Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerint a minisztérium megkezdte a törvényi előkészítését annak, hogy 18 éven aluliaknak ne lehessen eladni energiaitalt - írja a dehir.hu.

Eltilthatják az energiaitaltól a kiskorúakat - index.hu

Kamaszkoromban a VBK vörösboros kólát jelentett. Néhány éve megdöbbentem, mikor a tizenévesek közölték velem, ma a VBK vodka, Bomba energiaital és Cataflam keveréke. 

Ez a "koktél" olcsó, hisz egy feles vodka pár száz forint, a Bomba szintúgy, a Cataflam vényköteles, de azt lehet valahonnan szerezni, hisz több háztartás házipatikájában megtalálható vagy más fájdalomcsillapítóval, nyugtatóval helyettesíthető. Egész estés "filmszakadást" okoz. Aki esetleg a gyógyszert kihagyja, az is olcsón bebódul, hisz az energiaital bármilyen tömény alkohollal keverve gyorsan kifejti hatását. Legfőképp a tizenévesek körében népszerűek ezek a "házasítások".

Alkoholhoz elvileg nem juthatnak hozzá a 18 év alattiak. Sem dohányáruhoz. Ehhez sorolná az új törvénytervezet az energiaitalokat is. Ennek örülök, mert több hittanos, ifis él energiaitalokon, amiről nem tudjuk lebeszélni őket. Van, aki a hittantábor alatt minden nap ezt fogyasztott, de olyan is akad, aki nemcsak nyáron, hanem egész évben rendszeresen, tudva, hogy komoly egészségkárosító hatása van. Mégis ez a vagány, ez a menő, ez a trendi.

Ha megszületik az új törvény, talán védettebbek lesznek a kamaszok. A talán azért ott van, hisz most sem adhatnak el nekik sem boltban, sem szórakozóhelyen alkoholt és dohányárut, mégis az eladók, pultosok, felszolgálók szemrebbenés nélkül kiszolgálják őket - tisztelet a kivételnek. Attól tartok, az energiaitalokkal is így lesz. Mindenesetre üdvözlöm a tiltó kezdeményezést, mert remélem, sokakat vissza fog tartani az energiaitaloktól.

Hozzászólások