Az emberség elvesztése címmel közölt tanulmányt a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet és a Harvard jogi karának emberjogi csoportja, amiben egy, az emberi irányítás nélkül is cselekedni képes harci robotok használatát betiltó nemzetközi egyezményt sürget.  index   tiltsák be a gyilkos robotokat 

Steve Goose, a Human Rights Watch divízóigazgatója szerint nem azzal van baj, hogy a hadseregek az emberveszteség minimalizálása felé fejlesztik a fegyverrendszereket, azonban a célpontok meghatározása, illetve a tűzparancs kiadása mindig emberi felügyelet alatt kell maradjon, nehogy a túlbuzgó robotok fenyegetésként éljék meg a civilek vagy fegyvertelen katonák jelenlétét. Goose szerint bár az önállóan gyilkoló robotok még nem léteznek, ahhoz, hogy ez így is maradjon, az ilyen irányú kutatásokat eleve tiltó nemzetközi egyezményekre lenne szükség.   

Szóval mégis igaz. A MÁTRIX vagy TERMINÁTOR nem fikció, hanem prekoncepció.

Ahogy AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Madáchtól szintén elevenné válik. A Falanszter jelenetből...

Luther kazánt fűt. Cassiust a politikus hadvezétr, a diktátor elleni harc egyik vezetőjét, "az utolsó rómait" Brutus szerint, ki kell gyógyítani szilaj verekedős természetéből. Plátó marhapásztor, de közben álmodik. Michelangelo széklábat farag. De újítana.

TUDÓS
E gyermeket orvosnak kell tanítni
Ebből pásztor lesz.

AZ AGGASTYÁN
El tehát velök.
(A gyermekeket el akarják vinni. Éva ellentáll.)

ÉVA
Hozzá ne nyúlj! e gyermek az enyém:
Ki tépi őt el az anyakebelről! -

AZ AGGASTYÁN
Vegyétek el, mit késtek még vele.

ÉVA
Óh, gyermekem! hisz én tápláltalak
Szivem vérével. - Hol van az erő,
Mely e szent kapcsot elszakítni bírja?
Lemondjak-é hát rólad mindörökre,
Hogy elvessz a tömegben, és szemem
Fürkésző gonddal hasztalan keressen
A száz egyenlő ídegen között?

ÁDÁM
Ah, emberek, ha van előttetek szent,
Hagyjátok ez anyának gyermekét.

ÉVA
Ugy-é, ugy-é, te áldott ídegen.

AZ AGGASTYÁN
Merész játékot űzesz, idegen;
Ha a család előitéletét
Éledni hagyjuk, rögtön összedűl
Minden vívmánya a szent tudománynak.

...

TUDÓS

Rajongó férfi és idegbeteg nő
Korcs nemzedéket szűl, ez nem helyes pár.

...

TUDÓS
Ez őrülés. - Sajátságos, valóban,
A múlt kisértetét feltűnni látni
Világos századunkban. - Honnan ez?

ÁDÁM
Az édenkertnek egy késő sugára.

AZ AGGASTYÁN
Sajnálatos. -

ÁDÁM
Ne szánjatok. - Miénk
Ez őrülés; mi józanságtokat
Nem írigyeljük. Hisz, mi a világon
Nagy és nemes volt, mind ily őrülés,
Melynek higgadt gond korlátot nem ír. -
Szellembeszéd az, mely nemesb körökbül
Felénk rebeg, mint édes zengemény,
Tanúja, hogy lelkünk vele rokon,
S megvetjük e földnek hitvány porát,
Keresve útat a magasb körökbe. -
(Évát ölelve tartja.)

AZ AGGASTYÁN
Mit hallgatjuk tovább, kórházba őket!

 

Az automatizálás egyformává teszi az embereket,a körülményeket. Mert így egyszerűbb működtetni mindent. Ahhoz, hogy a gyilkos robotok jól működjenek, a körülményeket úgy kell beállítani, benne az embereket is, hogy meg lehessen különböztetni szokásost és mást. A másokat kell elpusztítani.

Valaha volt egy politikai vicc. Már nem is emlékszem igazán rá. Szovjetúnió vezetője Brezsnyev látogatóba érkezik az USA-ba. Jimmy Carter elviszi sétakocsikázni a fővárosba. Egyszercsak Brezsnyev felfigyel egy, az út mellett felállított kis házikóra. Kérdezi mi is az. Borotva automata, jön a válasz. A vendég jön, bedobja a pénzt és bedugja az arcát, és megborotválja. De hát az emberek arca nem egyforma. Hogy működik? Érzékelők lemérik az arcot és beállítja a kis borotvakéseket, majd elvégzi a finom munkát. Milyen okos gép, ilyen otthon is lesz, mondja Brezsnyev. Carter visszaadj a látogatást. Moszkvában sétálnak, mikor lát egy bodegát az út mellett. Kérdezi Brezsnyevet, ez meg mi. Ez borotva automata. Hogy működik? Fix kések vannak benne. A cimbora jön, bedugja az arcát, bedobja a pénzt és megborotválja. De hát ezek a kések nem is állíthatók. Hogy lehet így borotválkozni. Nem egyforma az emberek arca. Először nem, mondja Brezsnyev, de másodszorra...

Mennél több robotot használ az ember, annál inkább kiszolgáltatottá válik saját teremtményének. Annál jobban és többet kell alklamazkodnia. Mert bár a robotok vannak az emberért, végül megfordul a dolog. Az ember él majd úgy, hogy működhessenek a robotok.

Minél inkább robotizálódik az ember környezete, hogy az embernek könnyebb legyen, valami furcsa paradox módon nem lesz könnyebb, sőt maga az ember válik robottá, robotosodik el. Ha úgy tetszik a robotok uniformizálni fogják az embert. Így könnyebb a robotoknak. Az ember lesz a robotokért.

Ez a véleményem, mert ez egy blog. Nem "ex catedra" kijelentés. Én is osztom a félemeket a jövendő önálló döntést hozó gyilkos robotjai miatt. De addig még attól félek, hogy a tűzparancs kiadása emberi felügyelet alatt lesz.

link:  http://www.youtube.com/watch?v=cNZPRsrwumQ  ROBOT KUTYA

 

 

 

 

Hozzászólások