Az egyetemek és a felsőoktatás finanszírozási problémája mindannyiunk számára nyilvánvaló, azonban a rendszer strukturális átalakítása nem csak a diákok és a Kormány, hanem az egész társadalom érdeke. Úgy gondoljuk, ha mi is csak tiltakozunk, a jelenlegi helyzet nem fog megváltozni. Nyílt társadalmi párbeszéd kialakítását és közös megoldáskeresést javaslunk egyetemi hallgatók, intézményi képviselők, oktatók és független gazdasági szakértők bevonásával.  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyílt levele Orbán Viktornak.168 óra

"Elengedhetetlenek tartjuk tehát, hogy a Kormány:
1. tiszteljen meg bennünket érdemi válaszával, hiszen Miniszterelnöke felelős politikusként választási kampányában is gyakran hangsúlyozta a nemzeti konzultáció jelentőségét;
2. vizsgálatokkal, kutatásokkal, hatástanulmányokkal támassza alá a változások irányának társadalmi hozadékát;
3. adjon teret a nyilvános egyeztetésnek, hogy minden szereplő megfelelően artikulálhassa véleményét;
4. szakmai alapokon, minőségi szempontok szerinti intézményirányítást és finanszírozást hozzon létre;
5. kezdeményezze és támogassa az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) megalakítását a Magyar Rektori Konferencia, a hallgatók, a gazdasági szereplők és a média összefogásával;
6. törekedjen arra, hogy a probléma megoldása ne tandíj- és létszámkérdésként, hanem a magyar oktatás versenyképes finanszírozhatóságának feltételeként jelenjen meg! "

A napokban volt hídfoglalás, utcai megmozdulás több városban is, azon oknál fogva, hogy kevesebb lesz az államilag finanszírozott felsőotatási keretszám. Az oktatáspolitika, és kormányzat részéről az hangzik, hogy nem lesz tandíj, csak térítési díj, de azt is diákhitelből, ösztöndíjból lehet majd finanszírozni ( biztos más is van még a hírekben, csak most elnagyoltam)  Először is, az államilag finanszírozott helyek csökkennek. Azaz a fizetős helyek száma nő.  Másodszor ha fizetni kell az oktatásért bármit, akkor azt fizetni kell, mindegy az elnevezés. Lehet tandíj is. Az eddigi ingyenes oktatás se volt ingyenes. A felszerelés és a különböző jegyzetek is kész vagyont értek, az utóvizsgákról nem is beszélve. Harmadszor ,azért mert van megoldás a tandíj vagy térítési díj finanszírozására, azért még az bizony fizetnivaló. Nem mondható az, hogy nem kell fizetni. Tetszettek volna kevesebbet ígérgetni.

Valóban csak erről szól ez a történet? A 6. pontban nagyon artikuláltan megjelenik, hogy nem tandíj és létszámkérdésről van szó csupán. Az oktatás versenyképes finanszírozhatóságáról.  Adva van egy, az eddigi módon finanszírozhatatlan felsőoktatás. Ezt kell megoldani, hogy az oktatás minősége ne romoljon és az itt végzők a társadalom és a maguk hasznára jól végezzék a feladataikat, életcéljukat, fussák be pályájukat. Ebben a pillanatban a kormányzóktól azt lehet számonkérni, hogy mást ígértek és mást tesznek. (politikusi elitünknek ez régi hagyománya immár) De azt, hogy rendezni kell a felsőoktatást, abban mindenki egyetért. Ehhez higgadt és tárgyalókész rugalmas emberekre van szükség.

Viszont nincs szükség a kormány részéről a keménykedésre és a mellébeszélésre és kapkodásra. A fiatalok, oktatók részéről a forradalmi trombiták megfújására. A politikusok megpróbálják lenyúlni a fiatalok akcióját. Már megjelent szinte az összes párt képviselője, hogy szolidaritásáról biztosítsa a "forradalmár" ifjakat. Maga Hoffman Rózsa is szembehelyezkedett magával (ezt olvastam valamelyik cikkben).

Közben megjelennek a hangulatkeltő cikkek.

Török Zsolt (MSZP):

„Szerveződjetek! Szerveződjetek! Szerveződjetek!”– írja a tüntetésre készülő diákok Facebook-oldalán Török Zsolt. Az MSZP-szóvivője azt javasolja még, hogy „helyben kell felkeresni és megkeresni minden Fidesz–KDNP-s politikust”, és mivel „nem ezt ígérték, számon kell őket kérni”. A szocialista politikus úgy véli, hogy a „diktatórikus Orbán-rendszer megbénításához el kell foglalni minden városban a kormányhivatalokat, a fideszes polgármesterek irodáit, a földhivatalokat, Budapesten a minisztériumokat és azok vidéki hivatalait is!” Bejegyzését ezzel zárja a szóvivő: „Akciók, nem szavak!

