Utánmondva

Járhatjuk a magunk útját, de mindeközben tudnunk kell, hol a forrás – fogalmazott az igehirdető, hangsúlyozva, hogy otthonra szükségünk van, ahogy arra is, hogy legyünk valakiéi, hogy meglegyen a helyünk a népek között, mert máskülönben árvák leszünk. Ugyan az Úr szabadságot ad arra, hogy útra keljünk – és mi, magyarok élünk is ezzel a lehetőséggel –, de tudnunk kell, hogy ajtaja nyitva áll, és szüntelenül visszahív és hazavár minket.

Református nagytalálkozás – reformatus.hu

Ülünk a Farkas utcai templomban, Kolozsvár, az egykor szebb napokat látott erdélyi főváros egyik legrégebbi templomában. Erdélyi nemesi családok címerei, egykori református nevezetességeinek epitáfiumai néznek le ránk. Kézzel fogható évszázadok történelme, amelyet lassan porlaszt az idő. A héber betűkkel ékesített szószék az egykori teológiai szellemi igényességet jelzi. Amikor a latin dívott, Apáczai Csere János az angyalok nyelvéről értekezett az Iskolák felettébb szükséges voltáról szóló traktátusában azzal a szellemi töltettel vértezve, amelyben bizonyította, hogy a magyar nem csupán a parasztok és parasztos polgárok nyelve, hanem hajlítható a tudományos fogalmak pontos leírására is. Közel és távol kalotaszegi viselet színesíti az ünnepi feketét a magyar reformátusság nagy találkozásán. Itt-ott székely leányok és asszonyok piros-fekete egyszerűsége virít.

Elszámolnivalóink

Nem Takáts Zsuzsanna volt Kiss László első áldozata, a sportolót már korábban is felfüggesztették egy hasonló ügy miatt - írja a Blikk. Kisst már korábban is eltiltották, mert egy 18 éves lányt akart két társával szexre kényszeríteni. A lap birtokába került dokumentum szerint 1960. december 30-án Kiss két társával szexre akart kényszeríteni egy 18 éves lányt a margitszigeti Sportuszoda medencéjében. A Blikk által idézett anyagban az szerepel, hogy a 18 éves lányt a Sportuszoda szabad részé¬ben körülfogták, és fogdosni kezdték minden testrészén, így lábát, melleit és nemi szervét is. A lány végül odakiáltott az éppen arra járó úszómesternek, így a három sportoló elúszott a közeléből. A lány az esetet jelentette a Sportuszoda igazgatóságának is. Ebből végül nem lett rendőrségi ügy, de az Úszószövetség elnöksége január 26-tól április 26-ig mindennemű sporttevékenységtől és az uszodák látogatásától is eltiltotta Kiss Lászlót.
Az igazság nyomában - origo.hu

Oknyomozó újságírók kikereshetik azt az évekkel ezelőtt felröppent hírt, miszerint a magyar úszósport háza táján nincs minden rendben. Befolyásos, sikereket maguk mögött tudó emberek visszaélnek helyzetükkel és sportoló lányokat zaklatnak. Akkor elhalt a hír. Sikeremberek körül keltettek híreket, a siker pedig, amelyik az olimpián is érmekben volt mérhető, Magyarország számára felülírt mindent. Néhány hónappal ezelőtt kiderült, hogy a magyar úszósport egyik sikeredzője ugyancsak botrányos dologba keveredett, sportkarrierje csúcsán harmadmagával szexuális kapcsolatot létesített egy akkor 18 éves lánnyal. Az ügy hullámzása jelezte, hogy a tabudöntögetés ma sem könnyű műfaj Magyarországon. A hír kapcsán nem a konkrét eseten morfondírozgatnék, hanem magatartásformákon, recepciókon és a hatalom, illetve befolyásolás természetén.
A 2015-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott Szvetlana Alexijevics regényét olvasom, amelyik a homo sovieticus mentalitását, a befolyás, befolyásoltság, eszmény, szabadsághiány kérdéskörét boncolgatja. Konkrét emberi sorsok vonulnak egymás után. Az írónő évtizedekig gyűjtötte anyagát, hogy megfejtse egy embertípus, illetve gondolkodásmód paradoxonát: azok, akik harcot hirdettek a szabadságért és életüket is készek voltak érte áldozni, miként nem tudtak mit kezdeni azzal a helyzettel, amikor eljött a szabadság.

