A front lényegében hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, melyet egyes meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség, ionizáció) egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek. ...  Hidegfront esetén a csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszok, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe. Bizonyos általános idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, mint például levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás.

Frontérzékenység - webbeteg.hu

a hidegfront az agresszivitást is fokozza - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

10 fokot esik a hőmérséklet: agresszívabbak lehetünk - hvg.hu

az új törvény kimondja, hogy a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amelyet az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak

azokat a visszás helyzeteket is igyekszik kiküszöbölni a törvény, hogy a megszerzett adatok alapján a másod-, harmad-, sokadik közlés az elemzéseket eladhassa és magánhasznot termelhessen belőle

Az Időkép később közleményt adott ki, ebben azt írják: "Különösen aggasztó a törvénytervezet jelen kommunikációja alapján, hogy minden privát fejlesztés és innováció – amely a meteorológia, mint tudományág, illetve az előrejelzések pontosságának fejlődését segíthetné elő, – teljesen kiszorulhat hazánkból. Piaci verseny hiányában pedig – mint minden más szektorban – feltételezhető, hogy mind a fejlődés, mind a szektor napi működésének javítására irányuló motiváció elmarad".

Az "állami" meteorológusok ... monopolhelyzetbe - hvg.hu

Azt mondják a szakemberek - pártállástól függetlenül - , hogy ma markáns hidegfront éri el a Kárpát-medencét. A szép, aranyló napsütéses, enyhe őszi idő után megérkezik a tél, viharos hideg széllel, néhol még havasesővel, hóeséssel is. Az ég beborul, a hőmérséklet lezuhan, könnyű pulóverjeink után téli kabátjainkat is elő kell vennünk. Készüljünk! Testben és lélekben is...

Még a XXI. szd. civilizációjában is esendő ember nem is igen tehet mást, mint alkalmazkodik a természet erőihez. A túléléshez muszáj felismernünk, hogy mik azok a körülmények, amiken változtatni tudunk, amiket képesek vagyunk befolyásolni, s mik azok, amiken-amiket nem. Ez utóbbi esetben pedig felelősségünk abban van, hogy mennyire tudjuk felmérni, tudatában lenni a kikerülhetetlennek, az elszenvedendő következményeinek.

Jó tudni, hogy itt a tél, elő kell venni a meleg holmit, téligumit. Ne érjen váratlanul. S jó tudni azt is, hogy a fentről a nyakunkba kapott hideg valóságnak élettani hatásai is vannak, nemcsak fizikailag, de pszichikailag, lelkileg is. A bőrünkön érezzük, s bőven azon belül is. Fájdalmak, görcsök, agresszió vár ránk. Van, aki minden különösebb panasz nélkül vészeli át a frontot, de van, aki jó, ha érzékeny a frontérzékenységére. Úgy tervez, úgy vállal, úgy ül vagy nem ül be a volán mögé.

Igen, vannak felülről a nyakunkba kapott hidegek, amik ellen a mindennapi életünk szintjén nem tudunk tenni, erősebb valóságok annál, mintsem hogy változtatni vagy befolyásolni tudnánk. De jó tudatában lenni annak, hogy hogyan hatnak ránk.

Hidegfront van. Magyarországon, Európában, sőt világszerte. Most már évek óta. Olyan mindennapi valóságot meghatározó gazdasági és emiatt politikai válság, amit legfelsőbb szinteken - több de inkább kevesebb sikerrel - próbálnak kezelni, befolyásolni, de a hétköznapi ember nem igen bír vele. Csak elszenvedi. Fájdalmak, görcsök, agresszió. A történelem ilyen és hasonló hidegfrontjairól már van tapasztalatunk: biztosnak hitt alapok szétzuhanásával, egzisztenciák rombadőlésével, értékrend-válsággal és a szélsőséges hangok menetrendszerű felerősödésével, az agresszió növekedésével járnak.

Íme egy példa erről és arról is, hogy a politika és a meteorológia összekapcsolása nem is olyan abszurd, lehetetlen gondolat. Nem csak szimbolikus lehet, de a napokban kommunikált új törvénytervezet és az arra érkező reakciók, "kommentek" fényében konkrét aktualitást is kap.

Nincs kompetenciám eldönteni, hogy mi a szakmai megalapozottsága a törvénytervezetnek, amely állami monopóliummá kívánja tenni az időjárás-előrejelzést. Azt sejtem, hogy ha szakmai is, az inkább gazdaság-politikai mint meteorológiai. Én csak felhasználó vagyok. Bár megvallom őszintén, nem az OMSZ honlapját bújom naponta, de még - a törvény érvénybelépésével megsemmisülésre ítélt igazi "konkurencia" - az Időkép oldalait sem. Én a Köpönyeget használom.

De roppant tanulságos figyelni a reakciókat. A szakmai színvonalat féltő magyarázkodást, a kereken megfogalmazott gazdaság-politikai indoklást, a Köpönyeg alázatos-elfogadó reagálását vagy az Időkép méltóságteljesen higgadt, ámde komoly aggályokat kimondó sajtóközleményét. És persze olyan olvasói kommenteket, amelyek szerint itt arról van szó, hogy a miniszterelnök akarja megmondani már azt is, hogy mikor eshet az eső és süthet a nap. Nos, kétlem, hogy ez lenne a célja. (Ez csak amolyan mindenki vágyálma, aminek a valósággal való összeegyeztethetetlenségét, működésképtelenségét Mézga Gézának is meg kellett tapasztalnia...)

 

Én csak azt mondom, öltözzünk melegen, vigyünk esernyőt, vezessünk óvatosan, és lássuk józanul nemcsak az időjárást, hanem saját belső, frontérzékeny viharainkat. Vagyis próbáljunk türelmesebbek lenni egymással és önmagunkkal is, ismerjük fel az irreális agressziót és óvakodjunk tőle egymásban és önmagunkban is.

Ez a hidegfront még eltart egy darabig. Benne kell élnünk és elszenvednünk. De lehet erővel, szeretettel és józanul...

"Ezt pedig azért mondom, testvéreim, mert a hátralevő idő rövidre szabott. Ezután tehát azok is, akiknek van feleségük, úgy éljenek, mintha nem volna, és akik sírnak, mintha nem sírnának, akik pedig örülnek, mintha nem örülnének, akik vásárolnak valamit, mintha nem volna az az övék, és akik a világ javaival élnek, mintha nem élnének vele, mert e világ ábrázata elmúlik. Azt szeretném, hogy gond ne terheljen titeket." (1Kor 7,29-31)

Hozzászólások