Aztán mégis megtörtént, amiben egyre kevesebben mertek reménykedni: március 26-án, hétfő hajnalban a Szólóvitorlázás Facebook-oldalon megjelent a hír: "Rakonczay megcsinálta! Sikerült a világon eddig egyedülálló kisérlet - kenuval átkelni szólóban az Atlanti óceánon. Rövid sms-ben kaptuk Gábor feleségétől a hírt." Később Rakonczay Viktória az MTI-nek nyilatkozva megerősítette a hírt:  vasárnap este éjfél felé sikerült beszélnie férjével, aki jól van, és akivel azért nem sikerült kapcsolatot teremteni heteken át, mert telefonja tönkrement a belekerült sok víztől.     sport.msn.mainap.hu Rakonczay Gábor megérkezett

"Amikor felborult, a kenu fejjel lefelé stabillá vált, a tőkesúly fölfelé állt és a víz a szellőzőn keresztül ömlött befelé. A hajó annyira megtelt vízzel, hogy csak körülbelül 10 centiméternyire látszott ki a vízből. Gábornak egy nagy hullám segítségével sikerült visszabillentenie a hajót, aztán két napig küzdött azzal, hogy egyenesben tartsa és hátulról kapja a hullámokat, nehogy megint felboruljon."

"Rakonczay Gábor a tervezett 80 helyett 60 nap alatt szelte át egyedül kenuval az Atlanti-óceánt. Vasárnap épen és egészségesen kikötött Antigua szigetén."

Gábor elindult. Evezett. Elveszett. Előkerült. Jól van.

A legkülönbözőbb vélemények jelentek meg, jelennek meg. Nagyon aggódtunk. Végre. Nincs semmi baj. Dicsőséget szerzett a magyaroknak. Büszkék vagyunk rád. Hős vagy. Médiahack volt az egész és eltűnése csupán marketingfogás, mert így jobban odafigyelnek rá. Eredményét még hitelesíteni kell. Ki tudja, hogy evezett-e valójában, vagy otthon dekkolt a pincében. Nem az első, aki végigevezte ezt az utat. sport.hir24.hu nem Rakonczai volt az első   Meg ezzel a kenuval ilyen gyorsan nem lehet menni.

A tékozló fiú történetének vége jár a fejemben. Végre hazaér. Apa örül, öltöztet, etet, mulatságot szervez. A másik testvér azért beszólogat. De hát ez elherdálta a vagyonodat fater. Nőkkel és ivócimborákkal. De apát nem érdekli merre járt, csak az, hogy végre itthon van és él.

Csodálom a feleségét a bizakodásáért. Ahogy tudta várni. Ahogy tudta a sok tragédiát várónak mondani, hogy meg fog jönni. Ahogy a sok zsivány, hiénaszerű, ugrásrakész bérgyászoló közt lavírozott, bukdácsolt a maga talán nem is olyan kis hitével és meggyőződésével.

Gábor maga mondta, nem indulna újra. Volt amikor félt, halálfélt. Nem tudta megéri-e a következő percet, órát.

Részemről, hétfőn hajnalban, amikor elolvastam az első hírt a kikötőbe való érkezéséről, az arcomat kezembe temettem és hálát adtam. Fogalmam sincs milyen vallású. Nem is érdekel. Egy ember, aki talán nem a legjobb döntést hozta. Megkísértette Istent. Isten pedig hagyta beérkezni, nyerni. Azért is örültem, mert felesége várakozása sem volt hiábavaló. Egy kicsit el is szégyeltem magam. Hogy tudja várni azt a törékeny tengeri kenun utazó férjét. Vajon nekem van-e ilyen óceánt kisimító hitem.

Köszönöm, hogy mégiscsak van jó hír. Ez pedig Gábor érkezése. Viktória töretlen várakozása. A nagy óceánnyi őselemen és bizonytalanságban megtartattak. Ez fejben, lélekben és szerintem az Égben dől el.

Köszönöm, hogy megérkeztél Gábor! Köszönöm, hogy vártad őt Viktória!

Csak annak van joga tengerre szállni, akit várnak. Visszavárnak. Kegyetlen, irgalmatlan, széttépet körmű várakozással várnak. Mert ő visszajön. Mert ő bírja ki. Mert neki van esélye egyedül, senki másnak ezen a világon.Mert ha meghal, ő érte hullatnak könnyet. Ezért csak annak van joga tengerre szállni, akit várnak, akit el lehet veszíteni. Akinek van veszítenivalója. Csak az mehet. A többinek nincs joga hozzá, mert nincs miért hazajönnie. Mert meghalhat és senki nem siratja. Mert nem várják.

 

 

linkek:  

http://sportgeza.hu/sport/2012/03/27/rakonczay/

http://hirek.ma/hirek/meglett-a-kenus-rakonczay-gabor-kikotott-antigua-szigeten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások