A csapadékos időjárás hatására elindult a Balaton vízszintjének intenzív emelkedése: az elmúlt három hét alatt összesen tíz centiméterrel nőtt a tó vízszintje. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójának tájékoztatása szerint a hirtelen olvadás miatt nagyjából 60 millió köbméter víz érkezett a tóba, ami a Velencei-tó másfélszeres víztömegének felel meg.    Hetek alatt 10 centivel nőtt a Balaton vízszintje index

"Kiemelte: csak a januári hónapban 9 centiméterrel nőtt a vízszint, a vízállás jelenleg 57 centiméter, ami az ilyenkor szokásos szabályozási szinttől mindössze 10-12 centiméterrel marad el. Jó esély van arra, hogy a május végéig tartó feltöltődési időszak végére a Balaton visszatér a normál szabályozási sávjába, 70-90 centiméter közé - mondta, hozzátéve, hogy egy átlagos évben télen a Balaton vízszintje 30-35 centimétert emelkedik."

Zsoltárok 18.16   Láthatóvá váltak a vizek medrei, és feltárultak a világ alapjai dorgálásodtól, URam, haragod szelének fúvásától.

Ilyen volt Balatonlellén 2012 augusztusában a Balaton a parttól 75 méterre.

Ma már a fiatalok nem ismerik a centizést. A sorkatonák leszerelés előtt minden nap vágtak a szabóságban is használt mérőszalagból, ezzel jelezve az idő múlását. Minden centi számított. Csak éppen fogynia kellett. Minél kevesebb, annál közelebb van a krumplipüré, rántott csirke, sült tarja, Kőbányai világos, Badacsonyi Szürkebarát, és a Judit, vagy Edit, meg a haverock, meg „ Ha én rózsa volnék” és „Földvár felé félúton”, és a „Hair, Tűzszekerek, Éretlenek, Csillagok háborúja ” a moziban. Minden centi számít.

A hír jó. 60 millió köbméter vízzel 10 centit nőtt a Balaton vízszintje.

Egry József     Fények  a Balatonon

20-22 ezer éve alakul ki a Balaton. Volt idő, amikor  a vízszintje 12 méterrel volt magasabb a mainál. Balatonvilágosi magaspart oldalában húzódó vasutat elérné a víz. 7000 éve már majdnem kiszáradt. Az utóbbi években is riadtan tapasztaljuk, hogy csökken a tóban a víz. Valószínűleg sok oka van ennek. Szárazabb időjárás. Kevesebb csapadék. Vízszint-szabályozás a parti villák, házak miatt. Elviekben van egy törvény, legalábbis így hallottam, hogy a vízpartot nem szabad elkeríteni. Ehhez képest helyenként alig lehet a vízparthoz jutni. Sem fürdeni, sem csónakázni, sem horgászni. Balatonfenyvesen kifejezetten bajban vannak a partközeli házak a magasabb vízállás esetén. Pedig jó lenne. Valószínűleg át kellene gondolni a vízparti ingatlanok, infrastruktúra  fenntarthatóságát, és mégis több vizet engedni a tóba. Talán jó lenne kotorni is. De ezek ilyen laikus óhajok, mert szégyenszemre gyengéd szálak is kötnek a tóhoz.

De a költő erről szebben ír:         Garay János  Balatoni kagylók  /részlet/

A Balaton

I.

Megteremté Isten
A kerek világot,
Közepébe tette
Szép Magyarországot.

Bérczekkel, folyókkal
Feldiszesitette,
A malaszt tömlőjét
Kiönté felette.

S a mi szép s dicső volt
A kerek világon,
Kis tükörben együtt
Lőn Magyarországon.

És a mint lenézett
Csodaszép müvére,
Kéje érzetében
Köny tolúlt szemére.

A könyű lecseppent
A legszebb vidéken;
A föld meg nem itta,
Megtartotta épen.

Tükre lőn az égnek,
S szép Magyarországnak...
Nevezik e könyet
Balaton tavának.

Azt nem tudjuk megakadályozni, hogy a Balaton a maga természetes módján hol kiszáradó, hol megtelő tóként viselkedjen. Ez az ő "tó"-ságából fakad. De ne alázzuk meg Istent és a teremtését irígy elzárással, rövidtávú haszon miatti szabályozással, újgazdag játékszótérnek vagy éppen vegyszerlerakónak tekintve. Ne feledjük, a nyári kánikulában ez a mi hűsünk, légkondink, felüdítő legtermészetesebb közegünk.

Miért is érdekes számunkra, hogy mennyi víz van a Balatonban? Mert a víz az élet. A Balatoné is, meg az élőlényeké is. Mert a testsúlyunk több mint 50 %-a víz (csecsemőknek 70%). Ezt nem szabad centizgetni. Mert Illyés Gyula a tihanyi nyaralójában írta meg a soha nem felejtendő versét, az  "Egy mondat a zsarnokságról".  Cseh Tamás énekli Bereményi Géza szövegét a  " A hatvanas évek" -ben egy kicsit a Balatonról. Persze sokan a Balatonból élnek is,  így gazdasági érdek is.  A sok lehetséges válasz legvégén ott van, mert szeretjük.

Arra azonban kiváncsi lennék, mit jelent az itt élő gyülekezeteknek, lelkipásztoroknak, gyülekezeti tagoknak a Balaton közelsége. Mi üdülők csak az idilli képet látjuk. De milyen nehézségekkel, előnyökkel találkoznak a saját és gyülekezeti életükben? Miért szeretnek vagy éppen miért nem szeretnek itt élni? Mit terveznek? Mit gondolnak a jövőjükről?

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások