Az egyházi felsőoktatási intézmények május közepén levelet kaptak Hoffman Rózsa oktatási államtitkártól, amelyben arról tájékoztatta az intézményeket, hogy a már lezárt 2011-es gazdálkodású évre a kormány módosította a normatíva összegét. Ebből adódóan az intézményeknek különböző mértékű visszafizetési kötelezettségük keletkezett. Ez a kötelezettség a Károli Gáspár Református Egyetem esetében 141 millió forintot jelent. A kialakult helyzetről Tarr Zoltánnal az MRE zsinati tanácsosával beszélgettünk.

Nagyon nehéz helyzetben a református felsőoktatás - reformatus.hu

Érdekes emlékeket őrzök arról, amikor valami rosszat tettem gyermekkoromban, és a büntetés zsebpénzmegvonás volt. Duzzogva, de elfogadtam a retorziót. Arról viszont még egyáltalán nem hallottam, hogy egy szülő, kis fizetésére és a magas gázszámlára hivatozva, a tavaly elköltött zsebpénzt visszakéri a gyermekétől. Most valami ilyesmi történik.

Az állam módosítja a normatíva összegét, ez még nagy nehezen lemegy a torkunkon. Még azt is elhisszük, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt meg kell húzni azt a bizonyos nadrágszíjjat, hiszen más területeken is ezt történik. De skandalum, hogy visszamenőleg módosítják a normatívát, és nemhogy kevesebb pénzt kapnak a felsőoktatási - köztük a református - intézmények, hanem még visszafizetési kötelezettségük is van.

Tarr Zoltán diplomatikusan fogalmaz, mikor a következményekről beszél, de sejthetjük, hogy munkahelyek szűnhetnek meg, emelhetik a fizetős helyek tandíját, a kollégiumi díjat és így tovább. Nagyon nehéz év elé néznek az értinett intézmények.

Néhány éve az SZDSZ megpiszkálta az egyházi intézményekbe járó diákok után járó normatívát. Óriási felháborodás lett belőle, és egy izgalmas vitaműsorban Bogárdi Szabó István püspök jól rávilágított a dolog fonákságára, és érvelt Magyar Bálinttal szemben.

A mostani helyzettel kapcsolatban még nem született nyilatkozat, nem volt hasonló vitaműsor, csak egy levél Hoffmann Rózsától. Bízom benne, hogy egyházi vezetőink most is kiállnak a normatívacsökkentéssel szemben, és így a hallgatókat védik attól, hogy anyagilag nehéz helyzetben, már-már létbizonytalanságtól szenvedő intézményben tanuljanak, nem beszélve az alkalmazottakról.

Sőt, egységes fellépés kellene valamennyi érintett intézmény részéről, hogy ha nem is lehet megváltoztatni a helyzetet, némileg csökkenteni lehessen a visszafizetendő összeget. 

Nem tudom, hogyan fogják megoldani az illetékesek a megnevezett összegek előteremtését. Remélem, hogy jó döntéseket tudnak meghozni, és a legkisebb kár éri az egyetemeket és főiskolákat. 

És egy messzi-messzi galaxisban még azt is el tudjuk képzelni, hogy a kormány felismeri, a normatíva nem zsebpénz, amit meg lehet vonni, hanem a kornak megfelelő, versenyképes munkaerő jövőjének záloga.

 

Hozzászólások