Tusványos és a siculus legend

Tusványos a legkomolyabb fesztivál és a leglazább szabadegyetem a Kárpát-medencében. A rendezvénnyel kapcsolatban magasak az elvárások, több tízezer vendég várható"…
A rendezvény idei mottója "A biztos pont". A hosszú vita után választott mottó arra utal, hogy "egy recsegő-ropogó világban" nagyon fontos a politika számára is, hogy megtalálja azt a biztos pontot, amelyből "ki lehet fordítani a megoldást".

Németh Zsolt Tusványosról – 888.hu

Legendás helyszíneknek legendái is vannak. A rendszerváltás hajnalán, ami a múlt században, sőt a múlt évezredben volt, néhány addig csak turistaúton és nem ritkán a román kommunista diktatúra tortúráin átesett Erdély-járó fiatal, akinek vagy családi kötődései voltak, vagy a hagyomány iránti érdeklődése oda vitte, úgy gondolta, hogy együtt lehetne lenni erdélyi fiatalokkal úgy, hogy kicsit buliznak, kicsit beszélgetnek, kicsit szabadok is lesznek. Erre a hőskorra csak a résztvevők emlékeznek, hiszen ez akkor legfeljebb a félelmet levetkezni nem tudó román nacionalizmust izgatta.

Csillag. POnt

Ugyanakkor a Csillagpont nemcsak igényes kulturális és szórakozási lehetőségeket kínál, hanem egyben találkozási pont is, ahol a résztvevők együtt gondolkodhatnak a világról, közös értékeikről és Istenről. A találkozó idei mottója: Re:formálj!, vagyis az előadók ebben az évben megvizsgálják majd, mit jelentett Jézus számára a reformáció; mit jelent a Jézussal való személyes kapcsolat; valamint az is szóba kerül, hogy a résztvevők hogyan viszonyulnak a reformációhoz.

Csillagpont – reformatus.hu

Köszönöm Fiúk és Lányok, református fiatalok a nagy ötletet, hogy meghívtátok az elöregedő egyházi képviseletet az idei Csillagpontra. Ott kellene lennem most veletek. Merthogy én is képviselővé öregedtem. Ott kellene lenni, közösen imádkozni, bulizni, megérezni a még nagyon is közeli táborozás hangulatát. Merthogy jómagam is negyed századon át táborokban töltöttem a nyarat, talán éppen sokakkal közületek a Balaton mellett, Szárszón, majd Fenyvesen. Átéltem olyan két hetet, hogy napfényt alig láttunk. Néha leszakadt az ég, s a sátorokból cipeltük ki az emeletes vaságyakat a viharban leszakadt ágak között. Akkor is kellett programot csinálni, amikor nem balatoni volt az idő, s a dagonyázó sárban jókedvet kerekíteni, amikor szárazak csak a közösségi termek voltak. De volt, hogy elégetett a nap. Szó szerint ájulásig, s meg sem álltam olykor két kis beteggel a marcali kórházig.

Nyugtalanító megoldatlanság

A közgazdászok már évek óta vitatkoznak arról, hogy valójában boldogít-e a pénz, vagy sem. Van, aki azt állítja, hiába a gazdasági növekedés, az anyagi jóléttől nem leszünk boldogabbak. Sőt, a sok pénzzel csak a baj van. Mások amellett kardoskodnak, hogy a gazdagságban keresendő a boldogság kulcsa.
Richard Easterlin még 1974-ben azzal a meglepő állítással állt elő, hogy a gazdasági teljesítmény, a GDP növekedése nem teszi boldogabbá az embereket. A kutató azt mondta, nincs szoros összefüggés aközött, hogy a gazdagabbak jobban is érzik magukat, vagyis hiába növekszik az anyagi javakban mérhető jólétünk, nem leszünk szükségszerűen boldogok. Ez az Easterlin-paradoxon.

A pénz tényleg nem boldogít? – penzcentrum.hu

A boldogság szükségességéről aligha van vita, annak mibenlétéről annál inkább. Jézus a nagy „programbeszédét” a boldog-mondásokkal kezdi. Kik a boldogok? És teljesen más kategóriákat állít fel, mint amit megszokottnak vélünk, mert boldogok a szelídek és békességet teremtők között azok is, akik sírnak, akiket háborgatnak az igazságért, vagy éppen akiket üldöznek a Jézus nevéért. Ha a nem rég még főhelyen szereplő híradások képeire gondolunk, az iraki vagy szíriai keresztyének üldözésére és mártíriumára és arra a tényre, hogy a Jézus nyelvét beszélő arámi keresztyénség utolsó töredékeit számolja fel ez a háború, a boldogságértelmezés kissé más dimenziókba kerül.