Szabad vagy lehet?

A kutatók vizsgálatai szerint a szabad akarat pusztán illúzió, a saját agyunk hallucinációkat keltvén elhiteti velünk, hogy a döntéseinket mi magunk hozzuk tudatosan, de valójában a dolgok már korábban, a tudatosulást megelőzően elhatározódtak. Az új tanulmány végkövetkeztetése szerint a szabad akarat sokkal inkább illúzió, mintsem valós viselkedés. A pszichológusok egy pofonegyszerű kísérletet végeztek el. A részvevőnek öt darab fehér körről kellett megjósolni, hogy melyik fog vörössé változni.
 

Létezik-e szabad akarat? – origo.hu

Valaki egy szemléletes példával illusztrálta a szabad akarat lehetőségét egy konferencián. A terem padlóburkolatának járólapjára állva felhívta a figyelmet: tudják, mi a szabad akarat? Ez! – mondta, és átlépett a harmadikra. Erre van szabad akarat az embernek és ennyi, egyébként meghatározott a léte.

Több, mint egy szám

„Sokfélék vagyunk, sokféle ajándékkal, amit arra kaptunk, hogy használjunk vele másoknak.”  Számunkra ez egyfajta „alaphang” (kellene, hogy legyen) az életünkben. Hisz Jézus szolgálata, nemde egy nagy önkéntes program volt? Önként vállalta a mi beszűkült, nagyon is behatárolt emberi mivoltunkkal való azonosulást, az együttérzést, a könyörületet és végül a megváltás áldozatát.

Egy szokatlan számról – tobbmintegyszam.hu

Lassan elrepül fejünk fölött az idő, mint Kassák versében a nikkel szamovár, aminél többet aligha vertek nemzedékünkben a gimnazista nebulók átlagának fejébe a modern költészetről, de hát Istenem, ki is az a Kassák Lajos? – kérdeznék ma sokan, gimnazisták, aki csak úgy röptetett Párizs, Berlin meg Moszkva között, hogy Budapest se maradt ki belőle. De nem is a modernnek már aligha nevezhető költészetről akarok szólni, amit azóta a posztmodern és annak utánija is maga alá temetett, hanem egy számról, ami több, mint egy szám.
Ez a szám: 0066.

A mi örömünk a ti örömötök

"Hatalmas dolgot tett velünk az Úr, ezért örvendezünk." (Zsolt. 126,3). Isten iránti hálával hívunk 2016. április 30. 11 órakor kezdődő hálaadó istentiszteletre, amelynek keretében felszentelésre kerülnek az újonnan épült torony és az abban elhelyezendő harangok, valamint a megújult templom főtiszteletű Steinbach József püspök és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Miniszterének szolgálatával.

Szentelés – szombathelyref.hu

Vannak a világ nagy dolgai, megváltásra váró sorskérdések, politikai kényszerek, háborús konfliktusok, s a mai időkben leginkább médiahírekben tálalt katasztrófák. És vannak közösségi történések. Kisebbek vagy nagyobbak, de egy nemzedéknek, azonos értékeket valló közösségnek nagyon is fontos alkalmai. Vannak öröm-közösségek. És azoknak is vannak alkalmai.
Személyes érintettség okán is, nem világmegváltó, de mégis történelmi alkalomról szeretnék beszélni.

Szemezgetések

"Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek" - jelentette ki. Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan.
 

