvallás.

Akkor most tetováltass, vagy ne? Ha tetováltatsz, akkor pedig mit? Milyen legyen, és hol legyen? Mekkora legyen, és tartós vagy lehámló legyen? Gondolom, ez a kérdés inkább harmincöt év alatt izgalmas rád nézve, afelett pedig szülőként találkozol vele. Mit mondasz, hogyan foglalsz állást? Az az érv pedig kevés ám, hogy ne csináld, mert megbánod! Főleg 20 év feletti, keresztyén hitét komolyan vevő, és az örök élet felé törekvő embereknek.

Minden szabad nekem, de nem minden használ... (1Kor 6,12)

Hozzászólások