Az akvapóniával viszont a felesleges költségek megszűnnek: „a halak ürülékét tartalmazó víz az ammóniát nitráttá alakító baktériumoknak köszönhetően a növények számára fontos tápanyaggal telítődik. A haltartály tehát odakerül a kavicságy mellé, és a belőle érkező víz öntözi a növények kavicságyát. Utóbbiak szépen növekednek tőle, ráadásul megtisztítják a vizet. A növényektől visszaforgatott víz így a halak számára kiváló minőségű és oxigéndús lesz.” agrarszektor.hu akvaponia egy debrecenikiskertben

"A 22 négyzetméteres üvegházban, melynek csupán a déli oldala van üvegből és a többi szigetelt, a napfényből érkező hő tárolását az északi falon elhelyezett vízzel teli hordókkal biztosítják. Az üvegházba bekerült egy haltartály 50 szivárványos pisztránggal, a vizet egy régi szivattyú mozgatja a növények alatt levő 30 centis kavicságyba, és vissza." index.hu/video/    akvaponia

Jó ideje többféle impulzus ér. Több link is vár írásra és véleményezésre:   Cigányság atv.hu/ ellenpelda roma polgarmester; cigány bosszúfantáziák index.hubosszufantaziak ; kanadai menedékkérők atv.hu magyar romak kanadaban; gyilkos ragadozó egér index.hu/tudomany gyilkos ragadozo eger oles elott vonyit ;  Így öl az autó totalcar igy haltok ti  .

Mégis az aquaponiát választom. Ötletes, kreatív, innovatív és még működik is. Most  Angliában már azon kísérleteznek, hogy mimódon tudnak önellátóvá válni, nem függve más országoktól, üzemanyagtól. Most, amikor a mai, ill. tegnapi napon felemás megoldással Magyarországtól megvonják az uniós fejlesztési támogatás egy részét. Vagy legalábbis ezzel fenyegetnek. Most, amikor egy kemény télen vagyunk túl, ahol  tehetetlen emberek tömkelege csupán sírni és kéregetni tudott, mert soha nem tanulták miként kell túlélni a telet. Mit kell tenniük a rinyáláson túl magukért.

Vannak, akik sírogatnak a boltban, a postán, mindenhol, milyen borzalmas lett a törlesztőrészlet. El fogják venni a házat, mert nem bírja a részleteket fizetni. (most a falunkról és a környezetről beszélek) Itthagyta a barátja is, egyedül az adóssággal. Nem tudja kigazdálkodni a 20-30 ezer forintot. Mindezt úgy mondja, kezében füstölgő vékony drága cigarettával, melyből saját bevallása szerint is napi másfél dobozzal szív el. Napi legalább 1000 Ft. Egy hónapban minimum 30 000 forint. Megvan a részlet ellenértéke, csak a fennmaradási ösztön gyöngült meg.

Többen vannak, akik valóban rossz körülmények között élnek, de a felkínált munkákkal, lehetőségekkel nem élnek. A közútkezelő karbantartó munka keretében megtisztítja a sarjadékoktól és korhadt fáktól az útszélét. De akik fáért jönnek, mikor nagy a szükség, ezekkel nem törődnek. Lógatják a lábukat. Pedig haza is vihetnék. Hónapokra elegendő ágfát vihetnének haza. Meg kert is van. Na ja, azzal dolgozni kell. Egyszerűbb segélyért menni, vagy irogatni a segélyszervezeteknek.

Felüdítő, ha másról is hallani. Van itt nálunk egy 13 éves fiú. Visszatapsolták az egyik éven. Újra járt egy osztályt. Segített neki? Nem tudom. De már régebben dicsekedett a nyulaival. Majd ez nem jött be neki, ezért a tavalyi húsvéti locsolópénzén vett egy malacot. A nagy kertet elkérte a szüleitől, akik nem is igen értek rá, meg nem is akarták művelni. Felébe kukorícát vetett, felébe zöldséges kertet alakított ki. Felnevelte a malacot.

Ezért szimpatikus nekem az aquapónia. Meg az a fiatalember, aki ezt megálmodta (már működő, meglévő rendszerektől mintát véve), összerakta és működteti. Ma, amikor szűkülnek a lehetőségek, az energia és élelmezés terén, akkor időnként csak felbukkannak a gondolkodó emberek. Ma, amikor újra kell gondolni az öngondoskodást, de nem csupán értékpapírbeli, aranybeli befektetésként, hanem szó szerint, akkor jó látni ezt a működő rendszert. Nem kell a multihoz rohanni minden pillanatban jordániai, egyiptomi  zöldségért.

Szükséges ez? Ez nem kérdés igazán. Valós hiányt lehet vele betölteni. Mindig a valós hiányok betöltésére tett erőfeszítések hoztak új megoldásokat.

Használhatjuk ezt a lelki, egyházi, gyülekezeti életünkben is. Mint elgondolást bizonyosan. Hiszen Krisztushoz való tartozásunkat a hitavlláson keresztül, az azzal összefüggő életvezetéssel, társadalmi környezet kialakításával, feltételek megteremtésével tudjuk megélni, megvallani.

Vajon a mindennapi életvezetésünk összhangban van, szervesen kapcsolódik a hitvallásunkkal?

 

 

 

 

 


 

Hozzászólások