...az állam is igyekezik konstruktív lenni. Megváltoztatta a törvényi környezetet, olyan jogszabályok születtek, amelyek szorosabb felügyeletet írnak elő az alapítványoknak. Szintén pozitív kezdeményezés az úgynevezett Semmelweis Védjegy, amely a valóban hasznos munkát végző, nem csupán a saját megélhetését biztosító alapítványokat igyekszik kiválogatni.

Adjam az 1 százalékomat egészségügyi alapítványnak?   www.hazipatika.com

"Adózóként egyet tehetünk, alaposan körülnézünk, hogy kinek adjuk oda az egy százalékunkat. Ne a jól sikerült reklámok, fényképek alapján hozzuk meg ezt a fontos döntést, nézzünk kicsit mögé a dolgoknak. Mire fogják valójában költeni a nekik felajánlott pénzünket, valóban teljesíteni tudják azt a feladatot, amit hirdetnek magukról, megvannak-e ehhez a megfelelő szakembereik? Csak az 1 százalékból élnek, jól felépített költséges reklámjaik révén, vagy jutnak-e egyéb bevételekhez tudatosabb magáncégektől?"

Az 1%-ok ideje van. Nemsokára lejár az adóbevallás leadási határideje. Az adózó rendelkezhet az adójának 1+1%-ról. Az egyiket adhatja valamely bevett felekezetnek, egyháznak. A másikat meg valamilyen civil szervezetnek, alapítványnak. Az első viszonylag hasonló szervezetekből áll. De a második izgalmas, sokszínű lehetőség. Madártani Egyesület, nyelvészet, tudományos élet, parlagfű irtás, vad vakondok háziasítása, kulturális alapítványok, iskolák, az egyházakhoz kapcsolódó alapítványok, és persze az egészségügyi, daganatos gyermekekért szervezetek stb...

Az elmúlt időben a felelőtlen 1% lesők miatt megcsappant a bizalom az alapítványok felé. Miért adjon az ember, ha azt magáncélú mentőautózásra használják. Ha nem érkezik célba az adomány. Tudjuk, hogy vannak költségei a szervezeteknek, de végső soron nem saját költségeik kitermelésére jöttek létre. A hamis alapítványok egészen jó megélhetést biztosítanak az abban gyűjtögetőknek.

Ezért kell jobban megnézni hová is adjuk. Bár talán még ez sem garancia. Emlékszem volt olyan év, amikor parlagfű irtására sok tíz (száz) milliót adakoztak össze és az államtól nem kapták meg az összeget. Sokszor szakmailag, vagy érzelmileg érintettek vagyunk. Nem felejtem azt sem, mikor a Nokia cég komáromi dolgozói, vezetők karácsony előtt saját maguk eszéből és szívéből kerestek maguknak olyan rászorulókat, akiknek szívesen segítenének. Ez persze éppen nem az 1 %, de erről van szó. Valakinek segítenénk. Sokszor az a baj, hogy annyi felé kellene segíteni.

Az én kedveltjeim: 

1/            Magyarországi Református Egyház.     Technikai kódszám: 0066

2/            Bethesda Kórház Alapítvány                ADÓSZÁM: 180 425 39-1-42

Miért ezek? Ez most nem kampány. Ehhez az egyházhoz tartozom. A Bethesdába meg sok ismerősöm gyermeke gyógyult, és lettek újra teljes család. Azok a beszámolók az orvosok, ápolók emberségéről gyakorlatilag azt mondatják velem, hogy nekik érdemes. Nekik nyugodt szívvel.

Persze más kórházaknak is van alapítványa. Azokat pedig azért tudom ajánlani, mert esetleg ismerem a vezetőjét, igazgatóját, a felelős embereket, akik kiváló szakemberek, megbízható munkával, odaszánással. Esetleg magam is némileg érzelmileg kötődöm hozzá, mint a Heim Pál Gyermekkórházhoz, ahová kontrollra kellett járnom évtizeden keresztül.

Természetesen vannak még hasznos fontos szervezetek, bár nem ismerhetem az összeset.

Ezen kívül vannak pl. a református egyháznak különböző missziós, társadalmi szolgálatai is. Alkohollal, droggal küzdők rehabilitációja, diakónia, különböző szeretetotthonok.

Keressük meg a megfelelőt a környezetünkben, vagy országosan. Ne engedjük, hogy a felelőtlen alapítványi susmus eltántorítson az 1 %-ról való rendelkezéstől. Valószínűleg szükségük van rá és jó helyre kerül, ha körültekintőek vagyunk. Itt sok jó tanács van egy helyen:  ADÓ 1 SZÁZALÉK adofizetoknek

Persze adakozni nem csak az 1%-al lehet. Egész évben nyitva áll előttünk ez a lehetőség. Csak akkor ez nem a már levont és soha vissza nem térülő adó forrásából történik, hanem egy vállalás, áldozat.

Ma pont az a kicsi hiányzik valahol, ami a nálam van, de valakinek jó szolgálatot tesz. Máskor pedig pont lesz valakinél annyi, amennyi nekem hiányzik. "Amit szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük." Máté ev. 7, 12