Vasárnapi hírek – blikk.hu

Az alábbiakban kommentárok következnek két változatban. Egymondatosak és bővítettek. Merthogy az emlékezet nem olyan rövid, mint sokan reménykednek benne. Remélem, sokaknál így van ez. Nos!
A miniszter közölte, az Országgyűlés akár már kedden - kivételes sürgősséggel - szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégén hatályos lehet.
Ez akár azt is jelentheti, hogy már most vasárnap kinyithat az összes üzlet.

Szívderítő

Dr. Lotte N. Dyrbye, az amerikai Mayo Clinic College of Medicine munkatársa, a kutatócsoport vezetője szerint a felmérésben szereplő orvostanhallgatók körülbelül egyharmada megfelelt az alkoholfüggőség klinikai kritériumainak abban a tanulmányban, amely elsőként derít fényt az orvosnak készülő diákok körében gyakori kiégés és az alkoholhasználat és -függőség összefüggéseire. Ez az arány közel kétszerese a más egyetemeken tanulók körében előforduló alkoholproblémákénak.

Kiégnek az orvostanhallgatók - origo.hu

Nem tudom, hogy mi lészen gyermekeim jövendője, merthogy megálmodni lehetetlen legalább annyira, mint kikövetkeztetni abból, amiben ma benne vannak. Lányunk orvostanhallgató. Pontosabban fogorvostan hallgató. Innen, a messzi prériről (Magyarországon úgy nevezik, hogy a vidék) holmi önbizalmat kellett belé önteni, hogy képes a székesfőváros (vidékről nézve a legnagyobb honi falu) orvosi egyetemére bejutók szintjét is megütni. Az indulás már jelezte, hogy az orvosis diáklét nem gyaloggalopp. Hatalmas a nyomás és kívánalom. Fontos a precizitás és a dolgok komolyan vétele.

A csendes hűség dícsérete

Isten nem gyűlöli a világot, azt csak egyház teszi.„Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János 3,16.) – azt mondják egyes írásmagyarázók, ez a mondat a Biblia szíve. Mennyire menő lenne már, ha ez a szív dobogna hallhatóan a keresztény egyházban! Egyháztagként mondom: a gyökeres változáshoz, amely nélkül az egyház rövidesen értelmét veszti, nem valami új  tan beemelése szükséges, csupán  az, hogy felfedezzük és magunkhoz  öleljük a régit, az eredetit, amit, illetve akit elhagytunk: Krisztust.

A keresztény dzsihádról –hvg.hu

Amikor meghökkentőnek szánt egyházi publicisztikát olvasok, amelyben különös módon kioktatják „az egyházat” – mint valami elvontságában misztikus jelenvalót – önmaga lényegéről, eszembe jutnak azok a történetek, amelyeket többgyerekes anyukák mesélnek, akiket gyermeknélküli védőnők oktatnak a gyermeknevelés rejtelmeire. S ilyenkor előkeresek régről ismert vagy még élő arcokat, akik néha szórvány falusi létben prédikátorként vagy hűséges egyháztagként a világgal perelve olykor, vagy éppen azonosulva, valami módon mégis konok hűséggel élték az evangélium igazságait. Nem tökéletesen, nem hibátlan szeretettel, s talán nem is mindig kifogásolhatatlan erkölcsiséggel, de hűségesek próbáltak maradni abban, ami nekik adatott.

Merénylet húsvét nagyhetén

Dolgozz keményen, imádkozz gyakran" – ez az üzenetük. Már akár egészen fiatalon kapcsolatba kerülnek a bűnözés világával, apróbb (néhány esetben súlyosabb) kihágásokért börtönben is ülnek.
Aktívak a közösségi oldalakon, főleg a Twitteren. Rajonganak Tupac Shakurért, az amerikai rapzenészért. Tupac, akinek szülei a Fekete Párducok radikális csoport tagjai voltak, az amerikai külvárosokba szorult, elszegényedett, rasszista kirekesztéstől szenvedő feketékről írta dalszövegei nagy részét. És arról, hogy az erőszak természetes ezekben a közösségekben. Ő maga is erőszakos halált halt, 1996-ban lelőtték Las Vegasban.