A megsemmisülésről

Spanyol polgárháborús tömegsírból előkerült, természetes módon konzerválódott emberi agyakat (összesen 45 darabot) és egy szívet tanulmányoznak a Galíciai Törvényszéki Orvosi Intézet (IMELGA) kutatói.
A Burgos városának közelében, a La Pedraja nevű hegyen található tömegsírba 1936 júliusa és novembere között temették a környéken elfogott, majd kivégzett köztársaságpártiakat Franco tábornok katonái. Mind a 104 áldozatot tarkón lőtték. Közülük 16 embert sikerült azonosítani. Több áldozat földi maradványát egyedülálló módon konzerválta a természet, az elmúlt években fokozatosan feltárt tömegsírban lévő koponyák közül 45-ben az agy épen maradt, nem bomlott le.
Fernando Serrulla törvényszéki antropológus szerint ez azzal magyarázható, hogy a hegyen a talaj agyagos és igen savas. A kivégzések időszakában pedig szokatlanul hűvös és esős volt az időjárás a környéken. A víz megakadályozta, hogy a rothadást okozó mikrobák elszaporodjanak a koponyában, az agy pedig, mivel zsír található benne, "elszappanosodott", és eredeti mérete mintegy hatodára zsugorodott – részletezte a szakember, aki több mint 30 éves tudományos pályafutása során még sosem látott ilyet.


Felelhető emberi agyak – hvg.hu


Itt-ott megpendítettem, de nem téma a halotthamvasztás teológiai vizsgálata. Számomra ez nem probléma és sosem volt az, mondta egyik egyházi elöljáró. Pedig a testnek nemcsak az életben, hanem a halálban is van története. Sőt a feltámadásban is, hiszen a Biblia tanúsága szerint testben fognak feltámadni és Isten ítélőszéke állni a múlandó lények.

Az első európai halott

Felmerül a kérdés, hogy vajon itt egy egykori kancellárt gyászoltak-e vagy egy eszmét, és hogy egy embert temettek vagy az általa elképzelt Európát.

Helmuth Kohl temetéséről – spiegel.de

Egy futó hír maradt ezekre a napokra a német újraegyesítés atyjának tartott Helmuth Kohl egykori kancellár temetése. A német médiában valamifajta kettősség volt érezhető, a mostani kancellár elhatárolódása nyomán kialakult feszültség és kritika megjelenítése, a másik oldalon pedig a lehetetlent megálmodó és a történelmi pillanatot felismerő német újraegyesítés megkérdőjelezhetetlen történelmi tettét végrehajtó személyiség iránti tisztelet.

Uborkaszezon

Én is lelkes híve vagyok az eklektikának, de egy egészséges határt kell meghúznunk, hogy mennyi dekoráció szükséges egy adott helyiségbe. Itt is érvényes az az általános mondás, hogy a kevesebb néha több.

Ha már szoba- index.hu

Néha váratlanul szakad nyakunkba a nyár. No, nem úgy, hogy havazna vagy elűzné a tengerhez vágyókat álmaiktól, hanem gazdagságában lepi meg azokat, akik néhány héttel korábban nem restelltek kertjükben a föld forgatására erőt pocsékolni. Amikor a kertben vagyok mindig különös érzés fog el. Különös és semmihez sem hasonlítható.

Kívül és belül a Horthy-korszakban

Orbán ezután az 1920-as, 30-as évekről beszélt, „a magyarság történetének súlyos próbakövének” nevezte az időszakot. Viszont ekkor azért „nem temetett minket maga alá a történelem”, mert szerinte néhány olyan „kivételes államférfiú” szolgálta és vezette a nemzetet, mint Horthy Miklós kormányzó, Bethlen István miniszterelnök vagy Klebelsberg Kuno. „Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter” – vezette le Orbán, hogy jutunk el Horthytól Klebelsbergig. A megítélésüket szerinte a második világháborús „gyászos szerepvállalás” sem árnyékolhatja be…
Orbán Viktor az akkori és a jelenlegi időszak között párhuzamot vonva azt mondta: szerinte Európának meg kell értenie, hogy minél többet ad fel saját hitéből és kultúrájából, annál gyengébb lesz politikailag és gazdaságilag.

