Önök a közeg, mind a háromszáznyolcvanhatan. Meg persze mi, tízmillióan. Amúgy igaza lehet Tasónak: ha már zöld ajakról is száll a picsázás, miért ne kisanyámozhatnának a fideszesek? Őket is csak beszippantotta a közeg. Osztolykán Ágnes Néha elkap a gépszíj  hir24.

"Önök először ütnek, aztán kérdeznek" - szólt hétfői napirendelőttijében a fideszeseknek az LMP-s Szél Bernadett. "Csak téged" - jött a válasz. Szél szerint a kormánypárti Tasó László szólt be neki, ... Megy a szenilis. Meg az idióta. Meg a hülye, a nyomorult, a lelki sebesült. Olyanokat mondanak…" Tasó tényleg te mondtad  fn.hir24

Elgondoltam azt, ha valami nagy lelki trauma érne és a gyermekeim felszólítanának, apa csinálj valami őrültséget, hogy kimozdulj a holtpontról, akkor mit is tennék. Mondjuk egy ejtőernyős ugrás. Esetleg x-factor bikicsunájozással. Netalán a miskolci Avas lakótelepen végigmennék éjszaka zsebemből kilógó húszezressel. Ezek őrültségek. De a Parlamentbe nem mennék be. Azért mindennek van határa. Ezeket az embereket az adófizetők pénzéből fizetik.

Akkor csodálkozunk, ha a közélet lassan feltelt gorombasággal? A lakossági fórumon Rétvári Bence szavai szerint az hangzott el, hogy   "Mi Orbánunk, ki ott vagy a Parlamentben, szüntessék meg a te helyed". hirado.hu   Aztán a ledöntött viktor-szobor esete a Dopmennel, Bajnaival és a milliókkal.   Még Tóbiás József és Fodor Gábor is tiltakozott. atv. Közben ne feledkezzünk meg a közéletbe bevont gyermekekről sem. Meggyesi miniszterelnök nevelt lányát és lánya miatt is piszkálták. Deutsch Tamás szerelmi kalandjai teltek meg politikai tartalommal. Azért van magánélet, még ha nem is túl szép. Keleti Györgyöt lánya olasz melója miatt támadták. De hát nemcsak politikus, de apa is. Tegye minden lányos szülő a szívére a kezét, hogy mindent megtenne a lánya szabadságáért, hazahozataláért. Na ugye. Ebből politikát csinálni... Itt van Orbán Ráhel esküvője is. Megpróbálta, de a média és még ki tudja ki vagy mi, nem engedte az egyszerű kis romantikus esküvőt.

Számomra idegenek ezek a politikai játszmák. A cél szentesíti az eszközt. A hatalomért minden megengedett. Mindegy, ha nem elegáns és nem úri, elkenődik a rúzs, ferdén áll a nyakkendő. Hiszen a győzteseket nem szokás számon kérni.

Tanulságos ez más szempontból is. A csoportok úgy működnek, hogy ha a csoport tagjai közül követ el valaki valamilyen vétséget, akkor a csoportjának tagjai enyhébbnek ítélik, mintha egy másik esetleg velük ellenséges csoport tagjaként tette volna. Vagy sokkal szigorúbban ítélkeznek a másik csoport tagja felett ugyanazon vétség miatt, mint a sajátján.

Ezek a közéleti gorombaságok valójában szimbólumok.  Persze ők is ezt mondják. Ledöntjük a zsarnokságot. Csak azt csináljuk, amit ők. De ők inkább és nekem van mentségem. De nekik nincs. Máshol is vannak gorombaságok. Talán az élére állított mondanivalónak is megvan a szerepe. Ugyanakkor még nevethetnénk is ezen, milyen humorosak, jópofák, korszerűek. De Közép- és Kelet-Európa történelme, mint kontextus ezt nemigen teszi lehetővé és itt az Ország vezetői, meghatározó személyiségek, kormányon és ellenzékben verbális polgárháborút vívnak egymással. ( Letörtétek a tükrünköt, de megbosszuljuk Open Stage) Amely a szobordöntögetéssel már a verbalitáson átlép.

Ahogy teszik, ez azt mutatja, hogy magukat mindenki fölé pozícionálják, olyan istenféle szerepbe. Ítélkeznek, megsemmisítő kritikákat mondanak, és tisztán látszik, hogy híján vannak a jó és rossz bármiféle ismeretének. Csak azt tudják, hogy nekik mi előnyös és hasznos, mit is kell ezért tenniük, mondaniuk.

Ez több szempontból veszélyes. Nem ismernek el maguk felett senkit tekintélynek, döntőbírónak, hisz azt maguknak sajátították ki. Saját magukból vezetik le  a az erkölcsöt, a jó, a tökéletes fogalmát. Münchausen báró ugyan ki tudta magát saját hajánál fogva rángatni a mocsárból, de csak papíron, a mesében.

Ez azt jelenti másfelől, ha ma Magyarországon eléggé demagóg valaki, akkor holnap már nem biztos, hogy csupán szimbolikus a polgárháború. Holnap ilyen erővel már papokat húznak elő, polgármestereket, tanárokat, gazdákat, munkásokat, politikusokat, akikre haragszanak, és vernek halálra, akasztanak fel, kínoznak meg. Aki nem a saját alomba, táborba van. De azt is ők mondják meg, kit engednek be, ki tartozhat oda.

Nekem nem kell azt mondaniuk, hogy ők csak véletlenül, idegből lettek ilyenné. Magyarázat van, mentség nincs. Átléptek egy határt, amelyen már nem tudnak visszajönni.

Jézus azt mondja:
Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúskodások és az istenkáromlások. Máté evangéliuma 15,19 Mt.
Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj. A jó ember jó kincséből hoz elő jót, a gonosz ember gonosz kincséből hoz elő gonoszt. Máté evangéliuma 12, 34-35
 

Hozzászólások