Akik robbantottak – origo.hu

Olyan világban élünk, amikor a történéseket nem a naptári napokhoz kötődően emlegetik, hanem az eseményekhez igazítják a naptári időt. Nine eleven/911, szeptember 11, alig gondol valaki a dátumra, sokkal inkább egy eseményre asszociálnak az angolszász kultúrán túl is. Madrid, Párizs vagy éppen most Brüsszel nem európai fővárosok, hanem terrorcselekmények helyszínei, amelyek mögül eltűnik az idő, az emberek arca, marad a rettenet tudata, hogy valami nagyon nincs helyén a mi kultúránkban.

A gonosz határai

Tizenöt évi kényszermunkára ítélték szerdán Észak-Koreában azt az amerikai diákot, aki január elején egy csoporttal turistaúton járt az országban, és államellenes bűncselekmény vádjával letartóztatták - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség alapján az MTI.
A 21 éves Otto Warmbier - nem sokkal azelőtt, hogy a turistacsoport elutazott Phenjanból - kihozott egy politikai propagandaplakátot szállodájának abból a részéből, amelyet kizárólag a személyzetnek tartottak fenn. Ez Észak-Koreában államellenes bűntettnek számít. Warmbier február végén megjelent a helyi sajtó előtt Phenjanban, beismerte államellenes bűnét, és bocsánatért esedezett.


Brutális ítélet – index.hu

A világ legkeményebb diktatúrájának, az észak-koreainak legújabb különös története, hogy egy huszonegy éves amerikai diákot tizenöt év kényszermunkára ítéltek államellenes cselekedett miatt, mert a szállodából ellopott egy plakátot, amely az állampárt propagandáját hirdette. A történet, amely a diktatúra természetéről beszél felületes olvasatban, megenged etikai és teológiai vonatkozásokat is.
A nyugati társadalom a szabadság eszményében nem ismeri a határok fogalmát.

Kötelékek

Fertőző kultúrában élünk. Mentális fertőzés szedi az áldozatait. A tárgyközpontú szemlélet áttelepült a közgondolkodásra, és beférkőzött a családokba. Azért küzdünk, hogy pénzünk legyen, és hogy vásároljunk, és egymással is tárgyként bánunk.


Családkonferencia – origo.hu

Európa egyik legnagyobb gondjának, a népességfogyásnak, illetve a munkaerőhiány problémájának megoldását sok politikus a bevándorlásban látja. Tegyük hozzá, hogy a kontinens nyugati felén. Aki azt gondolja, hogy valami új történik, tévedésben van, hiszen az utóbbi két évszázadban a gyarmati hatalmak a népesség alakulását oda-vissza alapon, hol a fölösleg kitelepítésével, vagy éppen a hiány szerinti betelepítéssel oldották meg.

Abszurd apokalipszis

Azért valószínű, itt valaminek most tényleg vége van. Nem kell sokat töprengeni, hogy ezt észrevegyük. Lassacskán a hétköznapi lét egész struktúrája, eszköztára kicserélődik, az eddigi viszonyítási sarokkövek elporladnak, megváltozik az élet tempója, mindehhez alkalmazkodni kell. Nem is áll módunkban fölmérni, hogy holnap, és még ismeretlenebb holnapután merre, és milyen új eszközökkel kell majd boldogulnunk. Itt van valami, ami némi emberi ösztönzéssel továbbgerjeszti önmagát, ebben fenyegető kockázatot érzek. A folyamat távlatai beláthatatlanok, és ez nagyban ki fog hatni a gondolkodásunkra, a politikára, a szellemi életre és a művészetre – egyszóval a jövőnkre. Egy olyan jövőre, amelyben komoly és beláthatatlan demográfiai elmozdulásokra is lehet számítani. Kérdés, mennyiben tudja az ember ezt kezelni. Törékeny világ ez. Nem tudom, ennek körvonalazódó látványa valóban apokaliptikus-e, vagy sem, de az biztos, hogy az ember hajlamos minden változást végzetszerűen látni. Nem kizárt, most az egyszer okkal.