Helyreállították Klebersberg Kuno miniszter kastélyát – index.hu

„Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter” – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök Klebersberg Kuno a két világháború közötti egyik legnagyobb formátumú személyisége jobb sorsra érdemes kastélyának helyreállítási ünnepségén. S úgy idézik ezt a mondatot, mint terhelő vallomást a korra. Pedig igaz. Jogi norma és igazság. Ez volt a jogrend, amely jogrend az ezeréves magyar államiság „íratlan alkotmányán” alapult. A személyek megítélése inkább világnézeti beállítódás kérdése. Horthy kormányzóé, Bethlen István miniszterelnöké és Klebersberg Kunoé egyaránt. Államférfi volt mindegyik. Volt, aki számüzetésben túlélte azt a világot, volt, aki dicsőségesen halt bele és tiszteletet kapott, és volt, akinek porait az egykori Szovjetunióból hozták haza negyven évvel később, mert államférfiként egy idegen ország börtönében végezte.

Biblia, a tiltott könyv

Betiltott könyvekből épült műalkotás az 1955 óta ötévente Kasselben megrendezett, rangos Documenta kortárs művészeti találkozón.
Marta Minujin argentin képzőművésznek a közép-németországi város egyik főterén felállított látványos alkotása mindenfajta cenzúra ellen tiltakozik. A dél-amerikai pop-art jelképének tartott 74 éves művész ezt tartja a művei közül a "legpolitikusabbnak".
A szombatra tervezett megnyitó előtt védősisakos önkéntesek szorgoskodtak a "templom" előtt álló daru körül: egyebek mellett Alekszandr Szolzsenyicin A pokol tornáca című könyve várta, hogy a helyére, a fémszerkezetes installáció 46 oszlopa egyikének a tetejére kerüljön.
Az orosz író műve a Biblia, A nagy Gatsby, a Sátáni versek, a Tom Sawyer kalandjai és a Sherlock Holmes mellé kerül. Valamennyi könyvet műanyag borító védi az időjárás viszontagságaitól. Ezután rögzítik őket az időszámítás előtt az 5. században emelt athéni Parthenon pontos másának szerkezeti elemeihez.

Könyvtemplom Kasselben – hvg.hu

Érdekes kettősség, hogy miközben a digitális kultúra beköszöntével sokan temetik a könyvet, mint klasszikus értékhordozó formát, még mindig növekszik a kiadott könyvek száma, sőt olyan szimbolikus erőként jelenik meg, amely diktatúrák, ideológiák ellenében testesít meg valami magasabb rendű értéket.

Rövidfilm - Ref500

Az én reformációm" című telefonos kisfilm-pályázat - amelyre kortól és iskolai végzettségtől függetlenül bárki jelentkezhet - azt tűzte ki céljául, hogy a résztvevők kreativitásukat segítségül hívva rövid, (max. 3 perces) mobiltelefonnal, illetve digitális fényképezőgéppel készített kisfilmeken keresztül mutassák be, hogy számukra milyen személyes érzések, élmények és meggyőződések kapcsolódnak a reformációhoz mindennapjaikban.

Reformáció ma – reformatus.hu

Megelőlegezem a rövid film-forgatókönyv novellát, amelyből leforgatnám az én reformációmat. Egy kisfiút mosdat édesanyja egy hatalmas mosdótálban. Vasárnap reggel van, ezt onnan tudjuk, hogy távolban harangoznak. A háziszőttes kendő, avagy törülköző pirosra dörzsöli a kisfiú bőrét, miközben vizes haja kócosan mered az égnek.

Az örök nyugtalan lelkipásztor hazatért

Isten akaratát elfogadva tudatjuk mindenkivel, aki szerette, hogy Varga László református lelkipásztor 2017. május 29-én, életének 90-ik évében, küldetését befejezte, hazahívta Teremtője. Úgy lépett át az ő Urához, ahogy mindig is kérte, betegség és fájdalom nélkül.
A mai napra általa kijelölt ige volt a meghatározó mindenben, amit élete során tett: „Az Úr szavát hallottam, aki ezt mondta: Kit küldjek el, ki megy el követségünkben? Én ezt mondtam: Itt vagyok, engem küldj!" (Ézsaiás 6:8)
Varga László szolgálati helyei voltak Abrudbánya, 7 és fél év Románia börtöneiben, Magyarsülye, Magyarpalatka, Somkerék, Marosfelfalu, Marosvásárhely VIII. Cserealja.
A hozzátartozók kérnek mindenkit - az ő akarata szerint -, koszorú helyett egy szál virágot vigyenek a sírjára. A koszorúmegváltási adományokat a Cserealjai gyülekezet diakóniai céljaira ajánlják fel.

