A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legfrissebb jelentése szerint a klímaváltozás a szemünk előtt zajlik, aminek legékesebb bizonyítékai, hogy az északi-sarkvidéki jégtakaró idén nyáron rekordméretűre zsugorodott, és emellett számos egyéb szélsőséges időjárási jelenség is sújtotta a bolygót.

A klímaváltozás a szemünk előtt zajlik - index.hu

Kanada és USA határán, a Washington államban lévő Blaine-ben adta meg magát az FBI ügynökeinek az Egyesült Államok történelmének egyik legveszélyesebb ökoterroristájának tartott Rebecca Jeanette Rubin – írta meg a BBC.

Tíz év menekülés után feladta magát az USA egyik legkeresettebb ökoterroristája - index.hu

 

 

Egy ideje riogatnak minket a világvégével. Több mint valószínű, hogy nem jön be a maja naptáros pánikkeltés, de komoly esélyünk van rá, hogy unokáink egy elsivatagosodott bolygón fognak harcolni a túlélésért. Izgalmas finálénak nézünk elébe.
 

 
Minden korszaknak megvoltak a maga világvége elképzelései. Mai korunkban rengeteg elmélet látott napvilágot, filmek százai foglalkoznak ezzel a témával, és annyi alternatív valóságot képzelünk el magunknak, amennyit csak akarunk. A realitás azonban komolyan visszaránt a földre. A klímaváltozás egyre komolyabb változásokat idéz elő törékeny bolygónk életében. A vészharangot sokan megkongatták, a nagyhatalmak mégsem tesznek semmit, inkább pótcselekvésekkel akarják elhallgattani a környezetvédőket. A környezetünkért aggódó aktivisták pedig egyre durvább eszközökhöz nyúlnak. 
Az advent közelsége felerősíti bennünk Krisztus visszajövetelének vágyát. Milyen jó lenne, ha az általunk elrontott, tönkretett életeket, környzetünket, egész Földünket helyreállítaná, új eget és új földet hozva. Bár nem tudjuk ennek idejét, félek, nem mostanában lesz. Közben tovább romboljuk környezetünket. És könnyen valóra váltjuk azt, amitől rettegünk: azelőtt kipusztítjuk magunkat, mielőtt Jézus visszatér. Ezt az alternatívát nem találjuk a Jelenések könyvében, de ettől még igencsak valóságosnak tűnik - ha így folytatjuk.
Keresztyén emberként nemcsak önmagunkért, szeretteinkért, egyházunkért, hanem teremtett világunkért is felelősek vagyunk. A természetvédelem számunkra több, hiszen teremtésvédelemről beszélünk. Kezdjük el ezt most, talán még nem késő! Szelektáljuk hulladékunkat, ne kérjünk zacskót a boltban, minél kevesebbet autózzunk, megújuló energiaforrást használjunk, kapcsoljuk le a villanyt, húzzuk ki az épp nem használt háztartási ezsközöket, ne vásároljunk nagyáruházakban, támogassuk a környezethez közelebb lévő kistermelőt, hasznosítsunk újra minél több anyagot, legyünk környezettudatosak. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy mi túl kicsik vagyunk, és nem tudunk semmit sem tenni! Ne ringassuk magunkat hamis illúziókba, hogy a nagyon jó történetnek induló ökogyülekezet elég, és nem kell többet tennünk! Rajtunk is múlik, sőt igazából rajtunk múlik!
Amikor Jézus visszajön, nemcsak a tanítvánnyá tételről és a népek megkereszteléséről fog kérdezni. A nylonzacskók, csokipapírok, petpalackok kérdését is firtatni fogja. Nem lenne jó, ha épp ebben marasztalna el minket.

Hozzászólások