Egy író visszanéz - hvg. hu

Bodor Ádám 80 éves.  A kortárs irodalom nagy öregje outsider maradt életén át. Aki meglapozza írásait, s netán végigrágja magát a Sinistra körzet világán, nemcsak a bodor ádámi világba nyer betekintést, hanem (nem mellékesen nyomott) nyomot hagy benne a szöveg, amely egyszerre kiszakít a valóságból és szembesít a lét abszurditásával.

Egyszer fent, egyszer lent

Az a 25 millió forintos adósság, amely miatt a Raiffeisen Bank végrehajtást kért a neves borász-üzletember ingatlanjaira, régebben zsebpénz volt Szeremleynek: vagyonát 19 milliárd forintra becsülték még három-négy évvel ezelőtt is, amellyel hosszú időn keresztül a leggazdagabb 30 magyar üzletember közé tartozott. Mostanra azonban teljesen tönkrement, a jelzálog mellett adóhátraléka is van, illetve magánszemélyek is több millió forintot keresnek rajta.
– Svájci frank alapú hitelem volt, megugrottak a törlesztők, egyéb ügyeim sem sikerültek, így most árverezik a házam – mondta mélabús hangon Szeremley Huba a Blikknek. – Voltak már érdeklődők, akik jöttek megnézni az ingatlant – ismerte el a borász, aki többet nem kívánt beszélni a számára meglehetősen kínos ügyről.


A munka nem esik – blikk.hu

Néhány éve még Magyarország leggazdagabb emberei közé számították Szeremley Hubát, mára badacsonytördemici házát is kalapács alá vették. Magyar álom az övé, aki fiatalságában nem bírta a kommunizmus légkörét, így dobbantott. Ausztriában nősült, Afrikában csinálta meg szerencséjét, hogy aztán a magyar rendszerváltás utáni vadkapitalizmusban is helyet keressen magának. Szőlőbirtokot vásárolt, bortermeléssel és kereskedéssel foglalkozott, aztán több száz hektáron önellátó mezőgazdasági tevékenységre adta a fejét. A milliárdos üzletember mára egy megtört öregemberré változott. Valamikor még teológiát is tanult, de másfajta szerelmek vitték a sikerek csúcsára.

Zajban virágoznak

Milliószámra virágzik a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) a Győr-Moson-Sopron megyei csáfordjánosfai erdőben, ahol jelenleg mintegy 17 millió tő található a 21,4 hektáros területen. A védett növényt február 20-án, szombaton a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai szakvezetéssel egybekötött túrán mutatják be.


A tavasz virágai – index.hu

Izgalmas közéleti témák feszítik a mindennapokat. Tanárok és velük szimpatizáló szülők szervezik megmozdulásaikat, ellenérdekeltek igyekeznek keresztbe tenni. A kockás ing is újra divatba jött, pedagógus hölgyek is posztolnak ilyen képeket, amivel az egykori oktatási államtitkár szavaira válaszul csak egyik fricskát sikerül tematizálni, a borostát még nem teljességgel. Legalábbis a hölgyeknek. De ne legyünk borúlátók. Kifogyhatatlan a médiavilág az európai migráns témából, megint jönnek, kopogtatnak, határdrótot vágogatnak.

Hálát festett

Nem olyan régen a kislányom bent volt a kistarcsai Flór Ferenc kórházban pár napot, az orvosok nagyon lelkiismeretesen bántak vele és az anyukájával. Gondoltam, értékelem az erőfeszítésüket és valahogy meghálálom. Én festőként keresem a kenyerem. És amilyen állapotok közt kell dolgozniuk, na az kiakasztó. Nem is volt kérdés, miben való lesz a hálám. Felajánlottam hát én is a szakmai tudásom ingyen és bérmentve, hogy igényes környezetben legyenek. Szükség van a segítségre, hogy ezek az emberek (doktorok, ápolók, nővérek) ne veszítsék hitüket a hivatásukban!

