I Forgot My Phone            http://www.youtube.com/watch?v=OINa46HeWg8

Egyszer kirándultunk a Jósvafői cseppkőbarlangba. Egy rövid túrát tettünk csupán. Rövid órácska. De annál szebb utakon és képződmények között.

Végül elértünk egy csarnokba, amelyről így ír az egyik honlap: "Szemben lépcsősor vezet a 120 m hosszú, átlag 38 m széles és 27 m magas Óriások termébe.   Az egymás felett elhelyezkedő járatok beszakadásával keletkezett hatalmas csarnok méretével, cseppköveinek sokaságával és változatosságával lenyűgözõ látványt nyújt, melynek hatását zene és fényjáték növeli.  A vezetők a 8 m magas Korinthoszi oszlopnál megállva mutatják meg a leglátványosabb képződményeket, a Zeppelint, a Zátonyra futott hajót, a Várbástyát az ágyúcsövekkel, a Pisai ferdetornyot, a Kínai pagodát, a Színházi nagyfüggönyt, a Sorompót, valamint egy szép cseppkőmedencét, az Ősember kútját."

Éppen ez az. Zene és fényjáték. A cseppkőképződményeket a zene ritmusában fényefektek süllyesztették el, vagy emelték fel, de ott ringatóztunk vagy repültünk a föld mélyében. ... Vagyis így kellett volna. Deeee! Rajtunk kívül mindenki hozott valamilyen filmfelvevőt és fényképezőt, és használták is. Vakuztak, villogtak. A piros szemhatást kiküszöbölő technika állandóan pásztázta a cseppköveket. Ritka volt az a pillanat, amikor élvezni lehetett a cseppkövek, fény és zene játékos összefonódásának hangulatát. Megörökítették a pillanatot. Hazaviszik megmutatni, milyen szép is volt. Csak átélni felejtették el.

Ez jutott eszembe erről a videóról.

A MOBIL

- mindig hamarabb kel fel,
- meghatározott izmokat mozgat a reggeli edzésen,
- a cukrászdában elcsendesíti a zajos és lázadó  barátokat,
- a lánykérésben megragadja a pillanat nagyszerűségét, és nem ereszti,
- megfogja a hintát és gyorsan felnőtté tesz a játszótéren,
- igényli a koccintó barátnő-kelléket,
-  stand-up comedy videózása közben nem ismer tréfát,
- megmutatja, hogy az igazi csapatjátékban a hangsúly a közös wifin van, nem bowlingon,
- még a táncra hajlandó lábakat is képes megszelídíteni,
- a születésnap igazi fénypontja, és ezt a gyertyás torta mellett fényesen bizonyítja
- és mindig utoljára nyugszik le.
 

Ha megnéztük a videót, akkor remélem feltűnt, hogy minden egyes jelenetben ugyanaz a lány tűnik fel. Na, őnála nincsen mobil. Meg a "boldog szülinapi" jelenetben a jobb alsó sarokban lévő italospoharat szorongató fiúnál. Reggel arra ébred a vállán tetovált lány, hogy párja a mobillal szórakozik. Majd a reggeli edzés erős hangú telefonálásba csap át. A barátokat a kávézóban, cukrászdában jobban leköti a mobil, mint az beszélgetésre irányuló kísérlete. Látja a lánykérést kívülről, ahol a fiú a meghitt pillanatot külső szemlélőként hagyja ki a mobilja miatt. Hintázik idősebb fejjel, míg az ifjú "kolléga" koravénként ücsörög és mobilozik. A barátnő csak magát filmezi a koccintás közben. A humoresten nem mindenki nevet, mert felvételt készítenek, és ugye ott nem lehet a rekeszizmok rezgéseivel megzavarni a felvevő kezet. A tekegolyóval akárhány bábut leüthetne, akkor sem pacsiznának vele. Zenés szórakozóhelyen mobillal veszik fel a tánczenét. De táncolhatnának is. Még a születésnapos is videózza a tortáját. Végül hiába kapcsolja le a villanyt, a mobil nem huny ki. Phone zombik. Az életük irányítását átadták a mobilnak. Ezért a  mobil mondja meg kik ők és mikor lehetnek azzá. Ezért elvesznek az emberek számára és elveszik számukra ő is.

„De kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonlók azokhoz a gyermekekhez, akik a piacon ülnek, és ezt kiáltják a többieknek: Furulyáztunk nektek, és nem táncoltatok; siratót énekeltünk, és nem gyászoltatok.   Máté evangéliuma 11.16-17

 

Hozzászólások