Folyamatos kapcsolatban áll az Országos Meteorológiai Szolgálattal a katasztrófavédelem, amely az előrejelzések legrosszabb forgatókönyvét veszi számításba – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Mindez azt jelenti, hogy a 30 centimétert meghaladó hóvastagság és mínusz 20 foknál hidegebb időjárás okozta körülményekre készültek fel.

A legrosszabb forgatókönyvre is felkészült a katasztrófavédelem - hirado.hu

Kontrát Károly felhívta mindenki figyelmét arra, hogy figyeljen jobban oda a szomszédaira, hozzátartozóira, és tegyen bejelentést, ha azok nem adnak életjelet. A Belügyminisztérium célja az, hogy Magyarországon mindenki biztonságosan átvészelje a telet - szögezte le.
Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó arra kérte az önkormányzatokat, hogy minél előbb állítsák munkába azokat a közfoglalkoztatottakat, akik a kistelepüléseken körbejárják az egyedül élő, szociálisan veszélyeztetett embereket, és baj esetén értesítik a hivatalos szerveket. Hegedűs Zsuzsa szorgalmazta azt is, hogy ahol van erre alkalmas fűthető helyiség, ott alakítsanak ki átmeneti melegedőket.

Összefogással a hideg ellen - kormany.hu

 

Tegnap bejött hozzánk egy rendőr. Kérte, hogy a vasárnapi istentiszteletre jövők körében érdeklődjünk az egyedül élő, idős gyülekezeti tagok után, és ha valaki segítségre szorul, szóljunk nekik. Mint megtudtam, országosan kérik az önkormányzatok, karitatív szervezetek, egyházak segítségét. A hideg ellen úgy is védekeznek, hogy erősítik a szociális hálót, nehogy valaki megfagyjon vagy a hideg miatt megbetegedjen, fagyási sérüléseket szenvedjen, amint az már sajnos bekövetkezett több helyen is.

Először örültem ennek az összefogásnak, nagy erőfeszítésnek, hogy minél több emberre oda tudjanak figyelni, aki pedig rászorul, annak segítséget nyújtsanak. Több épületet megnyitnak a hajléktalanok előtt, gázmoratóriumot vezetnek be, senki sem marad fűtés és világítás nélkül. A hivatalok merev álarca mögül kikukucskál az ember, és megmutatja, ha úgy hozza a sors, tud együtt érezni és segítséget nyújtani.

Másodszor már szomorúság fogott el. Valóban csak egy erőteljes külső kényszer tud bennünket arra rávenni, hogy emberségesen bánjunk egymással? Kell az ítéletidő, természeti katasztrófa ahhoz, hogy odaálljunk a másik mellé és támogassuk? Első ránézésre így tűnik. 

Bár van pozitív példa is. Zsuzsa írt a magyarokat összehozó sportról. Vannak még lelkesítő események, amik összehoznak bennünket. Az általános tapasztalat mégis az, hogy fásultak, önmagunkba fordulók, érzéketlenek vagyunk. Lazán elmegyünk az utcán fekvő ember mellett, függetlenül attól, hogy részeg vagy épp infarktusa van. Kell az ítéletidő, hogy kimozdítson bennünket ebből a fásultságból, megrázzon egy kicsit, és felébresszen önmagunkból.

A tél igazából nem is kint van, hanem bent. Valami megfagyott, nem is tudjuk, mikor. Ott, a szívünk tájékán. Azóta csak szépen csengő, üres szavaink vannak. Furcsa mód, ez a külső hideg képes feloldani a belső fagyosságot. Csak arra ügyeljünk, a tavaszi enyhülés nehogy visszafagyasszon bennünket. 

Ebben tudunk igazán példát mutatni. Ha valódi a hitünk, kapcsolatunk Istennel, akkor odafordulunk, mikor mások elfordulnak. Egymásra figyelünk, mikor mások önmagukra néznek. Akkor is a rászorólú, nélkülöző, szenvedő mellett vagyunk, amikor a hivatal nem szólít fel erre. És a meleg tea, zsíroskenyér mellé adunk egy csepp emberséget, amit nem embertől kaptunk...

 

József Attila

TÉL

Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hogy melegednének az emberek.
Ráhányni mindent, ami antik, ócska,
Csorbát, töröttet s ami új, meg ép,
Gyermekjátékot, - ó, boldog fogócska! -
S rászórni szórva mindent, ami szép.

Dalolna forró láng az égig róla
S kezén fogná mindenki földiét.

Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hisz zúzmarás a város, a berek...
Fagyos kamrák kilincsét fölszaggatni
És rakni, adjon sok-sok meleget.

Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni,
Hogy fölengednének az emberek!