Hála - index.hu

Történt pedig, hogy Lakatos Norbert szobafestő kislánya beteg lett. S ahogy ilyenkor lenni szokott, bevitték a helyi kórházba feleségével, azaz az édesanyával együtt. Kisvárosi kórház volt az, az orvosok is ehhez mérten kisvárosi orvosok. De gyógyítottak, mint más, hasonló szaktársak. Hasonló kisvárosokban és teljesen más nagyvárosokban. A kisvárosi kórházakba érkezők kicsit szegényebbek úgy általában, merthogy az ő életterük a vidék szegénysége, elhagyatottsága. De van nekik is valamijük, ami meg máshol hiánycikk. Ismerik a hálát.

CSOK-álom

Lassan egy hónapja tartják lázban az országot a CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye által kínált ingyenmilliók. Már számos banknál igényelhető a támogatás, így egyre több család számára aktuális a kérdés, hogy hogyan reagál az ingatlanpiac a CSOK-feltételek miatt átalakuló keresletre…
A Portfolio, az FHB Bank és a Takarékbank 2016-ban egy országos roadshow keretében végiglátogatja Magyarország nagyvárosait, megyeszékhelyeit. Az előadásokon szó lesz arról, hogy hogyan élhetnek az érdeklődők az új CSOK lehetőségével, és melyek a legfontosabb feltételek. A CSOK-kal kapcsolatban is vannak buktatók, amelyeket jobb elkerülni, ezért végigvesszük, hogy mire kell nagyon figyelni az igénylés során. Az előadók azt is elmondják, hol vannak most CSOK-kompatibilis ingatlanok, és mi várható a használt és az új lakások piacán.

Lakáshelyzet alakulása – portfolio.hu

Mióta a kormány napvilágra hozta a CSOK lakástámogatás tervezetét, megbolydult nemcsak a piac, hanem a média hírgyárai egymás után öntik a hol felemelő, hol lehangoló híreket a támogatással kapcsolatban. A kormány döntött és világossá tette, hogy a prioritásként kezeli a születések számának növekedését, illetve jutalmazni szándékszik azon családokat, akik a magyar átlagnál több gyermeket vállalnak. Ennek a része a lakástámogatási rendszer eddig soha nem ismert nagyvonalúsága a három vagy több gyermeket vállalók számára, de ebbe az irányba hat az adókedvezmények rendszere is. 
Bátor vállalás ez a kormány részéről. A döntés nyilvánvalóvá teszi a kormányzó pártok által vallott értékrendet, ugyanakkor megpróbál változtatni azon az évtizedek óta tartó tendencián, amely nem magyar, hanem a nyugati kultúra sajátossága, nevezetesen, hogy évről-évre egyre kevesebb gyerek születik.

Keresztyénüldözések kora

A világindex közel háromszáz oldalas elemzése szerint százezer keresztény vált mártírrá eddig, illetve 120-130 millió keresztényt üldöznek állandóan. Eritreában a keresztényeket államellenes összeesküvések gyanújával tüntetik el őket vagy börtönzik be. Pakisztánban az egyik legnagyobb arányú a testi brutalitás, megalázás, testi sértés. Az országban halálbüntetés jár a blaszfémiáért, az Allah-káromlásért vagy a másfajta hit propagálásáért.
Az elemzés szerint a 2000-res évek közepe óta folyamatosan nő az üldözött keresztények száma.


Keresztyénüldözések kora – mandiner.hu

Belesüppedtünk jóléti társadalmunkba a világnak ezen a táján. Pedig még élő emlékezetünk van arról, hogy milyen volt üldözöttnek lenni. Legalábbis hátratételt szenvedni, személyes egzisztenciát kockáztatni, a gyermekek jövendőjét bizonytalanná tenni. Nem személyes emlékek ezek, hanem a szüleink és nagyszüleink nemzedékének vallomásai.

