Egy négyes cáparaj valósággal széttépett egy úszó férfit, amíg a hatóságok 20 lövést nem adtak le rájuk. Négy fehér cápa ölt meg egy férfit hir.ma

Egy cápát lelőttek, tetemét a partra vontatták.

"A 46 éves áldozatról később kiderült, hogy Adam Strange, a díjnyertes rendező volt. Új- Zéland Auckland városánál lévő Muriwai Beach partjainál fürdőzött, amikor egy 4 méter hosszú fehér cápa megtámadta. Ezután másik három cápa is megjelent, amíg a rendőrök helikopterről és motorcsónakról tüzet nem nyitottak rájuk. A szemtanúk elmondása szerint az állatokat Nagy Fehér néven ismerték a környéken. A cápák olyan agresszívek voltak, hogy a holttest mellől nem úsztak el addig, amíg a rendőrök lövésekkel el nem riasztották őket."

A rendező családjának tragédia. Itthagyott egy gyermeket, egy feleséget. Vigasztalódást kívánok nekik.

Azonban több okot is tudok mondani, hogy miért nem kellett volna megölni a cápát.

1/     A cápa az óceánban otthon van. Az a lételem. Ragadozó. Szinte mindent megeszik. Delfint, kisebb ceteket, fókát, madarakat, és mindenféle halat, dögöket. De találtak már a gyomrukban vödröt és minő rejtély, rendszámtáblát. Állandóan mozgásban vannak, mert nincs úszóhólyagjuk és az oxigénellátást a kopoltyúin keresztül így tudja biztosítani. Nem gondolom, hogy tudták kit támadnak meg. Filmrendező, egyetemi tanár, hútőgépszerelő, kantinos kisasszony. Mindegyiket ugyanaazal a mozdulatsorral tépné szét. Alsó álkapocs előre, éles fogak bele, majd összezár és erős fejrázással kitép. Az áldozat számára az első pillanatok sokkja után az elkerülhetetlen vég. Bár ezt már nem érzik.

"Ne szabadítsd meg a tevét a púpjától: talán épp teveségétől szabadítanád meg." Gilbert Keith Chesterton

A cápát is meg lehet szabadítani a cápaságától. Egyél algát, esetleg fagyit, vagy dögölj meg!

2/     "a vizsgálat vezetője és a Dalhousie Egyetem biológusprofesszora szerint az elemzés azt mutatja, hogy évente 15 cápából egyet halászok pusztítanak el. „Az uszonyok iránti egyre nagyobb igény a cápákat egyre védtelenebbé teszi.”    www.hirado.hu

"A cápák pusztulásáról elérhető adatok és a nem jelentett, illegális kifogások becslései alapján a kutatók úgy becsülik, hogy 2000-ben 100 millió, míg 2010-ben 97 millió cápát öltek meg. Mivel azonban a kutatók számára nem áll rendelkezésre elegendő adat a cápafogásokról, az éves cápapusztulás valós aránya szerintük akár 63-273 millió között is mozoghat."

"A szakemberek szerint a cápapopulációk megtizedelése aggasztó, mivel csúcsragadozókról van szó, amelyek segítenek kiegyensúlyozni a világ óceánjainak ökoszisztémáit. Mike Heithaus, a Floridai Nemzetközi Egyetem biológusa elmondta, a tigriscápákkal végzett vizsgálat során kiderült, hogy amennyiben egyedszámuk lecsökken, kaszkádeffektust idéz elő az ökoszisztémában, amely végigszáguld egészen a tengeri növényekig."

A cápák uszonyát a felsőbb osztályok szeretik levesként megenni. Ez amolyan státsuz szimbólum is. A halász kifogja a cápát és még élve levágja az uszonyát, majd visszadobja a vízbe, ahol elpusztul az állat. Ez a legrosszabb forgatókönyv. A jobb egy fokkal, ha már kifogták felhasználják minden porcikáját.

Hong Kong  Tetőn szárad a cápauszony.

3/     2012-ben például 80 megerősített cápatámadás történt világszerte, ebből azonban csak hét volt halálos - mutatták ki. Jó, van aki tizenegyről tud.

A világon minden hatodik másodpercben meghal egy ember közúti balesetben. Magyarországon a statisztika alapján 12 óránként hal meg valaki így. Az USA-ban a vietnámi háború idején ment egy stand up comedy poén. Ne katonákat küldjünk a háborúba, hanem építsünk nekik autópályákat. A statisztika szerint egy évben többen haltak meg közúti balesetben, mint a háborúban.

A cápák az egész világon, regisztráltan, megtámadtak és megöltek hét vagy tizenegy embert. A mi társadalmaink a gyilkosokat nem öli meg, hanem életfogytig, vagy enyhítő körülmények esetén akár csak pár évre elzárással büntetik. A cápát lelövik? De hát könyörgöm, cápa.

Balesetek, drogok, bűncselekmény, sportbalesetek, repülőszerencsétlenség... Mennyi áldozat.

Haragudhatunk, félhetünk, de semmiképpen nem logikus lelőni egy cápát, aki megölt egy embert.  Az a rendőrnő, aki a tudósítások szerint lelőtte  a cápát, lehet, hogy minden dühét beleadta, ha már bűnözőt nem ölhetek, akkor legalább egy "bűnös" cápát.

Nem vagyok az a "mentsétek meg Willy-t" típus, meg tőlem a Greenpeace is akciózhat. De lelőni egy állatot indokolatlanul, mert az  olyan mer lenni, mint amire predestináltatott, az kiveri a biztosítékot.

Ne gondoljuk, hogy nincs tanulsága a történetnek. Az emberektől semmi jót, megértést nem lehet várni, sőt még logikus cselekvést sem.

Így amikor Krisztus követői leszünk, akkor a reményünk is Ő. A jövőbeni találkozás. Hitünk szemben a reménytelenül elveszett, illogikus, értetlen, önmaga nagyszerűségében tetszelgő emberiséggel. Történjen bármi is, Krisztus a lényegünkhöz tartozik. Nem foszthatnak meg tőle bennünket. Mert akkor nem vagyunk többé Krisztushoz tartozók, azaz keresztyének. Senki sem választhat el Kriszus szeretetétől.

 

 

 

 

Hozzászólások