Egy kor tanúja – református.hu

Beütöm a nevet, és íme az adat, amit kidob a mindenható számítógépes ténytár: Varga László, született 1928. március 17. Zilah, elhunyt 2017. május 28. Marosvásárhely, állampolgársága: román, foglalkozása: keresztény pap. Szeretném lefordítani ezt a mondatot magyarra, érthetően. Varga László erdélyi református lelkipásztor Zilahon született 1928-ban, életét teremtő Istenének, akiben hitt, 2017. május végén adta vissza Marosvásárhelyen. Gyászjelentése olyan puritán, mint élete is volt. Pedig emez utolsó nem volt könnyű.

Budapesti jeggyel Szögedében

Szegeden kiránduló váci osztály egy helyi újságárusnál szegedi helyett budapesti vonaljegyeket kapott, ám ezt nem vették észre.
Az ellenőr azonban kiszúrta, és fejenként 7 ezer forintos bírságot vetettek ki a 25 fős osztály 19 tagjára. Miután az egész osztályt leszállították a villamosról, a velük utazó tanár a számlával akarta igazolni a jóhiszeműségüket, de ő is csak akkor vette észre, hogy nem helyi jegyet kaptak az árusnál.
Miután a diákok vitatták a pótdíjazás jogosságát, az ellenőrök kihívták a rendőrséget is. Azért csak 19 diákot büntettek a 25-ből, mert csak ennyi csekk volt az ellenőröknél.

Egy osztály kálváriája – eduline.hu

Az abszurd, mint élethelyzet részévé lett hétköznapjainknak. Szegeden tömegesen árusítanak budapesti közlekedéshez jegyeket. Nem tudom, ez Budapesten is így van-e? Mármint, hogy a szegedi városi közlekedéshez alkalmas jegyek kaphatók. És miskolci, nyíregyházi vagy soproni? Merthogy ezek is határhoz közeli nagytelepülések akárcsak Szögede a Tisza mellett.

Református közösségi nap

A közösségi napnak akkora sikere volt, hogy a gyülekezet tagjai már most számítanak a folytatásra: hagyomány lehet belőle. És csak az egyik állomása volt a reformáció kezdetének ötszáz éves jubileuma programjai sorában Szombathelyen – hangsúlyozta Jakab Bálint Mihály. A lelkipásztor már a következő alkalmakra is felhívta a közösségi nap résztvevőinek figyelmét: őszre például tudományos programokat szerveznek, június 11-én pedig szabadtéri istentiszteletet tartanak a Vasi Skanzenben.


Közösségi nap - vaol.hu

A régi mondás szerint a pap, ha csinál valamit a gyülekezetben, nem tud nyugton maradni, ha pedig nem szervez programokat, akkor hagyja a gyülekezetet tönkre menni. Avagy a klasszikus vicc szerint, ha van sapkája az a baj, ha nincs sapkája, pedig az.
Tizennégy programot készítettünk elő a reformáció jubileumi évében a szombathelyi református közösségben, aminek fele eddig le is futott. Jön a nyár, addig még kettő, aztán az ősz, amikor a maradék is sorra kerül.
Közösséget kellene építeni. Hit- és értékközösséget, amelyben otthon érezheti magát a tradícióban felnőtt kálvinista lélek, a jövevényként érkező, a reformátusságot templomba zárni akaró féltékeny, és a templomot csak kívülről alig ismerő érdeklődő is.

Javított töredékek

Emlékszik még, hogy mivel kereste meg az állambiztonság? Mit ajánlottak?

