Az üdítőitalt a Szentkirályi dobta piacra egyéves, saját laborban végzett fejlesztés eredményeként. A nemzeti üdítőital titkos recept alapján készül, annyit azonban tudni lehet róla, hogy Szentkirályi ásványvíz az alapja, 31 magyar gyógynövénnyel ízesítették, az édesítésről és az alacsony kalóriatartalomról pedig a sztívia nevű természetes édesítőszer gondoskodik. A felhasznált gyógynövények között szerepel a zsálya, kakukkfű, rozmaring, citromfű, cickafark, borsmenta, koriander, bodza és gyömbér. „Régi vágyam volt, hogy az üdítőital kategóriában is egészséges és természetes alapanyagok felhasználásával hozzunk létre egy olyan terméket, amely nemzetünk büszkesége lehet, hazai ásványvíz kincsre alapul és magyar alapanyagokat tartalmaz. Így született meg az Aqua Elixis.” – mondta Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Az üdítőt hamarosan bárki megkóstolhatja, hiszen szeptemberben kerül a boltokba, egyliteres kiszerelésben, 259 forintos ajánlott fogyasztói áron. Külön érdekessége, hogy a gyártás során nagy hangsúlyt helyeznek a környezetbarát eljárásokra.

Debütált a nemzet üdítőitala! - cotcot.hu

Az idősebbek még emlékeznek a Bambira. Nekem már "csak" a Márka termékek jutottak (amiket a mai napig gyártanak), de mindig örömmel hallgattam az '50-60-as évek üdítőitaláról szóló történeteket. 

Aztán ott van a Traubi is, ami Nyugatról jött be. Napjainkban a népszerűsége megkopott az örökös civakodás miatt, no meg a hamisítatlan ámérikai kóla térnyerése miatt. Egy időben örömmel ittuk a Kristálykeserűt, de néhány éve ez is eltűnt a polcokról

Van, aki most is próbálkozik magyar üdítőitallal, de eddig igen keveset hallottunk róla, pedig több nagyáruházban kapható. A szomszédos országokban mindenhol található nemzeti üdítőital, az egyik legnépszerűbb, itthon is kedvelt a Kofola.

A Szentkirályi most nagy levegőt vett és beugrott a mélyvízbe. Kifejezetten nemzeti üdítőitallal próbálkoznak Aqua Elixis néven. Gyógynövényeket és cukorbetegek által is fogyasztható, természetes édesítőszert használnak fel hozzá. Van, aki üdvözli a terméket és van, aki megszokásból fanyalog. Az íz szubjektív. Vagy ízlik és ezt fogom venni vagy nem. Azonban példaértékű, hogy kifejezetten nemzeti üdítőitallal próbálkoznak. És a gyártáshoz szükséges palackokat saját gyártósoron állítják elő, újrahasznosított anyagokból készült kapszulákból. A technológia a legújabb és jelenleg még csak a Szentkirályi használja itthon. Már ez is örömteli, hiszen saját gyártmányú üveget állítanak elő, ami kevésbé terheli a környezetet, mindezt ajrópai szinten.

Örülnék, ha befutna az Aqua Elixis. Mondom ezt úgy, hogy még nem kóstoltam. Ránk fér egy népszerű hazai üdítő, ami ha nem is jelenthet konkurenciát a kólával szemben, de legalább egy kicsit büszkévé tesz bennünket. Szeptember végén forgalmazni kezdik. Én biztosan megkóstolom.

 

Hozzászólások