Megérkeztek a világ egyik legrangosabb természetfotós díjának idei győztesei. Az angol Természettudományi Múzeum ötvenedik alkalommal meghirdetett nemzetközi pályázatára idén 42 ezer fotót küldtek be, egy kategóriában pedig magyar győztest hirdetett a zsűri.

   Itt vannak az év legjobb természetfotói index.hu/nagykep/2014

"Egy Szaharában talált - és családjától elválasztott sivatagi rókát árul egy fiú a turistáknak Tunéziában. És ezek tényleg az ő fülei; a nagy hőségben úgy működnek, mint a hűtőbordák. (Fotó: Bruno D'Amicis / Natural History Museum)"

"- Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít - mondta a róka. - Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem."  Antoine de Saint-Exupéry  A kis herceg

- Ennek semmi értelme - gondolta a kis herceg. - Meg a többi baromság: "... jól csak a szívével lát az ember;  Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."

- Pedig egyszer elmész és a bolygódon vár a rózsád. Különleges és szép és egyedi. Csak a tiéd. - nézett rá a róka.

- Nem akarlak megszelídíteni. Nincs időm. - nézett rá a kis herceg. - Birtokolni foglak.

- Az mi? - kérdezte a róka.

- Persze nem is megyek vissza a nyamvadt egy szál tetű tetves rózsához se. Unalmas. Inkább beiratkozom "a hogyan szárítsunk virágokat?" tanfolyamra. Meg a " Kis bundakészítők szakköre" is jól hangzik. Találtam még egy öntevékeny kört. "Legyen mindenkinek saját tervezésű, és kivitelezésű papucsa". Mit nyökögtél?

- Az mi? - felelte a róka.

- Mi mi?

- Az mi, hogy birtokolni?

- Kötelet vetek a nyakadba, és én döntök a sorsodról. Ha akarom eladlak. Ha akarom megtartalak. Ha akarom kinyúvasztalak. Ha akarom kiéheztetlek. Ha akarom...

- Várj csak! - szólt a róka. - Mielőtt meggondolatlanságot mondanál, had kérdezzek valamit.

- Tessék!

- Te birtokolsz rajtam kívül valamit?

- Van egy bolygóm! - nevetett elégedetten. - Van még kérdés?

- Ez a papucs a tiéd?

- Igen.

- Ezt birtokolod?

- Igen.

- Kis herceg! Akkor akard és adjál el!