Kérdés LL-hez a beépítésről – kotoszo.blog.hu

Többnyire heti rendszerességgel benézek a Fő térhez közeli egyetlen megmaradt belvárosi könyvesboltba. Mindig akad valami érdekes, amit vagy megveszek, vagy csak meglapozok. Legutóbb szokatlan példányokba botlottam, némelyek lapjai már megsárgultak valahol egy raktár mélyén. Kezembe veszem, lapozom. Filosz érdeklődésem nem tudom levetni, nézem a kiadás évét, a példányszámot, a kiadás betűben feltüntetett sorozatszámát. Esterházy Péter: Javított kiadás – melléklet a Harmonia caelestishez – 2002-es kiadás.
Még a nagyoknak is vannak eladatlan példányai.

Az Eurostat esete a román miniszterrel

Az Eurostat adatai szerint 2015-ben Romániában 197491 gyerek született, ami a 10 az 1000-hez születési rátát jelzi. Hasonló számítással az 4,4 millióra vetített újszülöttek száma 45 az 1000-hez arány lenne, ami a román diaszpórát Nigéria vagy Mali születési rátája szintjére helyezi, ami a legmagasabb a világon.

Az Eurostat adatai nem azonosak a miniszter véleményével – m.rfi.ro

A román diszpóráért (romani de pretutindeni) felelős miniszter, Andreea Pastirnac március elején bejelentette, hogy 2016-ban először a történelemben külföldön több román gyerek született, mint az anyaországban. Szavait az Eurostat adataival támasztotta alá, amely adat szemet szúrt nemcsak a statisztikusoknak, hanem újságíróknak is. Néhány apróság azért kiderült.

Hogyan nehezítsük meg önmagunk dolgát?

A Zsinati Iroda a zs-133/2007. számú zsinati határozat lapaján (http://www.reformatus.hu/adattar/torv/zsinhat_egyhfohatigkiad.htm) egyházfőhatósági igazolást írásbeli kérelem alapján ad ki, melyet szolgálati úton, az esperesen keresztül kell felterjeszteni.

Az egyházfőhastósági igazolás rendje - refdunantul.hu

Csak mondom, hogy hogyan nehezítsük meg önmagunk dolgát. Olyan szabályokat kell hozni, ahol sokszemélyes az ügymenet. Ezáltal pedig távol áll az élettől és a mai gyors ügyintézés lehetőségétől. Papírok országa Magyarország. S münk es beállánk mögé.
Leírom újra történetünket. Nem is tanulságul. Csak úgy. A 21. századnak.

Mese egy régi szeretetről

Egyedül a Szeretet akart az utolsó pillanatig maradni. Mielőtt a sziget elsüllyedt, a Szeretet segítségért imádkozott.

Tanmese az időről és a szeretetről - cafeblog.hu

Egyszer vót, hol nem volt, vót egyszer egy árva fiú. Nem is egészen árva, volt neki mostohája, de nem igazán szerette, merthogy az ő édesanyja testvéröccse szülésébe belehalva új testvérek születésével hátrább került. Mikor valamicskét cseperedett volna úgyannyira, hogy a munka nehezebbik végét is megfoghatta, megfogadta magában, hogy ő nem szenved tovább, inkább elmegy az erdőre fát vágni. Hát úgy is lett. Kiment nagy és erős emberekkel, de az ő akarata is erős volt. Nemsokára már becsülni kezdték a nagy és erős emberek a gyermekember akaraterejét és a pénzt is aszerint osztották, hogy neki is jutott bőven. Merthogy a pénz nem rejtett odúban talált aranyból lett, hanem a munka verejtékéből.

Pilátusos nagyheteink

Az európaiak legtöbbje valamilyen vallási közösséghez tartozik, többségük keresztény. A vallások a testvériség, a béke és szolidaritás erejeként kell hassanak. Mint a keresztény egyházak Európában a párbeszédet szeretnénk erősíteni és az Európai unióban az egymás mellett élést erősíteni. Ama keresztény örökség értelmében, amelyre az 1957-es Római Szerződés kötelez, felhívjuk egyházként a politikai felelősséget hordozókat, hogy Európának a világ egészére ebből származó felelősségét vegyék komolyan.

A német katolikus és evangélikus egyház nyilatkozata a Római Szerződés 60. évfordulóján – ekd.de

Vannak minősített idők az ember életében, amikor bizonyos dolgokkal mélyebben foglalkozik. Különösen igaz ez a hitre, a belső elcsendesedésre így húsvét nagyhetében. Talán az lenne a legalkalmasabb készülődés, ha kizárna mindent, ami a Szentíráson kívüli és csendben maradva a szent szövegek recitálásával tudná ráhangolni magát a Golgota keresztjének és a húsvéti elhengerített kőnek titkára. Ehelyett itt dübörög az idő körülöttünk: zaj, hajsza, előre szervezés, hogy talán az ünnep végére utolérheti magát az ember.

