A költözést fontolgatja Kiribati az éghajlatváltozás miatt emelkedő tengerszint elől menekülve: a csendes-óceáni törpeállam Fidzsivel folytat földvásárlásról szóló tárgyalásokat, hogy biztonságba helyezze lakosait.   greenfo.hu Kiribati kényszerköltözése

A csendes-óceáni államban kivándorlási oktatási programot indítottak, a képzés célja, hogy vonzóvá tegye állampolgárait más országok szemében. A Fidzsin működő University of South Pacific egyik professzora szerint Kiribatin arra tanítják a fiatalokat, hogy képesek legyenek túlélni azokban az országokban, ahová mennek. "Maguk mögött fogják hagyni kultúrájukat, életmódjukat" - jegyezte meg Alumita Durulato.

Anote Tong, Kiribati elnöke megbeszéléseket folytat Fidzsi katonai vezetésével arról, hogy megvásárolna ötezer hold földterületet, amelyen el tudná helyezni a kiribati lakosokat - ez lenne a modern idők éghajlatváltozás okozta első tömeges elvándorlása. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Csendes-óceánon 32 szigetet elfoglaló és a tengerszint felett alig valamivel fekvő törpeállam egy részét már el is nyelték a hullámok. Kiribati 113 ezres lakosságának tetemes része már az ország közigazgatási központjának számító Tarawán, egy öböl mentén patkó alakban elterülő szigetláncon zsúfolódik össze. "Ez az utolsó mentsvárunk, innen nincs tovább" - kongatta meg a vészharangokat Anote Tong. "Az embereknek el kell menniük, amint a hullámok elérik házaikat és falvaikat" - fűzte hozzá.


A globális felmelegedés létező jelenség. Ebben sokan egyetértenek.  De, hogy ebben mekkora az emberek felelősége, abban már viták vannak. Érvelnek az emberi felelőtlen életmódból fakadó felmelegedés mellett és ellen is. Többen állítják, az emberi hatások nélkül is történik a változás.

Azokon az élőhelyeken ahol ez a változás viszonylag gyors, évtizedek, vagy egy-egy évszázad, ott nincs idejük alkalmazkodni az új körülményekhez az ott élőknek. Értsük alatta a növényeket és állatokat, akár embereket is.

Változások nem új keletűek. Eddig is voltak akár nagy területeket is érintő változások a föld történetében. Vulkánkitörések, aszteroida becsapódása, pólusváltás. Ezek is mind hatással voltak.

Kiribatin gyors a változás. Az emberek már nem lesznek többé képesek megélni a szigeten. Sok tényezője van ennek. Az ivóvíz a időnként betörő tengervíz miatt veszélyeztetett. A növénytermesztés így egyre nehezebb. Szűkül az élettér. Ebben a helyzetben a költséges megoldásokat leszámítva, mint különböző védművek, mesterséges szigetek építése,  nem sok választási lehetőség marad.

Ezt teszik most. Felkészülnek az elkövetkező időkre. Költözni kell. Ilyen is volt már a világtörténelemben. Aszály, vulkánkitörés, cunami, földrengés, diktatúrák, atomkatasztrófák, háborúk, túlnépesedés. Ok bőven van.

A vándorlók lehettek agresszívek, mint a népvándorlás korában. Összeálltak, harcoltak, szétváltak, letelepedtek, elvegyültek, elvéreztek, elpusztultak. Ahonnan elindultak ott is átformálódott minden.

Kiribatin most készülnek. Főleg a fiatalokat tanítják a túlélésre.
Az első lépcsőben olyan tudást adnak a kezükben, hogy vonzóvá váljanak más országokban. Szükség legyen rájuk.
A lehetséges befogadó országokról is mindent meg kell tanulniuk a túlélés végett.
Végül egy fájdalmas tanulási folyamat. Lesz olyan hagyomány, kulturális elem, amelyről le kell mondaniuk, mert nem vihető tovább.

Lesz, aki képes lesz rá. Lesz, aki ottmarad és meghal. Lesz, aki elköltözik és nem bírja ki. Aki végül életben marad, az a helyzethez alkalmazkodva él. Vagy beolvad, vagy beolvaszt, vagy keveredik.

Kiribati valószínűleg jelkép lesz. Hogyan veszítsünk el mindent és hogyan épüljünk újjá. Bár ez utóbbit még meglátjuk.

Az az érzésem, néha még tengerre és természeti katasztrófára sincs szükség a költözéshez, kultúra és hagyomány, nyelv feladásához. Lehetünk mi egymásnak katasztrófa és tenger.

 

 
 
 
 
 

linkajánló: http://index.hu/kulfold/2012/03/17/kulfoldre_koltozik_egy_egesz_orszag/

    

 

 


 

Hozzászólások