"Egy körüzenetben figyelmeztettem a munkatársaimat, hogy nyilvános felületeken és fórumokon ne politizáljanak, mert az szerintem nem illik egy közszolgálati újságíróhoz" - nyilatkozta a hvg.hu-nak Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója, miért figyelmeztette kollégáit. ‎"Nyomatékosan felhívom a Tisztelt MTI-munkatársak figyelmét, hogy nyilvános felületeken és fórumokon ne politizáljanak! A Facebookon sem" – ezt a Belénessy jegyezte körlevelet kapta meg a múlt héten a távirati iroda összes dolgozója.

Eltiltották a politikai kommentektől az MTI-dolgozókat - hvg.hu

A "pörköltírás nagymestere", Örkény, most lett volna száz éves. Ha megérte volna, biztosra veszem, ír egy egypercest a fenti jelenségről. 

Belénessy vezérigazgató ukázba adta újságíróinak, hogy a véleményüket tartsák meg maguknak. Ez még nálam is kiverte a biztosítékot.

Az még érthető, hogy egy újságírótól elvárható a szakmai etikai korrektség, az objektív tájékoztatás, különösképpen, ha az MTI-nél dolgozik. Ez rendjén is van. Csak azt nem értem, ha az illető hazamegy a munkahelyéről, leül a gép elé, és a saját facebook oldalán megoszt mondjuk egy schmittes poént, lájkol valamit, ami neki tetszik, de ezzel az épp aktuális kormányt kritizálja, az miért baj. Ebben a vezérigazgatói utasításban felsejlik az orwelli gondolatrendőrség facebookos verziója.

A megfogalmazás persze árnyalt, finom, de akinek van füle az hallja. "Nem illik" - mondja Belénessy vezérigazgató. Mintha valamiféle etikett tanár volna. De tudjuk, az illik itt tiltást jelent. Nem szabad, mert aki megteszi az állásával játszik. 

Elvileg jogi keretet fognak teremteni, hogy belső szabályozás formájában számonkérhetőek legyenek az alkalmazottak. Ezt majd mindenkinek el kell fogadnia, különben elbocsáthatják. Nagy kérdés azonban, ha elkészül a belső szabályzat, ki fogja ellenőrizni, hogy az alkamazottak betartják-e? Felvesznek külön erre a célra facebook-megfigyelőket? Esetleg maga a vezér fogja alkalmazottai üzenőfalát böngészni és diszlájkol minden számára politikailag inkorrekt újságírót?

Emlékszem, nagyapám élettörténetében voltak ballonkabátos megfigyelők, akik nem az Ige jobb megértése miatt jegyzetelték vasárnapi prédikációit. Nehéz időszak volt számára. Most pedig felsejlik előttem a ballonkabátosok monitor előtt ülő változata. Szinte már látom, ahogy az MTI példáján felbuzdulva mindenki facebook oldalát megfigyelik, és ha egy diák megjegyzést tesz a tanárra, repül. Az alkalmazott a főnökre, dettó. Ha kritizáljuk a kormányt, pályázatoktól esünk el, megemelik az adónkat. Ha egy lelkész üzenőfalán olyan kép, videó, bejegyzés jelenik meg, mellyel a gyülekezete, esperese, püspöke nem ért egyet, fegyelmit varrnak a nyakába, sőt a gyülekezetéből is kirakhatják. És így tovább...

Remélem, a vezér alszik néhányat erre a levélre, és hagyja az egészet. Mert ha nem, akkor tényleg egypercesbe illő disztópia lesz belőle.

Hozzászólások