...a kutatások szerint tökéletes bizony létezik, méghozzá akkor, ha az ajándék megfelel hat feltételnek, azaz: személyre szabott, meglepő és luxus, illusztrálja, hogy az ajándékozó áldozatokat hozott érte (pénzt, időt, energiát), lényege, hogy az ajándékozott boldog legyen vele, és ezt a célját el is éri. Nem egyszerű. Ráadásul mindig, mindenkinek úgysem találhatjuk meg tökéletes ajándékot, de elég jót azért könnyen adhatunk. Különösen, ha alkalmazzuk mindazt, amit az ajándékozás lélektanáról tudunk.

Ez kell a tökéletes vagy a jó karácsonyi ajándékhoz - divany.hu

Tönkrement a telefonom térerő-érzékelője. Vettünk újat. Tönkrement a férjem telefonjának kijelzője. Vettünk újat. Behalt a laptop, majd hétfőn bekrepált a mosógépünk is. Veszünk újat. Nem mintha úsznánk a pénzben, ezért először szerelővel szétboncoltattuk. Túl sokba kerül javíttatni, így hát újat kell vennünk. Megdobjuk majd a karácsonyi eladási statisztikákat, pedig nem volt szándékunkban ilyen jelentős kiadásokat vállalni. Nem is vágytunk ezekre, sőt nem is ezek a tökéletes ajándékok szerintünk és számunkra. Szükséges dolgok. Ennyi.

Ajándék: praktikus, haszontalan, élvezhető, elgondolkodtató, drága, olcsó, egyszerű, bonyolult, társaságra ösztönző, megosztható, különleges, szokásos, személyre szóló, tömegcikk, vágyott, hanyagolható, örökre szóló, egyszeri, nagyszerű, bolondos, komoly, ehető, vitrinbe tehető, megosztható, szétszedhető, csomagolt, bontatlan, elemes, kötött, szalagos, bolti, házi, vásárolt, kézzel készített... Ez a kedvencem. Ez az igazán személyre szabott, erre valóban több energiát fordítunk, mint arra, amit a bevásárlókosárba teszünk, és letudva.

Nem firtatom, hogy mennyire igaz a díványos állítás, és valóban csak ez a hat feltétel adja a tökéletes ajándékot, még csak az sem érdekel, hogy az, amit adok és kapok majd, megfelel-e ezeknek a kitételeknek. Inkább Isten ajándéka érdekel! Az első karácsony Isten szeretetének testet öltése Krisztusban. Ő az AJÁNDÉK. Csupa nagybetűvel, és a legnagyobb Ő betűvel. Nem csupán egy kisded, hanem a Megváltó. Nézzük csak, trendi-e? (A kérdéssel nem szeretnék senkit sem megbotránkoztatni, ha valaki furcsálja, akkor olvassa úgy: vizsgáljuk meg, lélektanilag tökéletes-e?)

1. személyre szabott: IGEN; "Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké." (Fil 2,10)
2. meglepő: IGEN; "Amikor meglátták őt, elmondták mindazt, amit erről a kisgyermekről az angyalok hirdettek, és mindenki, aki hallotta, elcsodálkozott..." (Lk 2,17-18)
3. luxus: IGEN; "nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén." (1Pt 1,18-19)
4. az ajándékozó áldozatokat hozott érte: IGEN; "Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát..." (Fil 2,6-7)
5. az ajándékozott boldog vele: IGEN; "Boldogok, akik nem látnak, és hisznek." (Jn 20,29)
6. célját eléri: IGEN; "Én vagyok az az élő kenyér, amely a mennyből szállt le: ha valaki eszik ebből a kenyérből, élni fog örökké." (János 6,51)
Összegezve: hat igen, azaz 100%. Tökéletes ajándék, csak fogadd el! Az lesz ám az igazi karácsony!!!