Alkalmas idő a jóra

A Karitatív Tanács humanitárius segélyszállítmányt készít elő a kárpátaljai magyarság és Ukrajna számára, ahhoz pénteken és szombaton várják a lakosság pénzadományait a CBA, a Tesco, a Lidl és a Spar áruházaiban – jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalomért felelős államtitkár január 18-án… Az akcióban részt vesznek a Karitatív Tanács tagszervezetei – Katolikus Karitász, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt és a Baptista Szeretetszolgálat –, valamint a hozzájuk csatlakozó Johannita Segítő Szolgálat, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség segélyszervezete. Ezek a szervezetek a lakosság támogatásán túl január 24-ig, az ökumenikus imahét végéig várják gyártók, forgalmazók tartós élelmiszer, tisztítószer és gyógyászati segédeszköz felajánlásait.

Segítség keletre – reformatus.hu

Hallgatom az utcán amint az emberek panaszkodnak a télre. Január van, annak is a közepe, a tél dereka, amikor a leghidegebbek szoktak lenni. Felénk mínuszba még nem lépte át a kétjegyű számot a tél hidege, de így is keservesnek tűnik. Pedig a hideg átmenetileg érint. Meleg cipőkbe, kabátokba bújva, sapkák védelmébe bújtatott fejekkel kell szembenézni a télnek idejével, míg a lakás melegéből a buszmegállóig vagy a néhány percre lévő célig eljutunk az autóból ki vagy beszállva. Elfelejtettük, hogy milyen igazán fázni, ezért már a mostani tél is morcosnak tűnik. Pedig sokan vannak, akik igazán fáznak. Fázik a testük és fázik a lelkük. Itthon is.

Kötőszó a gyermekszülésről

Tényleg „szent kötelessége”-e a nőnek a gyermekszülés, vagy Isten maga el tudja képzelni némely nők életét gyermek nélkül…?

Kötelesség-e a gyermekszülés? – index.hu/kötőszó. hu

Kötőszó: vagy. Vagy Isten maga el tudja képzelni? Igen. Isten sok mindent el tud képzelni. De mivel ennek az ismeretnek nem vagyunk birtokában, merthogy más képzeletével – Istenével kiváltképp – nem rendelkezünk, merészen állíthatjuk, hogy Isten annak ellenkezőjét is el tudja képzelni. Azt is, amiről azt gondoljuk, hogy elképzeli, illetve, amiről azt, hogy nem.
Én nem merészkedem az Isten-képzelgések területére, különösen, ha olyan „rázós” témáról van szó, mint a gyermekvállalás.

Szilveszteri meglepetés

Újév éjjelén a kölni Hauptbahnhof előtti téren csoportba verődött férfiak nők tucatjait molesztálták szexuálisan és meglopták őket. Időközben 150 feljelentés érkezett csak Kölnből. A feljelentők háromnegyede a rendőrség szerint szexuális zaklatást jelölte meg. Két nő azt vallotta, hogy megerőszakolták. A rendőrség közleménye szerint a pályaudvar előtti téren szilveszter éjszaka erőszakos hangulat uralkodott, ahol körülbelül ezer férfi gyűlt össze és petárdákat lőttek a tömegbe. Szemtanúk a Spiegelonlinenak drámai jelenetekről számoltak be. „Robbanásig feszült volt a hangulat”, mondta többek között egy a főpályaudvarhoz közeli diszkó alkalmazottja.

Kölni éjszaka – spiegelonline.de

Alig néhány hónapja még olyan képek járták be a német médiát, hogy mindenki segít a migránsokon, anya és lánya együtt viszik az ételt, a ruhát, a szomszédok kitárják a kapukat, az állam pedig magához öleli az érkező százezreket. Ebben az időben vettem részt egy konferencián Németországban, amiről (itt) írtam, majd arról a médianyomásról (itt), ami a nyugatról zúdult a kelet-európai államokra és különösen Magyarországra.

Oldalak