Szerdán, a Parlamentben többek között Varga László, a KDNP képviselője ekézte az élettársakat. Megerősítette: a KDNP azt javasolja, hogy az élettársi kapcsolatot vegyék ki a családjogból és tegyék a szerződéses jogba, mert az élettársi kapcsolat "két ember közti szerződést jelent, és nem családot". A politikus úgy fogalmazott: családban élni komoly felelősség, és az "élettársi kapcsolat az bizonyos felelősséget nem vállaló emberek közössége". 

Vérig sértik a párok felét - nepszava.hu

"Úgy tűnik, a kormánypártnak csak a papír, egy jogi forma a fontos, nem az emberek közötti összetartozás, alsóbbrendűnek nyilvánítva ezzel évtizedek óta együtt élő, érzelmileg összetartozó emberek kapcsolatát" – mondta Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának elnöke az új polgári törvénykönyv parlamenti vitájában elhangzottakra reagálva. Az európai parlamenti képviselő emlékeztetett rá: ma Magyarországon a gyermekek már több mint 40 százaléka nem házasságban születik. Őket ezzel a jobboldali kormány gyakorlatilag kizárná a családi kötelékből.

A válást is betiltja a Fidesz? - nol.hu

Házasságban élek. Házasságpárti vagyok. Keresztyén értékrendemből fakadóan férfi és nő Isten és emberek előtt való, életre szóló elköteleződését preferálom. Lelkigondozói tanulmányaim során megismerkedtem a legújabb kutatásokkal házasság, család, szexualitás területén. A lélektan is előnyösebbnek tartja a stabil, jól működő házasságot mint a bizonytalanabb elköteleződésű élettársi kapcsolatot vagy más jellegű együttélést. De Varga László minapi felszólalása nálam is kiverte a biztosítékot.

Azt még értem, hogy Varga László KDNP-s képviselő házasságpárti, hiszen ez elvárható egy kereszténydemokrata színekben politizáló református lelkésztől. De minden alap nélkül nekimenni azoknak, akik élettársi kapcsolatban élnek, sértő, értelmetlen és teljesen fölösleges.

Furcsa nekem ez a fajta politizálás. Nagy kijelentéseket teszünk, megsértünk társadalmi csoportokat, de arról nem esik szó, hogyan is lehetne népszerűsíteni, szimpatikussá tenni a házasság intézményét.

Válságban van a házasság. Ez mára már közhellyé vált. A KSH adatai alapján kimondható, hogy Magyarországon a megkötött házasságok több mint 60 % -a végződik válással. Ez igen magas szám. Az adatokból könnyen rájövünk, a házasság nem sokban különbözik az élettársi kapcsolattól, sőt bizonyos szempontból egy komoly élettársi kapcsolat még jobb is lehet mint a rossz házasság, amely válással végződik vagy egymás mellett éléssé válik. Azzal, hogy kritizáljuk, megkülönböztetjük az élettársi kapcsolatban élőket, még nem lesz jobb a házasság.

Varga László felszólalása azért is fájó, mert keresztyén emberként inkább a szeretetteljes megértés, a párbeszéd és a közös gondolkodás várható el tőle. Sem lelkészként, sem keresztyén emberként nem ostorozhatom azokat, akik nem házasságban élnek. Természetesen képviselnem kell feléjük is a házasság értékét, ami számomra igen fontos. De ezért nem bélyegezhetek meg másokat, és nem vehetek el tőlük olyan lehetőségeket, amik eddig megilleték őket. Ha ezt teszem, semmiben sem különbözök a farizeusoktól.

Varga László felszólalása rávilágít keresztyénségünk álszent oldalára. A házasság hangsúlyozásánál túlságosan elmegyünk abba az irányba, hogy ítélkezünk az élettársi kapcsolatok felett. Az elmúlt években 50-70 jegyespár vett részt nálunk jegyesoktatáson, és a gyülekezetünkben is vannak élettársi kapcsolatban élők, sőt több házaspár, élettárs nehézségeit, gondjait ismerem. A velük való beszélgetésekből kristályosodott ki számomra a házasság kontra élettársi kapcsolat probléma háttere. 

Rengeteg ok van, amely miatt a mai fiatalok inkább élettársi kapcsolatban élnek és rengeteg indok teszi érthetővé a válások magas számát. A legfontosabb az, hogy sok tabu, tévhit, előítélet és még több negatív személyes élmény tartja vissza a párokat a házasságkötéstől, illetve sodorja őket a válás felé. Ezt fokozza, hogy a férfi-nő közti kommunikációra, konfliktuskezelésre, problémamegoldásra, gyermeknevelésre, az élethelyzet gyökeres megváltozására, az áldozathozatal szükségességére senki nem készíti fel őket. Szinte teljesen hiányzik a prevenció, a közös életre való felkészítés. Ha házassági, élettársi problémával küszködnek, nincs fizikailag és anyagilag elérhető szakember, akitől segítséget tudnának kérni vagy szemérmességből, hárításból nem hajlandók a segítséget igénybe venni. 

Jogfosztás, háttérbe szorítás, megkülönböztetés helyett segíteni kellene a párokat, hogy megértsék, elfogadják, akarják a házasságot, és jól is érezzék magukat benne.

Egy tanárom azt mondta, a házasság életfogytig tartó ingyenes terápia. A házasság az a hely, ahol gyógyulhatnak a sebek, ahol az egyén biztonságban érzi magát, ahol a személyiség fejlődhet. Ez csak akkor mûködik, ha tudom, hogyan kell jelen lenni a házasságban, családban. Inkább ezt kellene megtanítani mindenkinek, mint az élettársi kapcsolatban élőket fenyegetni.

 

 

Hozzászólások