„Az EHF jogi eljárást indított az MKB Veszprém KC-vel szemben az EHF jogi szabályzatában foglaltak megszegése miatt. Az eljárás indoka: az EHF szabályzata - amint arra korábban több ízben, sajnos eredménytelenül a klub hivatalos honlapján és szurkolói kerekasztal megbeszéléseken felhívtuk az önök figyelmét - tiltja klubrendezvényeken a nemzeti himnusz elénekelését, ezt csak válogatott mérkőzéseken engedi meg.

A Veszprém kéziseit himnuszéneklés miatt milliókra büntethetik - sportgeza.hu

Nemrégen óriási felháborodást váltott ki, hogy a FIFA megtiltotta vallási szimbólumok használatát a pályán. Ezt múlja most felül az EHF, ahogy azt olvashatjuk az MKB Veszprém honlapján

Tilos a himnuszt énekelni. Ilyen tömören, röviden. Az indoklás a szoros időbeosztás, minden másodperc ki van számolva, pörög a meccs, nincs idő énekelgetni. Értetlenül csóválom a fejem. Ez az összes indok, ami miatt tilos a himnuszt énekelni? Ennyi? Nem találtak még valahol két percet, esetleg négyet, hogy mindkét csapat elénekelhesse a maga himnuszát? 

Nem vagyok nagy sportrajongó, eddig összesen kétszer voltam meccsen. Mindkét alkalommal volt himnuszéneklés. Egyik csapat, szurkolótábor, játékvezető, szövetségi kapitány sem akadt ki ezen. A két meccs közül az egyik az a barátságos Magyarország-Ausztrália mérkőzés volt, ahol a tiszai ciánmérgezés miatt felbőszült "B-közép" döglött halakat dobált a pályára, ami miatt a második félidő csúszott. De az ausztrál himnusz alat senki sem hőbörgött, kiabált, hanem néma csöndben, vigyázzállásban hallgatták végig a magyar szurkolók. 

Ha magyar csapat küzd idegenben, többnyire figyelemmel követem, főleg, ha aranyért küzdünk. Minden alkalommal megdobban a szívem, mikor a magyar himnusz felhangzik, mikor látom a mieinket, ahogy kezüket a szívükre téve énekelnek vagy már felpörgetett állapotban mozgolódnak, és közben mozog a szájuk. Végül pedig óriási ovációval éltetik a szurkolók saját csapatukat.

Mind a csapatoknak, mind a szurkolóknak sokat jelent a himnusz. Az összetartozást fejezi ki, politikai, vallási, világnézeti különbségek ellenére is. Erősíti a pályán küzdőket, lelkesíti az őket bíztatókat. Szükség van a himnuszra minden meccs elején. Ez már rég egybeforrt minden sporteseménnnyel. Badarság a szűkös időbeosztásra hivatkozva betiltani és milliós pénzbüntetésekkel fenyegetőzni. Nem tudom, ki hozta ezt a szabályt, de jó lenne, ha még egyszer átgondolná. Talán a nagy szabályalkotás közben eltűnt valahol néhány perc. Ott van az, csak meg kell keresni.

Hozzászólások