Az Országgyűlés keddi döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben. hirado.hu szerencsejáték szövetség

A nyerőgépek üzemeltetésének betiltásával a szerencsejáték-szövetség tagjainak, 1200 magyar vállalkozónak legkésőbb hétfőig 40 ezer embert kell elküldenie az állásából, a parlament keddi döntésével a nyerőgépipar dolgozói számára megkérdőjeleződött a jogállamiság Magyarországon - közölte a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke, Schreiber István. Szavai szerint "a magyar országgyűlés kormánypárti képviselői a nyerőgépek betiltása mellett ma megszavazták negyvenezer becsületes munkavállaló munkanélkülivé tételét, közel kétszázezer családtag megélhetésének elvesztését".

"Schreiber István szerint lényeges kérdés, hogy miért hoztak tavaly novemberben törvényt az új típusú üzemeltetési formáról, emelték ötszörösére a játékadót és adták ki júniusban a jogszabály végrehajtási rendeletét, befektetésre biztatva mindenkit. Miért nem lehetett már akkor meghozni a mostani döntést - mielőtt vállalkozásokat lovalnak bele olyan beruházásokba, amelyek nem térülhetnek meg?"

Szerencsejátékot sokféleképpen lehet játszani. Lehet alkalmanként kicsi nyereményért, ami kell a sikerélményhez. Lehet megélhetésként, okosan fogadni. Lehet nagy tételben játszani és elverni a családi ezüstöt. Lehet szenvedélyként űzni. A szerencsejátékból valaki jól él és valaki belehal. Mind a "dolgozói", mind a fogadói oldalon.

A szerencsejátékhoz a viszonyom. Kipróbáltam már. Nincs függő a családban. Nem ez oldja meg a problémáimat. Alapvetően nem örülök neki, hogy létezik ez a játékforma. A szerencsejáték nem játék.

A szerencsejátékban sok pénz forog. Erről nem akar lemondani senki. Jó kereseti lehetőség. Sokan élnek belőle. Ha szűkítik ezt a piacot, nyilván kevesebben fognak belőle élni. Ez egy harc a pénzért. Szűkölés, ugatás a pénzért. Ebben a harcban minden érdekelt fél hozza a maga féligazságait és indokait.

Negyvenezer ember elveszíti a munkáját és még százötvenezer (200 ezer) családtag megélhetése forog kockán. Nem ez a nyegyvenezer a fő haszonélvező. Nem ők keresik a legtöbbet. Ők végzik a kuli munkát. Valakiknél pedig koncentrálódik a pézvagyon. Akiknél koncentrálódik, azok maguk helyett a negyvenezret tolják előtérbe. Sakknyelven ők a parasztok, gyalogok. Vajon tudják-e miből élnek.Tekintsünk el attól a pár ezer (tízezer? embertől), akik szórakozásból tolják a pénzt. A realitás az, hogy sokan ebben vélik felfedezni életük problémáinak megoldását. Vannak vidékek, ahol már erre sincsen pénzük. Volt erre is felmérés. Tehát a nyomor vámszedői leginkább. Ezt a részét látom. Emberek italosan lökik a pénzt és a család meg nyomorog otthon. Szép szép ez a szöveg, hogy megvédjük a dolgozókat. De a dolgozók létszámának többszörösét nyomorban tartják. Ne szüntessük meg a KZ lágereket és gulágot, mert hány őr, hóhér veszti el a megélhetését. Ne szüntessük meg az AVH-t, mert szegények nem fognak megélni.

Van más indok is. Felnőtt emberek, arra költik a pénzüket, amire akarják. El tudják dönteni. Ez a nagy kérdés. Nem kiskorúsítva a társadalmat, ez a mai társadalmunk kiskorú. Rosszabbnál rosszabb döntéseket hoznak. Reklámoknak dőlnek be. Hitelt vesznek fel. Doboz cigivel a kézben nem törlesztenek doboz ciginyi megemelt költségű részleteket és ezzel veszélyeztetik jelzáloggal terhelt házaik elvesztését, gyerekeik elvételét. Bajban van az emberek többsége. Hamis hitekkel élnek, hamis reményekkel. Felelőtlenül. Nem gondolnak a holnapra. A társadalmunk egy nagy rétegében ez a következőképpen jelenik meg. Beszélgettem egy mentálhigiénés szakemberrel, aki börtönökben, billegő, vagy már elesett egzisztenciájú emberekkel foglalkozik. A beszélgetésben felkínál azonnal ötezer forintot, vagy egy hét múlva huszonötezret. Melyiket választaná? A válaszok kivétel nélkül az azonnal ötezret.

Az állam feladata, hogy megvédje állampolgárait. Néha saját maguktól is. Ennek része az is, hogy nem ígérget felelőtlenül. Sokan befektettek ebbe az üzletbe. Említik is, hogy ezt a döntést tavaly is meghozhatták volna, mielőtt belefeccöltek.

Nem lesz itt jó megoldás. De az biztos, az életet nem lehet szerencsejátékra építeni. Problémát nem kezel, nem old meg, hanem éppen termel. Nem jó "üzlet". Ezt tudnia kell mindenkinek. Aki játszik és aki benne dolgozik.

Ezzel szemben az egyértelműség és hűség áll. "Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját." ( Jelenések 2, 10)

 

 

Hozzászólások