Kora délután is tartott a műszaki mentés a balatonakarattyai strandnál, ahol hétfő este beszakadt a jég két terepjáró alatt; az egyik járművet kedden délre sikerült partra vontatni - közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.
A balatonalmádi rendőrkapitányság korábban azt közölte, hogy két Hummer terepjáróval fiatalok mentek a Balaton jegére, időközben azonban kiderült, hogy az autókban hét, negyven év körüli ember ült. Az autók szlovák rendszámúak.                                                                                      vezess.hu Beszakadt a Balatonba két luxusterepjáró

 Mi az a Hummer?
High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – magyarul nagy mozgékonyságú többcélú kerekes jármű. A beszakadt szörnyek a dieselfaló katonai terepjáró polgárosított változata.
Főbb adatai:
3 tonnás kasztni. A karosszéria 4686 mm hosszú, tükrök nélkül 2197 mm széles és 1905 mm magas. A tengelytáv 3302 mm, a nyomtáv 1819 mm. 6,5 literes V8-as, hengerenként 2 szelepes, OHV vezérléses turbódízel motor. Fogyasztása 17-22 liter, 95 literes főtartály mellett egy 65 literes segédtartály is van. A Hummer alapára 30 millió plusz Áfa volt. Extraként rendelhető a CD-lejátszó CD-tárral, csörlő 5400 kg teljesítménnyel, erősített alváz, elektromos tükrök, gallytörőrács, felakadásvédelem, kardánvédelem, fellépő küszöb, páncélozás, immobiliser, központi keréknyomás-szabályzó, laposan is használható kerekek, tetőfényszórók, országúti kerekek, bőr kárpitozású ülések.

Legnagyobb teljesítmény: 195 LE (3400 ford/perc)
Legnagyobb nyomaték: 583 Nm (1700 ford/perc)
4 fokozatú automata váltó
Gyorsulás 0-100 Km/h: 18.5 s
Végsebesség: 135 Km/h
Oldalazóképessége 40%
kapaszkodóképessége 60%
gázlómélység 762 mm
fordulókör átmérője: 16.2 m

Van a hírnek vicces olvasata:    Süllőfészek-telepítés. Sárga tengeralattjáró.

Kevésbé vicces olvasata.  Még a nyolcvanas években egy rigmus bevette magát a fejembe. „Régi mániám, tankkal végigmenni Románián.” Közben ismételték a tévében „A TIZEDES MEG A TÖBBIEK” című filmet, ahol „az oroszok már a spájzban vannak”. Most meg két szlovák rendszámú autó próbálta meg elfoglalni a Pannon-tengert, a Magyar tengert. (Most, amikor Slota-ék pártja azzal kampányol, hogy miattuk bukik a Magyar Kormány.) De nem sikerült nekik. Mi győztünk a Magyar tenger, a szél, a hideg és a jég hathatós segítségével.

Egyáltalán nem vicces változatban

Valakik úgy gondolták, hogy egy ilyen teljesítményű, ilyen árú (nekem a legolcsóbb használt géphez is  8-9 évet kell dolgoznom)  terepjáróval legyőzik az elemeket. Jó móka.

hát sic tranzit gloria mundi
a dicsőség így múlik el
honnan lehetett volna tudni
hogy sic tranzit gloria mundi
a dicsőség így múlik el

Kányádi Sándor:   KUPLÉ A VÖRÖS VILLAMOSRÓL  avagy abroncs nyolc plusz két pótkerékre

Oda mennek autóval, ahová más lékhorgászni jár, korcsolyázni, fakutyázni.

Nem is az a legrosszabb, hogy tönkretesznek drága autókat, tilosban járnak a tavon, környezetüket szennyezik. Ha magyar vállalkozók, akkor adócsalók a szlovák rendszámmal.
A legszomorúbb, hogy elvesztették  a realitás érzéküket, a racionalizmust, az áhított tiszta ész uralmát.  Valaki úgy véli, hogy 3 tonna  a 7-15 centiméteres jégre még elmegy.  Úgy is mondhatnám, hogy ez a botorság himnusza.

Annyira leképezi ez a mai magyar valóságot. Sőt a Nyugat-Európát is leképezi. A nyugati kultúra röhejes devianciája. Én vagyok a mindenható. Azt csinálok, amit akarok. Mert megérdemlem.  Furcsa, hogy ez a kultúra elveszíti az ösztöneit is.  Sőt az immunitását. A vitalitását. Utána csak ennyire lesz képes. Befürödni.

Furcsa arra gondolni, hogy csak azért nincs több ilyen eset, mert nincs annyi Hummer, és nincs annyi megfelelő Balaton part.

Miért vagyok szomorú? Mert ezek választó polgárok. Sokszor vezető pozíciójú emberek. Ha egy autóval nem tudnak mit kezdeni, akkor mi lesz a családdal, hazával, néppel. Bármit képesek elsüllyeszteni Kilencvenháromezer (93000) négyzetkilométeres körzetben.