A Petőfi Rádió is csatlakozott a „72 óra kompromisszum nélkül" szociális önkéntes akcióhoz, melynek keretében Magyarország fiatalsága összefog, hogy együtt tegyenek másokért, környezetünkért. A program nyitóeseménye 2012. október 11-én, csütörtökön délután, az budapesti Erzsébet téren indul, majd péntektől országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.).

72 óra kompromisszum nélkül a Petőfi  Rádióban! - mr2.hu

Te mi szeretnél lenni, gazdag vagy szegény?

 

Gazdag? Helyes, mindenki tudja, hogyan kell: főnyeremény, bővelkedés, nem törődni semmivel, csak ellenni.

Szegény akarsz lenni? Helyes, mindenki tudja, hogyan kell: panaszkodni, hőzöngeni, igazságtalanságokat hangoztatni, megoldásra várni.

 

De ha még nem tudsz választani, gyere önkéntesnek!

Legyél milliárdos, oszd szét a vagyonod a rászorultak között! Legyél koldus, tapasztald meg, mennyi erőt kapsz, ha segítesz! Legyél három napig önkéntes!

 

72 óra kompromisszum nélkül. Minden a tiétek!

Bemutatkozás - 72ora.oki-iroda.hu

 

A tavalyi év az önkéntesség éve volt Európában. A programba Magyarország is csatlakozott, sokakat buzdítva az önkéntes munkára. Ha valaki az önkéntesség éve után is kedvet, indíttatást érez ehhez, bármikor jelentkezhet

A 72 óra kompromisszumok nélkül program is rengeteg lehetőséget kínál. Azonban ez a program sokban különbözik más önkéntes lehetőségektől. Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda koordinálja évek óta a három napos önkéntes akciót. A program célja a társadalomért végzett munka hasznán túl, hogy keresztyén fiatalok megmutatják a világnak, itt vannak, és hitükből fakadóan cselekszenek. Ha kell, padot festenek, időseket látogatnak, szemetet szednek. Úgy is mondhatjuk, a cselekvő hit apró mozdulatait végzik ezek a fiatalok.

A másokért végzett önzetlen cselekedet nem idegen tőlünk, hiszen a diakónia ezt jelenti. Hitemből fakadóan teszek azokért, akiknek szüksége van a segítségre. Ennek a segítségnyújtásnak ott és akkor nagy haszna van, továbbá a társadalom számára is fontos dolgot teszek. 

Sajnos ezen a téren is vannak hiányosságaink. Ha jól működne egyházunkban (egyházainkban) a diakónia, nem lenne szükség a 72 órára. A programban részt vevő fiatalok nemcsak a világnak üzennek, hanem nekünk is. Valamit elfelejtettünk, valamit nem jól csinálunk. Lássuk be, van még hova fejlődnünk, és álljunk be melléjük szemetet szedni, padot festeni, időseket látogatni, hajléktalanoknak ételt osztani. De ne csak három napig, hanem az év minden napján! 

 

 

 

Hozzászólások