Egy útra tévedt vad elütésekor az anyagi kár a kisebb gond, de ha szerencsésen megússzuk sérülés nélkül, előbb-utóbb elkezdjük számolni a százezreket, és szeretnénk, ha valaki meg is térítené a kárunkat. Sok mindentől függ, hogy ki fizet a végén, ezért ha bekövetkezett a baj, mindenképp rendőrt kell hívni. Azt érdemes rögtön az elején tudomásul venni, hogy az állatok sosem hibásak. Mindegy, hogy szarvas, őz, vaddisznó, róka, fácán, nyúl vagy éppen sündisznó, az biztos, hogy régebb óta honos a területen, mint az úttest.

Vadgázolás – Milliókat fizethetsz, ha elütsz egy állatot - Player.hu

"A vadbaleseteket teljesen nem tudjuk kizárni, ám ha betartjuk az alapvető játékszabályokat, nagy eséllyel megússzuk Bambi kivégzését, a sajátunkról nem beszélve."

Egyszer ütöttem őzet. Keresztelőre mentünk Somogyban még a 90-es években.  Az őz jobbról ugrott be. A bal lámpám tört ki. 6000 Ft volt a bontóban. 80 km/h-val mentünk, és fékeztem is. Ezért a bal lámpa. Az őz felkelt és elment. De tudom ismerősöktől, hogy kaphatott olyan sokkot vagy sérülést is, amit nem tud kiheverni és elpusztul később. Sajnos ütöttem el fácánt, kis madarak akadtak fenn a hűtőn. A rovarok százairól, ezreiről ne is beszéljek. A földön futkosó háziállatok, pockok és a tél után szaporodni induló békák sem mindig kerülhetők el.

Igyekszem figyelni az állatokra. Tettem az autóra vadsípot, lassabban hajtok ott, ahol számíthatok állatok felbukkanására. (Szinte mindenhol) De ez sem volt mindig így. Esküvőről jöttünk haza Győr felől Ács irányába. Az esküvőről együtt indultunk el autószerelő ismerősömmel. Később az olajcserénél említette, hogy túl gyorsan robogtunk. Itt szarvasok és vaddisznók is szoktak a Dunához járni inni. Alkonyattól hajnalig zajlik a vadélet. Én meg azt hittem milyen ász vagyok a kisbuszommal, mikor előzgetem a márkás autókat. Többször sikerült ütközést elkerülnöm őzekkel, szarvasokkal. Ha egy szempárt látok, fékezés, vészvillogó, lépéssebességre lassítás. Egy állat után többször ugrottak be társaik is.

Egy virágvasárnap éppen Szomódra indultunk Lovász Irén énekesnő koncertjére. Grébics pusztánál  egy csapat tyúkot kerülve a bal sávba húzódtam át, de balról beugrott riadtan egy tyúk. Őt már nem tudtam kikerülni. Visszafelé úton a rádióban gázolásról adtak hírt, illetve a gázoló büntetéséről is. Kislányom szótlan lett és szomorú. Kérdeztük mi történt. A válasz egyszerű volt, akkor most téged is börtönbe fognak vinni?
Ez a kérdés jó. Mit ér egy állat élete? Persze a növény élete is lehetne kérdés.

Börzsönyligeten táboroztunk és minden este elvonult az utcán egy vaddisznó család, koca és kismalacok. Éjjel hallgattuk a durrogást, a riasztópisztolyok hangját és a fujtatást is. Reggelre átszakadt drótkerítések, és haragos kerttulajdonosok mutatták a vaddisznók útját. Nyestek rendetlenkednek a padlásokon és piszkítják tele. Autók vezetékeit rágják széjjel. Elégedetlenkedő tulajdonosok mindenhol. Mumbai-ban nemrég leopárdot kergettek. Pesten vaddisznó úszta át a Dunát. A fenyvesi strandon vaddisznó fürdött  a vízben. Kanadában is megjelennek az északi részeken a jegesmedvék a házak kertjeiben élelem után kutatva. Mintahogy Brassóban is a kukázó emberek egyik legerősebb ellenfele a kukázó barnamedve lett. A kevésbé veszélyes állatokat már nem is igen figyeljük, akik az ember közelségében élnek, és szaporodnak. Mókusok, sünök, fekete rigók, vércsék, csókák, baglyok, egerek, patkányok, görények. Sorolhatnánk még.

Az állatok szaporodnak? Nem lehet, hogy éppen az ember az, aki egyre több helyet foglal el. Az állatok meg alkalmazkodnak ha tudnak az új körülményekhez. Megjelennek, vagy éppen nem mennek el arról a területről, amelyről az ember úgy tudja az az az övé. Érdekességképpen egy animáció. http://bocs.hu/_earth_human.html      Nem értek egyet minden állítással és következtetéssel, de azért egy folyamatot bemutat. Jézus korában120-150 millió ember élt a földön. Ma 7 milliárd felett. Azt is olvastam, hogy kb. 20 milliárd ember megélhet a földön. De nyilván ahogy terjeszkedik az emberiség, úgy veszít teret az összes többi élőlény. Pusztul az élettér. Pont annyira tud megélni az ember, amennyi energiát tud bevinni a gazdálkodásába. Ha elfogynak a viszonylag nagy energiát gyorsan biztosító energiahordozók ismét egy másik szintre kerül a szervezett emberi társadalom. Egyre jobban közelít azokhoz az élőlényekhez, akik sokkal inkább kiszolgáltatottak a mindenkori időjárásnak, anomáliáknak, természeti folyamatoknak. Mindazoknak, melyek Urát Istennek tiszteljük és Úrnak nevezzük.

Sokan szeretnék, ha el lehetne különíteni emberi élettérre és állati tartózkodási helyre a Föld  területeit. Kerítéseket húzunk, utakat építünk. Időnként hisztérikusan számon kérünk minden hatóságot, hogy mit keresnek itt az állatok. Milyen jogon sétálnak útjainkon? Ott az Állatkert. Miért nem értik, hogy nekik se meg nekünk sem jó a találkozás? Mondjuk egy felmérés szerint 100 emberből 6 ember kész sávot változtatni, hogy szándékosan elüsse a kisállatot formázó plasztik modellt. Az emberek nagy többsége azt gondolja, hogy neki minden jár és mindenki mással szemben.

Egy rendszerben élünk. Egy Földünk van. Isten rendszerében az Ő rendszerszemléletével kell élni.

 

 

 

Hozzászólások