Mellékdal a pótkerekekre

de holtvágányra döcögött-e
vajon a veres villamos
eljárt-e az idő fölötte
és holtvágányra döcögött-e
vajon a veres villamos

s nem lesz-é vajon visszatérte
boldog aki nem éri meg
halomra halnak miatta s érte
most is s ha lenne visszatérte
boldog aki nem éri meg

/1992 Kányádi Sándor Kuplé a Vörös villamosról/

Megjelenik a populista demagógia is. "A baloldali lány kötött kardigánjának árától a méregdrága Macbookokra adott diákkedvezményig  minden szóba került, majd kijegecesedett a közbölcsesség: akinek ennyi pénze van, az ne tandíjmentes képzésre menjen, hanem. "  

Sajnos sokan forradalmat kiáltanak, hogy saját kis világuk vágyait megpróbálják megvalósítani. Engem ez valódi szomorúsággal tölt el. Ahogy a rossz döntések is. Mert valós a félelem, hogy saját érdekből emberek a diákokat felhasználják, majd áldozatokká lesznek ebben a kíméletlen, arcátlan, piszkos üzletben.

A tandíj nem az ördögtől való. (Anno nem értettem egyet a vizitdíj eltörlésével) Ha segít a versenyképes felsőoktatás kialakításában és fenntartásában, ám legyen. A finanszírozását kell megoldani. Erre példa mondjuk a következő:      sterneschii hozzászólása a NOL-on:  nol Meghátrál a FIDESZ a tiltakozás miatt?

sterneschii | 2012. december 11. | 17:57:00

A zürichi ETH kèmiàban a vilàgon a negyedik a ranglistàn.
A tandìj vagy tanulàsi költsèg vagy a tanulàsi hozzàjàrulàs vagy nevezzük akàrminek amit itt ùgy hìvnak hogy "studiengebühr" ha esik ha fùj, ha jobb ha bal, minden szakon èvi 1160 chf ami csupàn a harmada az itteni havi minimàlbèrnek!!! Emellett persze lehet tàmogatàst kèrni, hitelt bàrmit, hogy lehessen a tanulmànyok mellet èlni, nyaralni ès ez ìgy nagyon rendben van.

Nyilván egy gazdagabb ország gazdagabb támogatása. De a havi minimálbér harmada istt is beleférne még éves vagy féléves díjnak.  az biztos, hogy üzleti alapúvá nem lehet tenni az magyarországi felsőoktatást komoly veszteség és leépülés következménye nélkül. Már megjelennek az alternatívák is. "Ha valaki megfelelően beszéli a nyelvet, Németországban, Ausztriában vagy éppen Finnországban ingyen is tanulhat, bár ekkor a hazainál magasabb megélhetési költségekkel kell számolnia."

Az országunk helyzetéből fakadóan, az egyéni ambiciók, és karrierépítési lehetőségek miatt, a munkanélküliség elől, vagy éppen a jobb munkafeltételek reményében sok diplomás hagyta el eddig is az országot. Megszokták kérdezni, hogy is lehet közpénzből valakit úgy finanszírozni, hogy utána külföldön valami idegen ország, cég és önmaga javára használja fel a magyar adófizetők pénzéből stafírozott diplomáját. Más érvek szerint, hogyan is tanulhatna valaki az esélyegyenlőséget feltételezve, ha a tanulásért fizetni kell. A Jogi karnak egyértelműen ezt a jövőt szánták. Az ország egyre nincstelenebb. Az okokat had ne tudjam. Vannak elképzeléseim, de valószínűleg meg sem közelíti a valóságot.

Előfordulhat, hogy mostantól a tanulni vágyók is elhagyják az országot. De ha ők ott tanulnak, ott rendezik be az életüket, mennyivel inkább nem jönnek haza soha többé. Esetleg temetni.

De ha máshol tanulnak, akkor itthon nem lesz szükség a tanárokra, professzorokra, felsőoktatás kutatásaira. Ez a szellemi tőke is elvész. Ők is elhagyják az országot, vagy másféle munkába kezdenek. Ezzel szellemileg is szegényedünk. Nem lesz megfelelő oktatás és kutatás. Finnországban a gazdasági fellendülés éppen ezen területek sokszoros támogatásával indult el.

Egy ország, egy társadalom önvédelme az oktatás. Erről lemondani nem szabad. Erről meg kell egyezni. Mert ez lét és nem lét kérdése. Hogy mi fog történni most, az nagyban függ attól is, hogy milyen közös ethoszt tud felmutatni ez a széttört társadalom. Képesek vagyunk-e még a társadalmunkat megmentő érdekfüggetlen ethoszt elfogadni, vagy csak a  saját érdekeinket alátámasztó elveket pörgetjük ovább. Van-e bennünk szolidaritás. Tudunk-e áldozatot hozni. Ha nem, akkor ez a társadalom menthetetlen és elindul a még ma beláthatatlan változás.

Végső soron a lét maga bizalom és hit kérdése. Minden lehetséges a hívőnek-mondja Jézus. Ádventben pedig különös szerepe van az angyali üdvözletnek:" mert az Istennek semmi sem lehetetlen.” Lukács evangéliuma 1,37 Lehetetlen helyzetből kívánom mindenkinek a lehető leglehetségesebb megoldást, az Istenhez való visszatérést.

Hozzászólások