Ref500 (kis református önértelmezés) 2.

Több mint két évtizeddel ezelőtt jelent meg Békési Andor szerkesztésében tizenegy könyvecske, "Az evangéliumi kálvinizmus füzetei" címmel. Ezekben az írásokban a neves szerzők a református egyházban is ismeretlen ismerős reformátor, Kálvin tanítását, örökségét próbálták fontosabb témák köré csoportosítva közkinccsé tenni, nemcsak a lelkipásztorok és a teológushallgatók, hanem a presbiterek és az átlagolvasó számára is érthetõ, felhasználható módon, hogy a sorozat "Kálvint közel vigye a gyülekezetekhez". Ha erre akkoriban szükség volt, úgy ma talán még inkább.

Modern kálvinizmus, avagy a református identitás újra felfedezése - kalvinkiado.hu

1985-1990 között jelent az evangéliumi kálvinizmus füzetei sorozat, amelyben a kálvini életmű egy-egy téma köré csoportosítva és értelmezve került az olvasó elé. A kisméretű füzetek borítóján a sárga szín keveredett a négyszögbe rendezett magyar népi motívumokkal, jelezve értelemszerűen a hagyomány és újraértelmezés igényét. 2014-ben a Magyarországi Református Egyház kiadója egy kötetbe szerkesztve és bővítve kiadta ezeket az írásokat, amelyek alkalmat adnak a Biblia igazságaiban és Kálvin János örökségében való egyidejű elmélyedésre.

Az egyházi iskolák fölöttébb szükséges voltáról

Iskolaválasztás előtt a szülők mindenféle szempontokat mérlegelnek, ezeknek egy része olyan elvont, hogy vajon tetszik-e tanítónő a gyereknek, és viszont. Más szempontok pedig nagyon is gyakorlatiak: például hány perc alatt lehet reggelente beérni, vagy indul-e eszperantó tagozatos osztály? És ott van még a fenntartó kérdése is, ami szintén egy fontos gyakorlati tényező. Amikor a lányom négy évvel ezelőtt iskolába ment, a városunkban négy általános iskola volt, közülük kettő önkormányzati, és kettő egyházi fenntartásban. A négy iskolából egy messze van, úgyhogy az eleve kiesett, reálisan tehát egy önkormányzati (azóta állami), egy református és egy katolikus iskola közül választhattunk.
A református iskola mellett döntöttünk, habár utoljára három évvel azelőtt jártunk templomban, akkor is egy unokatestvérem esküvőjén.

Egy református iskoláról – divany.hu

Aki érintett a témában tudja, hogy ezekben a hetekben történik az iskolákban a hittan-erkölcstan újra választásának lehetősége és ugyancsak ezekben a napokban kapják meg az első osztályba íratott gyermekek szülei a felvételről való értesítést. A milyen iskolát válasszunk a gyereknek szülői kérdés több összetevős. Szubjektív, ám kitűnő írás jelent meg egy sztereotipnek nem mondható megoldásról, amelyben, mi tagadás jólesően olvassa az ember, hogy egy egyházi iskola helytállt a kívánalmak tengerében.

A kiengesztőlődés hiánya

Lövöldözés történt a brit Parlamentnél, legalább 20 ember megsérült és négy ember meghalt… A hatóságok terrorcselekményként tekintenek a történtekre. A Parlament környékén kiürítették, a környék le van zárva, a közeli metrómegállót is lezárták. A közelben lévő London Eye óriáskereket is lezárták.

Újabb terrorcselekmény Londonban – index.hu

Még nem tudni, hogy van-e valamilyen összefüggés a mai és az egy évvel ezelőtti brüsszeli terrortámadások között. Európa fővárosa ma emlékezett arra, amiről nem gondolták, hogy megtörténhet. Aztán jött a mai, londoni merénylet, amelyet elsőre nehéz elkülöníteni attól az esetleges üzenetértéktől, amellyel egy másik kultúra üzent sajátosan az öreg Európának. Ebben az üzenetben benne van a nyitott társadalom kritikája, a politikai elit bénultsága és az a lelki hiátus, amelynek további fenntartása esetén esély sincs a megnyugvásra.

Oldalak